Se schimbă conducerea Băncii Naţionale: Lista oamenilor care vor avea leul pe mână

Comisiile reunite de buget finanţe din Parlamentul României au votat azi componenţa viitorului consiliu de administraţie al BNR. Mugur Isărescu a obţinut al cincilea mandat la şefia Băncii Naţionale, şi este singurul conducător al instituţiei din septembrie 1990 până în prezent. Dar nu numai Isărescu a fost ales azi. În conducerea băncii centrale au rămas şi alţi membri vechi, dar au apărut şi nume noi, în special din zona fiscală. Iată care sunt oamenii care vor avea în mână, pe următorii cinci ani, frâiele monedei naţionale. Teoretic, e ultimul mandat de conducere din istorie Băncii Naţionale, pentru că, potrivit asumărilor politice, din 2019 ar urma ă trecem la moneda euro.
Economica.net - lun, 16 iun. 2014, 13:43
Se schimbă conducerea Băncii Naţionale: Lista oamenilor care vor avea leul pe mână

 Florin Georgescu: Prim-viceguvernator (şi-a păstrat mandatul)

Florin Georgescu (n. 25 noiembrie 1953, București) este un economist  care a îndeplinit funcțiile de deputat și ministru al finanțelor (1992-1996). Din 7 mai 2012 până în 21 decembrie 2012 a fost ministru al finanțelor şi vice-premier în guvernul Ponta 1, apoi s-a întors în postul de la BNR.

Liviu Voinea – Viceguvernator (mandat nou)

Este în prezent ministrul delegat pentru Buget. Portofoliul de care are acum grijă s-a desprins din Ministerul Finanţelor la formarea guvernului USL, când PNL l-a pus ministru pe Daniel Chiţoiu pe partea de venituri şi reglementare, iar PSD l-a pus pe Voinea pe partea de trezorerie şi cheltuieli.

Bogdan Olteanu – viceguvernator (şi-a păstrat mandatul)

A fost  fost deputat de București și fost membru al Partidului Național Liberal. A deținut funcția de președinte al Camerei Deputaților din Parlamentul României între 2006 și 2008. De asemenea, în perioada decembrie 2004-martie 2006, el a fost ministru delegat pentru relația cu Parlamentul în Guvernul Tăriceanu.

Gheorghe Gherghina – membru CA (mandat nou)

Gheorghe Gherghina este acum secretar de stat în Ministerul Finanţelor. El are cu instituţia o relaţie foarte veche, încă de dinainte de Revoluţie, timp în care s-a ocupat cu întocmirea bugetului ţării. A luat pauză doar între 2005 şi 2008, când a lucrat pentru Banca Naţională, după care s-a întors iar la Finanţe.

Virgiliu Stoenescu – membru CA (mandat nou)

A mai ocupat funcţia de membru al CA în perioada 2004-2009, cel mai probabil reveni la BNR.

Daniel Dăianu – membru CA (mandat nou)

A fost ministru al finanțelor între 1997-1998. La alegerile europarlamentare din 2007 a fost ales eurodeputat din partea PNL. Ȋn urma alegerii sale în Parlamentul European, a demisionat, la 23 decembrie 2007, din Consiliul de Supraveghere al Băncii Comerciale Române (BCR), pentru a evita un eventual conflict de interese. În prezent este prim-vicepreşedinte la ASF.

Agnes Nagy – membru CA (îşi păstrează mandatul)

Susţinută de UDMR, este membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (numit de Parlamentul României în decembrie 1998 pentru un mandat de 6 ani, reînnoit în 2004 şi 2009).

Dinu Marin – membru CA (îşi păstrează mandatul)

A fost în 2000-2004 senator PSD, iar din 2009 este membru al CA al BNR, unde are ca activităţi şi responsabilităţi, potrivit paginii sale de web, „conform legii”.

Cine pleacă

Cristian Popa – viceguvernator BNR 

Cristian Popa a fost numit în 1998 în funcția de viceguvernator și membru al Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României. La data de 28 septembrie 2004, Parlamentul României i-a reînnoit acest mandat pentru un termen de 5 ani. S-a ocupat de politica monetară şi este cunoscut drept unul dintre cei mai buni profesionişti din BNR.

Nicolae Dănilă – membru CA

A fost președinte executiv al BCR în perioada 1999-2007, iar din octombrie 2009 este membru în Consiliul de Administrație al BNR. În 2010 era considerat cel mai bogat bancher român, cu o avere de circa 21 milioane euro.

Napoleon Pop – membru CA

La data de 28 septembrie 2004, Parlamentul României l-a ales ca membru al Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României, cu sprijinul PNL.

Citeşte Isărescu: ţinta de aderare la euro este extrem de ambiţioasă. Nu mai sunt tânăr, sunt forţat să fiu optimist

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...