Se schimbă Codul fiscal! Vezi modificările

Un proiect de modificare a Codului fiscal a apărut azi pe site-ul Finanţelor. Aduce mai multe schimbări ale modului de impozitare pentru firmele mici şi pentru giganţii care exploatează resursele naturale ale României
Economica.net - lun, 21 ian. 2013, 12:10
Se schimbă Codul fiscal! Vezi modificările

 – Opţiunea microîntreprinderilor de a plăti impozit pe venit se va trsnsforma în obligaţie. Deci microîntreprinderile nu vor mai putea opta pentru plata impozitului pe profit, arată proiectul de modificare a Codului fiscal.

Limita veniturilor obţinute pentru care se intră în sistemul microîntreprinderilor este de 65.000 euro pe an.

Pentru anul 2013, sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu 1 februarie 2013 şi persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 îndeplinesc condiţiile prevăzute de acest sistem de impunere.

 

– S-ar majora deducerea suplimentară la calculul profitului impozabil pentru activităţi de cercetare-dezvoltare de la 20% la 50% din cheltuielile eligibile.

 

– În cazul stocării electronice a facturilor, inclusiv a celor care au fost convertite din format hârtie în format electronic, nu este obligatorie aplicarea prevederilor Legii nr.135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică.  

 

– Se aplică impozitul pe dividende şi pentru veniturile considerate dividende reprezentând sume plătite de o persoană juridică pentru bunurile sau serviciile furnizate în favoarea unui participant la persoana
juridică, dacă plata este făcută de către persoana juridică în folosul personal al acestuia

 

– Se stabileşte regimul pe care trebuie să-l aplice beneficiarii operaţiunilor realizate de persoanele obligate să intre în sistemul TVA la încasare sau să părăsească sistemul, pe perioada cuprinsă între data de la care aveau obligaţia să aplice sistemul până la data înregistrării din oficiu şi, respectiv de la data la care aveau obligaţia să înceteze aplicarea sistemului până la radierea din oficiu, în funcţie de informţiile publicate în Registrul persoanelor
impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.Totodată se stabileşte regimul aplicabil în cazul înregistrărilor/radierilor, din eroare, în/din Registrul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, astfel încât aceste erori să nu afecteze persoanele în cauză.

 

Se scumpeşte berea. Ţigările se scumpesc mai devreme

– pentru berea la care ponderea gradelor Plato provenite din malţ este mai mică de 30%, se va percepe o acciză suplimentară de 10 euro/hl de produs.

În acelaşi timp, pentru băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri, la care ponderea de alcool absolut (100%) provenită din fermentarea exclusivă a fructelor, sucurilor de fructe şi sucurilor concentrate de fructe este mai mică de 50% se va percepe o acciză suplimentară de 25 euro/hl de produs. 

De asemenea, proiectul vizează creşterea nivelului accizelor pentru bere de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato. Pentru berea realizată de micii producători de bere, acciza va creşte de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato.

 

– Se propune devansarea cu trei luni a calendarului de creştere a nivelului accizei totale la ţigarete. Majorarea accizei se va produce astfel la 1 aprilie. Noua acciză minimă la mia de ţigarete va fi de 81,78 euro.

 

Primăriile, lăsate în offside de Codul fiscal

– Primăriile pot hotărî reducerea taxelor locale şi a amenzilor pe 2013, cel mult până la nivelurile din 2012, doar dacă n-au arierate (la 31 decembrie 2012) şi reducerile de impozite să nu afectează veniturile proprii
ale bugetelor locale. Codul fiscal va acorda un termen de 15 de zile de la data adoptării în care autoritaţile publice locale care înregistrează arierate să adopte noi hotărâri privind impozitele şi taxele locale datorate
pentru anul 2013. Pe scurt, să opereze majorarea de 16% la taxele locale, prevăzută de lege.

Persoanele care au achitat deja impozitele şi taxele locale pentru anul 2013 şi achită integral până la data de 30 septembrie 2013 diferenţele rezultate în urma taxelor care vor fi majorate, în urma modificării Codului fiscal, să beneficieze de bonificaţia prevăzută de lege.

 

Adio executor judecătoresc pe datoriile la Fisc

– Având în vedere că la 1 februarie 2013 intră in vigoare Noul Cod de procedură civilă care, exclude din sfera de competenţă a executorului judecătoresc titlurile executorii privind venituri ale bugetului general consolidat, este necesară corelarea prevederilor din Codul de procedură fiscală cu Noul Cod de procedură civilă, spune proiectul. Cel mai probabil, un agent al Fiscului va avea dreptul să execute datoriile către stat.

 

Citeşte aici TEXTUL INTEGRAL al proiectului de modificare a Codului fiscal 2013

 

Taxă Robin Hood pentru exploatarea resurselor

„Operatorii economici, inclusiv filialele acestora şi/sau operatorii economici apaţinând aceluiaşi grup de interes economic, care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din România pe teritoriul naţional, în marea teritorială, în zona contiguă şi/sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata taxei asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale”, se arată într-un proiect de ordonanţă.

Taxa va reprezenta 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redevenţele aferente acestor venituri, precum şi investiţiile în segmentul upstream, fără a depăşi 30% din veniturile suplimentare.
Investiţii in segmentul upstream reprezintă investiţii de dezvoltare şi extindere a zăcămintelor existente, explorarea şi dezvoltarea de noi zone de producţie.

Venitul suplimentar va fi calculat pe baza unei formule care va lua în calcul preţul gazelor naturale din producţia internă proprie destinate revanzarii consumatorilor casnici şi noncasnici, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici şi cei noncasnici în anul 2012, respectiv 495 lei/1000 m3, ajustat cu ratele inflaţiei în anii următori anului 2013 până la data aplicării, volumele de gaze din producţia internă vândute pentru consumatorii casnici şi noncasnici.
Nu intră sub incidenţa taxei veniturile suplimentare obţinute din capacităţile de extracţie realizate după intrarea în vigoare a ordonanţei.

Taxa reprezintă cheltuială deductibilă la stabilirea profitului impozabil şi venit la bugetul de stat.
Producţia internă de gaze naturale este asigurată aproape în totalitate de companiile OMV Petrom şi Romgaz Mediaş.

Guvernul va impune firmelor cu activităţi de extracţie/exploatare şi comercializare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale, o taxă specială de 0.5% aplicată la veniturile luate în calcul la stabilirea cifrei de afaceri, taxă valabilă pentru intervalul februarie 2013-decembrie 2014.


Te-ar mai putea interesa și
China: Creșterea cererii de petrol se va atenua în 2024 – Bloomberg
China: Creșterea cererii de petrol se va atenua în 2024 – Bloomberg
China se va confrunta anul viitor cu o încetinire a creşterii cererii de petrol, sporind temerile privind evoluţiile globale din 2024, în condiţiile în care impactul apetitului ridicat pentru......
Consiliul Concurenței, Bogdan Chirițoiu, reales în conducerea ACER. Dezvoltarea relațiilor cu autoritățile de rglementare din Republica Moldova și Ucraina, printre prioritățile personale
Consiliul Concurenței, Bogdan Chirițoiu, reales în conducerea ACER. Dezvoltarea relațiilor cu autoritățile de rglementare ...
Mandatul preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în Consiliul de Administraţie al Agenţiei pentru ...
România a importat aproximativ 300.000 de tone de soia și făină din soia. 70% din marfă este din state unde se produc plante modificate genetic
România a importat aproximativ 300.000 de tone de soia și făină din soia. 70% din marfă este din state unde se produc ...
În 2022, aproximativ 70 % din importurile de soia și făină de soia proveneau din Brazilia, Argentina și Statele Unite, ...
Discuții în coaliție pe proiectul de buget
Discuții în coaliție pe proiectul de buget
Liderii coaliţiei de guvernare vor avea o întâlnire de lucru pentru a discuta proiectul de buget pe anul viitor.