Se întâmplă lângă noi. Micii comercianţi din Turcia se aliază pentru a cumpăra magazinele Carrefour

Anunţul că retailerul francez Carrefour, numărul doi pe piaţa mondială, va renunţa la operaţiunile din Turcia i-a făcut pe micii comercianţi locali să se gândească la constituirea unui consorţiu pentru a cumpăra operaţiunile lanţului internaţional.
Alina Stanciu - lun, 10 sept. 2012, 21:11
Se întâmplă lângă noi. Micii comercianţi din Turcia se aliază pentru a cumpăra magazinele Carrefour

Agitaţie mare pe piaţa de retail din Turcia. Doua dintre cele mai mari companii de profil din ţară, Carrefour şi Metro Group, ar putea renunţa la magazinele pe care le operează acolo.  Micii retaileri locali vor să profite, aşa că fac demersuri pentru a se asocia. „În eventualitatea în care retailerul francez Carrefour şi nemţii de la Metro Group îşi vor vinde operaţiunile din Turcia, lanţurile de supermarketuri locale iau în calcul posibilitatea formării unui consorţiu pentru a cumpăra operaţiunile celor doi retaileri internaţionali”, scrie Daily News Turcia. 

Alianţă pentru cumpărarea Carrefour şi real

Proprietarii lanţurilor locale de magazine s-au gândit deja şi la surse de finanţare: fie vor derula o oferta publică iniţială, fie vor atrage în parteneriat unul sau mai multe fonduri de hedging.

„Niciun lanţ din Turcia nu are capacitatea de a achiziţiona singur un brand internaţional. Cu toate acestea, dacă ne punem capitalurile împreună, cumpărarea acestor anţuri devine o misiune realizabilă. Mai mult decât atât, putem beneficia de diverse instrumente financiare Putem derula IPO sau putem vorbi cu fonduri străine”, a declarat Ayhan Salman, preşedintele lanţului de supermarketuri Hadim, care operează în regiuni precum Bursa, Eskişehir şi Kütahya. Potrivit acestuia, Carrefour şi Metro au dificultăţi pe piaţa turcă pentru că nu au ştiut să se adapteze pieţei şi nu au înţeles cultura locală. De asemenea, Salman crede că gigantul francez s-a dovedit a fi inflexibil, iar faptul că toate deciziile locale s-au luat numai după consultări cu membrii din headquarter a înrăutăţit şi mai mult situaţia.

La rândul său, Cemal Özen, directorul executiv al Onur Market, ce operează un lanţ de 167 de magazine în Istanbul şi Trakya, a declarat că nu a făcut încă niciun demers oficial pentru formarea consorţiului, în condiţiile în care nici cei doi retaileri nu au anunţat oficial că magazinele lor sunt de vânzare. Totuşi, Ozen afirmă că au început pregătirile pentru formarea concernului, din care ar putea face parte 10 operatori de magazine locali.

Turcia, pe lista neagră a retailerilor internaţionali

În luna august, CEO-ul Carrefour, Georges Plassat, a declarat cu ocazia prezentării rezultatelor financiare aferente primei jumătăţi a acestui an, că asupra operaţiunilor din Turcia şi Indonezia „trebuie să mai reflecteze” şi aceasta în contextul anunţului că retailerul trebuie să ia măsuri serioase pentru a-şi diminua costurile. În Turcia, Carrefour operează 28 de hypermarketuri şi magazine express împreună cu Sabaci Holding, companie care deţine 38,8% din acţiuni. Carrefour controlează 58,2% dintre acţiuni, iar restul se tranzacţionează pe  Istanbul Stock Exchange (ISE). 

Veşti despre un posibil exit de pe piaţa din Turcia se aud şi din partea grupului Metro. Olaf Koch, directorul executiv al retailerului german, a vorbit public despre posibilitatea vânzării magazinelor real din Turcia, re-evaluarea operaţiunilor grupului urmând să aibă loc în al treilea trimestru al acestui an.    

Două variante pentru Carrefour

În principiu, există două scenarii în cazul în care Plassat decide să îşi vândă acţiunile. Şi totul depinde de Sabanci. Grupul controlat de una dintre cele mai bogate familii din Turcia, poate fie să cumpere acţiunile deţinute de francezi, fie să renunţe chiar şi la acţiunile sale.  Într-un interviu acordat pentru CNBC, Guler Sabanci, preşedintele Sabanci Holding a declarat că nu s-a luat încă nicio decizie referitoare la viitorul joint venture-ului cu Carrefour. „Nu ar trebui să distrugem valoarea, noi suntem aici pentru a creea valoare. Nu suntem mulţumiţi de performanţa acestui joint-venture, iar ei nu sunt mulţumiţi de performanţa noastră.Suntem siguri că vom ajunge la o înţelegere pe cale amiabilă”, a declarat Sabanci. 


 


 

Te-ar mai putea interesa și
Poşta Română, CFR şi Romsilva au avut cei mai mulţi salariaţi în 2021, dintre companiile controlate de stat
Poşta Română, CFR şi Romsilva au avut cei mai mulţi salariaţi în 2021, dintre companiile controlate de stat
Poşta Română, CFR, Romsilva şi CFR Călători conduc topul companiilor controlate de stat, în care muncesc cei mai mulţi români în 2021, arată o analiză Economica.net, făcută pe baza......
Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Cât de inutilă este legea care ne obligă, formal, să ne asigurăm casele
Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Cât de inutilă este legea care ne obligă, formal, să ...
Sub 19% din locuințele din România erau asigurate la finalul anului 2021, în ciuda faptului că, încă din 2009, avem ...
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea ...
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
Grupul celor şapte democraţii cele mai industralizate (G7) a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc ...