Se întâmplă în România: O autostrada nu poate fi construită de doi ani pentru că e prea aproape de o conductă de gaze

Constructorul unui lot din autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureş nu a demarat încă lucrările, deşi a semnat contractul cu Compania de Drumuri acum doi ani. Una dintre probleme este că, pe aproape 20% din traseu, viitoarea şosea de mare viteză este prea aproape de o conductă de gaze.
Economica.net - mar, 21 feb. 2017, 22:02
Se întâmplă în România: O autostrada nu poate fi construită de doi ani pentru că e prea aproape de o conductă de gaze

Compania de Drumuri a atribuit acum doi ani nemţilor de la Geiger contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului Ogra – Iernut, care mai nou apare ca fiind parte din Autostrada Est – Vest (Montana) şi nu Autostrada Braşov-Borş (Transilvania).

Lucrările pe cei 3,6 kilometri ai lotului ar trebui finalizate în 2017. Însă, acestea nici măcar nu au fost demarate, conform celor mai recente date de la Compania de Drumuri.

Printre probleme se numără obţinerea cu întârziere a Acordului de mediu. Responsabilii de la Drumuri speră să îl obţină însă până pe 16 mai.

De asemenea, un alt mare impediment este că pe o porţiune de 640 de metri, viitoarea şosea de mare viteză este prea aproape de o conductă Transgaz.

„Pe o porţiune de aproximativ 640 de metri nu este respectată distanţa minimă de siguranţă de 50 de metri între axul autostrăzii şi conducta de transport gaz, distanţa impusă prin Avizul Transgaz. Pe aceasta porţiune, distanţa cea mai defavorabilă este de 43 de metri (din ax până la conductă)”, se arată într-un raport întocmit pentru ministrul Transporturilor.

În urma unei analize de risc privind construirea autostrăzii la mai puţin de 50 metri de conducta de gaze, Transgaz ar putea emite totuşi aviz pentru demararea lucrărilor.

Dar, dacă Transgaz nu va fi de acord, constructorul va întocmi un proiect de relocare a conductei, ceea ce va conduce la o extensie a duratei de timp şi la costuri suplimentare privind lucrările suplimentare. Mai departe, se estimează că Transgaz va emite aviz pentru proiectul de relocare până pe 20 aprilie.

Rămâne de văzut dacă aceste probleme vor fi rezolvate iar constructorul va putea termina lucrările până la finele anului.

Pe 16 februarie 2015, Compania de Drumuri a semnat cu asocierea Geiger Transilvania SRL – Wilhelm Geiger Gmbh „Contractul de Proiectare şi Execuție pentru Realizarea Autostrăzii Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea, Secțiunea 2A: Ogra – Câmpia Turzii, Lotul 1 Ogra – Iernut km 0+000 – km 3+600″.

Contractul face parte din Autostrada Transilvania Braşov – Oradea şi are ca obiect construirea a 3,6 km de autostradă în zona Transilvaniei, asigurând legătura între localităţile Ogra şi Iernut.

Contractul are o valoare de 55,7 milioane de lei fără TVA. Finanțarea proiectului este asigurată de Uniunea Europeana prin Fondul de Coeziune (FC 85%) şi Bugetul de Stat (15%). Pentru acest contract, a fost plătit deja avansul de 15%, conform datelor de la Compania de Drumuri.

Lucrările constau în realizarea proiectului tehnic, relocarea utilităților de pe traseu, realizarea terasamentelor, infra- și suprastructura drumului. Proiectul include şi 2 pasaje peste autostradă, fiecare având 40 de metri lungime.

Durata de execuţie este de 16 luni (4 luni proiectare şi 12 luni execuţie). Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis pe 4 mai 2016.

Compania care a efectuat studiul de fezabilitate pentru acest lot de autostradă este Search Corporation.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Sectorului 2 va începe sistematizarea străzilor din Cvartalul 3, care cuprinde o parte din zona veche a Capitalei
Primăria Sectorului 2 va începe sistematizarea străzilor din Cvartalul 3, care cuprinde o parte din zona veche a Capitalei
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu (foto), anunţă că va începe sistematizarea străzilor din Cvartalul 3, proces în urma căruia va creşte siguranţa rutieră, iar trotuarele vor fi redate......
Poliţiştii de penitenciare încep de săptămâna aceasta protestele. Mâine vor fi în grevă japoneză, miercuri nu vor lucra timp de 2 – 4 ore, iar după accea vor bloca pușcăriile
Poliţiştii de penitenciare încep de săptămâna aceasta protestele. Mâine vor fi în grevă japoneză, miercuri nu vor ...
Poliţiştii de penitenciare vor fi marţi în grevă japoneză, iar miercuri vor refuza să intre la programul de lucru ...
Lufthansa plănuiește să-și extindă prezența pe Aeroportul Fiumicino din Roma, după finalizarea preluării unui pachet important din acțiunile ITA Airways
Lufthansa plănuiește să-și extindă prezența pe Aeroportul Fiumicino din Roma, după finalizarea preluării unui pachet ...
Lufthansa speră să transforme Aeroportul Fiumicino din Roma într-un hub aerian sudic pentru grupul german, care se va ...
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, și-a dat demisia astăzi
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, și-a dat demisia astăzi
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș, a anunțat în această seară că își dă ...