Se schimbă legea asigurărilor şi norma RCA: ASF va deveni Big Brother-ul şoselelor

După falimentul Astra şi intrarea în mecanismul de rezoluție al Carpatica, ASF trebuie să tempereze creşterea tarifelor la RCA. Singura modalitate: schimbarea normei reglementatoare, dar şi a legii asigurărilor. Ultimele discuţii s-au oprit la ideea unificării mai multor baze de date: ce maşini au vignete, care sunt înmatriculate şi care au RCA, plus monitorizarea camerelor de supraveghere din marile oraşe. O corelare între cele trei ar crea practic un ecran uriaş pe care se pot vedea câte maşini circulă, câte sunt înmatriculate şi câte au RCA. Cu mai multe poliţe RCA, preţul nu va mai creşte vertiginos, crede ASF. Pentru a plăti mai puţin la RCA, transportatorii vor ca, pe perioada nelucrativă, să-şi suspende singuri dreptul de circulaţie pentru scuterele şi mopedele care au activitate sezonieră.
Gabriela Ţinteanu - joi, 28 ian. 2016, 22:02
Se schimbă legea asigurărilor şi norma RCA: ASF va deveni Big Brother-ul şoselelor

Sursa foto: ZOSO.RO

De circa două săptămâni grupuri ample de lucru discută modificarea legii asigurărilor (proiectul ar trebui să fie gata la sfârşitul lui martie) şi al Normei 23, celebra Normă RCA (care trebuie să prindă formă până pe 25 februarie).

Din primele trei întâlniri ale grupurilor de lucru, care cuprind reprezentanţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR), UNSICAR (organizaţia brokerilor din asigurări), Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), reprezentanţii camerelor reunite de buget, finanţe, bănci din parlament şi ai Ministerului Transporturilor, au rezultat între 46 şi 80 de propuneri/principii care ar trebui să fie incluse în noua legislaţie (unele dintre ele se repetă sau doar clarifică aspecte ale unei alte propuneri). La întâlnirea de săptămâna viitoare, ASF ar trebui să vină cu o propunere concretă pe modificările care vor fi aduse Normei 23 pornind de la propunerile lansate de instituţiile prezente la grupul de lucru.

La întâlnirile de lucru au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Poliţiei şi ai CNADR, dar aceştia nu au fost prezenţi. Printre punctele convenite deocamdată se numără necesitatea unificării, în primă fază a celor două baze de date: CNADR pentru a fi controlate vignetele şi CEDAM de la asigurări pentru a se verifica prezenţa poliţei RCA, fapt care ar putea fi realizat printr-un protocol între instituţii. Transportatorii solicită ca pentru autovehiculele cu activitate sezonieră (diverse tipuri de maşini, scutere, mopede, remorci sau peridocuri) să fie încheiate poliţe RCA doar pe perioada în care sunt în activitate. Ca să existe siguranţa că aceste vehicule nu vor circula fără poliţă RCA, transportatorii propun ca la cererea proprietarilor să se suspende înmatricularea şi implicit dreptul la circulaţie.

Totodată, ASF şi asigurătorii ar trebui să aibă acces şi la baza de date a permiselor şi înmatriculărilor auto, pe lângă baza de date a CNADR şi CEDAM. În acest fel, ar creşte gradul de cuprindere RCA, fapt care ar duce la o temperare a tarifelor pe această poliţă de asigurare.

În plus, discuţiile de la ultima şedinţă au arătat că sistemul de compensare directă este puţin probabil să fie funcţional la noi în forma în care a fost propus. În sprijin au fost aduse sistemele de compensare directă unde sistemul funcţionează prost şi Franţa unde sistemul funcţionează doar pe baze private şi doar între asigurătorii care fac parte din protocol. Aşteptăm o formă coerentă de draft legislativ din partea ASF.

Te-ar mai putea interesa și
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia va autoriza de luni călătoriile în scop turistic pentru persoanele din majoritatea ţărilor europene, a anunţat sâmbătă Ministerul lusitan de Interne, transmit AFP şi EFE, citate......
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a suspendat expediţiile pe Everest de pe teritoriul său pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 din ...
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
Un număr de 729 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Măsurile adoptate vineri de Guvern au în vedere o relaxare prudentă, şi nu una totală, a declarat Ministrul Afacerilor ...