Se reiau plăţile pe patru axe prioritare din cadrul POR

Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor pe patru din cele cinci axe presuspendate în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), ca urmare a măsurilor implementate de Guvernul României. E vorba despre axele prioritare 1, 3, 4, 5. Prin intermediul celor patru axe pe care se reiau plăţile sunt disponibile aproape 80% din fondurile alocate României prin acest program.
Cristina Şomănescu - mar, 23 apr. 2013, 09:00
Se reiau plăţile pe patru axe prioritare din cadrul POR

Iată axele pe care se reiau plăţile:

Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere
Obiectiv: Creşterea calităţii vieţii şi crearea de noi locuri de muncă, prin reabilitarea infrastructurii urbane şi îmbunătăţirea serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum şi prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor şi a antreprenoriatului. Număr de contracte de finanţare semnate: 445.

Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale
Obiectiv: Crearea premiselor necesare pentru asigurarea populaţiei cu servicii esenţiale, contribuind astfel la atingerea obiectivului european al coeziunii economice şi sociale, prin îmbunătăţirea infrastructurii serviciilor de sănătate, educaţie, sociale, şi pentru siguranţă publică în situaţii de urgenţă. Număr de contracte de finanţare semnate: 475.

Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local
Obiectiv: Înfiinţarea şi dezvoltarea structurilor de afaceri de importanţă regională şi locală, reabilitarea siturilor industriale şi sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale regionale şi locale, pentru a facilita crearea de noi locuri de muncă şi creşterea economică durabilă. Număr de contracte de finanţare semnate: 1.747.

Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului
Obiectiv: Valorificarea şi promovarea durabilă a patrimoniului cultural şi a resurselor naturale cu potenţial turistic, precum şi îmbunătăţirea calităţii infrastructurii turistice de cazare şi agrement în vederea creşterii atractivităţii regiunilor, dezvoltării economiilor locale şi creării de noi locuri de muncă. Număr de contracte de finanţare semnate: 531.

Pe acest program au fost semnate aproape 3.400 de contracte de finanţare care prevăd crearea a aproximativ 20.000 de locuri de muncă.

Ca urmare a reluării plăţilor, România va încasa pe POR peste 150 de milioane de euro, sumă pentru care au fost trimise în luna martie 2013 Comisiei Europene documentele necesare pentru rambursare.

Comisia Europeană a presuspendat POR la sfârşitul lunii octombrie 2012 din cauza problemelor înregistrate în implementare în perioada 2009-2011.

Plăţile rămân în continuare blocate pe axa 6 a programului, pe care sunt alocate mai puţin de 3% din fondurile puse la dispoziţia României prin POR.

“Decizia Comisiei Europene de a debloca patru axe importante ale acestui program demonstrează eficienţa măsurilor implementate de Guvernul României. În continuare eforturile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice şi ale Ministerului Fondurilor Europene se vor concentra pentru deblocarea integrală a acestui program.  În cel mai scurt timp posibil urmează să fie deblocate şi Programul Operaţional Sectorial Transport şi Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, indiferent de eforturile pe care trebuie să le depună angajaţii ministerelor implicate”, a declarat Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene.

La sfârşitul lunii martie 2013, fondurile atrase de România prin intermediul acestui program însumau peste 920 de milioane de euro. Astfel, rata de absorbţie pe POR era de 24,30%.

Sumele plătite beneficiarilor se ridicau la finele lui martie 2013 la 7,1 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro), echivalentul a 38% din suma alocată României prin POR.
Fondurile alocate României prin intermediul Programului Operaţional Regional sunt în valoare de 3,72 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
Compania Municipală Energetica Servicii București a realizat probele de presiune pentru încă două tronsoane de conductă magistrală de termoficare, în Obiectivul 4 – Magistrala II-III......
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Vremea va fi instabilă în luna mai, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zilele reci şi ...
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Ryaniar, cea mai mare companie aeriană din Europa, a transmis un anunț important pasagerilor care zboară spre și dinspre ...
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie ...