1EUR = 4.8419 RON | Bucureşti 22 º

After Business

Se împlinesc 125 de ani de la moartea creatorului Coca Cola

Inventatorul băuturii Coca Cola, chimistul John Pemberton, căuta un tratament pentru dependenţa de morfină şi a creat astfel una dintre cele mai celebre băuturi răcoritoare din lume.

16 aug, 2013 | ECONOMICA.net

John Stith Pemberton s-a născut pe 8 iulie 1831 şi a murit la data de 16 august 1888.

În aprilie 1865, Pemberton, rănit în urma bătăliei de la Columbus, Georgia, a devenit dependent de morfină, la fel ca mulţi veterani care aveau dureri. Cum era de profesie farmacist, acesta a încercat să găsească un leac pentru dependenţa e morfină.

Prima rețetă Coca-Cola a fost inventată inițial ca un cocawine numit Pemberton's French Wine Coca în 1885. Se poate ca Pemberton să fi fost inspirat de succesul formidabil al cocawine-ului creat de europeanul Angelo Mariani, Vin Mariani.

În 1888 au existat pe piață trei versiuni de Coca-Cola vândute separat de trei firme. Astfel, Griggs Candler a preluat compania lui Pemberton în 1887 și a încorporat-o în 1888 în Coca Cola company. În același an, din cauza dependenței de morfină, Pemberton își vinde drepturile a doua oară altor patru afaceriști: J.C. Mayfield, A.O. Murphey, C.O. Mullahy și E.H. Bloodworth. În același timp, fiul alcoolic al lui Pemberton, Charley Pemberton a început să vândă propria versiune a produsului.

Primele vânzări ale Coca Cola au fost la farmacia Jacob din Atlanta, în 1886 şi a fost vândută iniţial ca medicament brevetat, la preţul de cinci cenţi. Doi ani mai târziu, Pemberton moare, iar prima Coca Cola comercializată pentru consum în sticle a avut loc în 1894.

Sursa: Wikipedia. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO