Europa nu mai cumpără grâu românesc. Rămânem pe locul secund pe piețele terțe, după Franța

În primele șase luni ale acestui an de marketing, grâul românesc nu și-a mai făcut loc pe piața intracomunitară. Germania a cumpărat doar 10% din cât a preluat anul trecut, iar livrările către Olanda s-au prăbușit cu 86%. În schimb, au crescut exporturile pe piețele terțe cu peste 50%, ceea ce face ca prognoza pentru întreg anul să fie oarecum optimistă- minus 3%.
Alina Stanciu - mie, 03 iun. 2020, 18:28
Europa nu mai cumpără grâu românesc. Rămânem pe locul secund pe piețele terțe, după Franța

România se pregătește de un an agricul slab, urmare a secetei din această primăvară, dar încă ne putem evidenția pe piața de export cu producția anului trecut. Anul de marketing pentru grâu nu s-a finalizat încă, dar se pot trage deja câteva concluzii. Față 2018/2019, spre exemplu, când calitatea slabă a dus la menținerea grâului autohton în blocul comunitar, anul acesta am vândut mai mult pe piețele terțe. 

Conform datelor Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), în perioada iulie 2019-ianuarie 2020, statele membre au cumpărat cu aproximativ 54% mai puțin grâu românesc decât în perioada similară a anului trecut. Este vorba despre peste 790.500 de tone care au fost livrate în Spania, Italia, Germania,Olanda, Grecia, Franța și UK. Spre exemplu, livrările către Germania s-au prăbușit cu 90%, către Olanda a plecat o cantitate cu 86% mai mică, iar către Marea Britanie s-au vândut cu 56% mai puțin. Dacă trendul se menține, doar 20% din producția destinată exportului ar putea ajunge anul acesta în UE, față de aproximativ 34% cu un an în urmă.

În 2019, România a vândut o cantitate record de grâu către Germania (430.000 de tone), al doilea cel mai mare producător european, urmare a producției slabe din acest stat. Grâul livrat către statele membre este de obicei de slabă calitate ( grâu pentru hrana animalelor nu pentru panificație), iar explicația acestei preferințe este legată și de prețurile mai bune oferite de europeni.

Per total, exporturile ar putea scădea cu doar 3%

În ceea ce privește exportul extracomunitar, acesta a totalizat 3,3 milioane de tone, față de 2,5 milioane de tone cu un an în urmă (plus 32%). Per total, România a vândut peste granițe (intra și extra-comunitar) în prima jumătate a acestui an aproximativ 4 milioane de tone, cu 3% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului de marketing trecut.

Din datele Comisie Europene, în perioada iulie 2019-martie 2020, România a vândut către piețele terțe, în special în Egipt, Iordania și Sudan, 4,5 milioane de tone, cu 55% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Rămânem astfel pe poziția secundă în topul exportatorilor europeni, după Franța, care a trimis deja peste granie 9,6 milioane de tone. Urmează Germania cu 3,4 milioane de tone, până în luna martie.

Totodată, până la 31 mai 2020, exporturile se cifrau la 5,1 milioane de tone.

Exporturi neobișnuit de mari la începutul pandemiei

În ceea ce privește datele aferente lui martie, lună ce a precedat deciziei ministerului de resort de a interzice exporturile de cereale, datele Comisie Eurropene relevă un volum de 714.000 de tone, a doua cea mai mare din acest an de marketing (în august s-au exportat aproximativ 1.000 de tone) și cu 21% mai mult decât luna naterioară. În luna martie 2019, exporturile de grâu au totalizat 327.000 de tone.

Conform estimărilor USDA, producția totală de grâu va fi cu 3,5% sub cea a anului trecut, adică 8,3 milioane de tone, urmare a creșterii suprafeței cultivate la aproximativ 2,2 milioane de hectare. „Suprafața mare cultivată cu grâu este atribuită parțial declinului culturii de rapiță. Randamentele sunt mai scăzute din cauza vremii secetoase continue în majoritatea României și în special în județe productive din regiunile de sud-est și de est. Creșterea potențială a producției în alte regiuni nu va compensa aceste reduceri. Se estimează că randamentele medii ale grâului vor scădea cu 8%”, se arată într-un raport USDA.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia va suferi o serioasă lovitură economică după cutremurele din ultimele zile
Turcia va suferi o serioasă lovitură economică după cutremurele din ultimele zile
 Peisajul economic deja dificil va agrava catastrofa umanitară provocată de cutremurele care au lovit Turcia, primele estimări ale pagubelor arătând spre o inflaţie ridicată şi riscuri la......
Record pentru Nissan – Contribuţia niponilor la profitul Renault a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani
Record pentru Nissan – Contribuţia niponilor la profitul Renault a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani
Grupul auto francez Renault, care este în plin proces de revizuire a alianţei vechi de 24 de ani cu Nissan, a anunţat ...
Polonia spune că o decizie pentru livrarea de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată doar de NATO în ansamblul său
Polonia spune că o decizie pentru livrarea de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată doar de NATO în ansamblul său
Orice decizie de livrare de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată de NATO în ansamblul său, iar Polonia nu va fi prima ...
Pizza s-a scumpit cu 15,9% anul trecut în România. Cum au evoluat preţurile în UE
Pizza s-a scumpit cu 15,9% anul trecut în România. Cum au evoluat preţurile în UE
O pizza cumpărată în magazinele din Uniunea Europeană a costat mai mult, în medie, cu 15,9% în luna decembrie 2022 ...