Roșu la cultura de floarea-soarelui. România va pierde poziția de lider între statele membre. Producția ar putea scădea cu 16%

România va pierde în anul de marketing 2020/2021 poziția de lider între producătorii europeni de semințe de floarea-soarelui, după ce anul anterior a spulberat competiția cu o producție de 3,48 de milioane de tone. Conform estimărilor, producția se va prăbuși cu 16%, iar exporturile cu 20%.
Economica.net - mar, 02 iun. 2020, 18:32
Roșu la cultura de floarea-soarelui. România va pierde poziția de lider între statele membre. Producția ar putea scădea cu 16%

Departamentul pentru Agricultură al SUA estimează pentru anul de marketing 2020/2021, în cazul României, o producție de floarea-soarelui de numai 2,6 milioane de tone, cu aproximativ 16% mai puțin decât anul trecut când fermierii au obținut o cantitate record- de 3,48 de milioane de tone. Probabilitatea este să pierdem astfel poziția de lider între producătorii UE, în contextul în care pentru Bulgaria, numărul doi anul trecut, estimările sunt mult mai favorabile.

Previziunile Comisiei Europene sunt însă mai optimiste, specialiștii mizând pe o producție de 2,51 de tone la hectar față de USDA care anticipează un randament mediu de 2,3 tone la hectar. Pentru Bulgaria, CE estimează un randament de 2,55 tone la hectar, rezultatul final depinzând și de suprafețele cultivate.

Scade drastic suprafața cultivată

Or, fermierii români au cultivat pentru anul acesta pe o suprafață cu 13% mai mici decât anul anterior, urmare a profiturilor mici, a rotației culturilor și a faptului că fermierii nu mai pot folosi produse de protecție a plantelor pe bază de neonicotinoide. Aceasta întrucât MADR a decis că nu va mai mai acorda autorizații pentru utilizarea în situații de urgență a acestor produse.

Din 2013, UE a restricționat printr-un moratoriu utilizarea a trei neonicotinoide în tratamentul culturilor agricole atractive pentru albine, urmare a efectelor negative pe care produsele în cauză le-ar avea asupra acestor insecte polenizatoare.

„Plantarea a avut loc în condiții de sol uscat, dar ploile de mai pot atenua unele temeri. Condițiile de uscăciune rămân în regiunile de sud-est. Pe baza a randament prognozat de 2,3 tone la hectar, FAS București estimează o producție totală la 2,6 milioane tone, cu aproximativ 16 % mai mică comparativ cu anul trecut”, susțin experții USDA.

„În România, Ungaria și Croația (respectiv prima, a 3-a și a noua țară din UE cu cele mai mari producții de floarea soarelui), campania de însămânțare a început în jurul datei de 5 aprilie, cu o întârziere de 1 până la 2 săptămâni din cauza temperaturilor mai mici decât cele obișnuite. Semănatul a progresat bine de la a doua decadă a lunii aprilie până la sfârșitul lunii aprilie, datorită precipitațiilor rare și a temperaturilor aproape medii sau peste medie. Cu toate acestea, condițiile pentru înmugurirea și dezvoltarea timpurie a culturii s-au agravat treptat, deoarece solurile au devenit mai uscate. Precipitațiile benefice la începutul lunii mai au mai atenuat situația”, arată și ultima analiză a Comisiei Europene.

Record la export în 2020, prăbușire în 2021

2020/2021 va fi un an slab și pentru exporturi, USDA estimând un minus de 20%. Floarea-soarelui românească ajunge cu precădere în celelalte state membre, doar 15% fiind comerciaalizată pe piețele extracomunitare. 

Pentru acest an de marketing (2019/2020), se estimează că România va exporta (intra și extra comunitar) peste 2 milioane de tone, față de 1,84 de milioane de tone în anul de marketing anterior. Numai în perioada occtombrie 2019-ianuarie 2020, s-au vândut peste granițe 959.300 tone de floarea-soarelui. Pentru 2020/2021, exporturile ar putea totaliza 1,65 milioane de tone.

„Producția de floarea-soarelui din 2019/20 a crescut cu 15% raportat la anul trecut deoarece mulți fermieri au cultivat cu floarea-soarelui suprafețele cu rapiță.  Stocurile mari pot stimula exporturile de semințe de floarea soarelui, până la un record de 2 milioane de tone, cu 12% mai mult față de anul anterior. Țările UE cu capacități de procesare mari, precum Olanda, Franța, Spania sunt principalele piețe de export pentru România”, explică specialiștii USDA.

 

Te-ar mai putea interesa și
Un nou izvor de apă minerală în România. Statul caută clienți pentru exploatarea resursei
Un nou izvor de apă minerală în România. Statul caută clienți pentru exploatarea resursei
O echipă de experți din cadrul Serviciului Teritorial Vest al Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM) a început un foraj cu adâncimea de 150 de metri pentru verificarea viabilității......
Partidul Comunist Vietnamez l-a numit pe ministrul Securității Publice, To Lam, în funcția de președinte al țării
Partidul Comunist Vietnamez l-a numit pe ministrul Securității Publice, To Lam, în funcția de președinte al țării
Partidul Comunist Vietnamez l-a numit pe To Lam, ministru al Securităţii Publice, în funcţia de preşedinte al ţării, ...
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului Robert Fico este pozitiv – ministrul slovac al Sănătății
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului Robert Fico este pozitiv – ministrul slovac al Sănătății
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este pozitiv", a anunţat ...
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea şi întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea ...