Se schimbă legea. Pe cutia de lapte va scrie originea laptelui crud, procentul de lapte praf şi cum a fost procesat

Procesatorii din industria lactatelor vor fi obligaţi să scrie pe eticheta laptelui proaspăt de consum locul exact de unde au luat laptele crud, cum l-au procesat  şi ce ingrediente conţine. De asemenea, pe etichetă va apărea şi numele ambalatorului, dar şi care este procentul de lapte praf pe care îl conţine.
Alina Stanciu - mie, 23 mart. 2016, 11:26
Se schimbă legea. Pe cutia de lapte va scrie originea laptelui crud, procentul de lapte praf şi cum a fost procesat

Consumatorii români vor putea afla mai multe informaţii despre laptele proaspăt de consum pe care urmează să îl cumpere, printre care ţara de origine a laptelui materie primă dar şi locul de provenienţă al laptelui crud, potrivit unui proiect de act normativ care va intra în curînd în plenul Camerei Deputaţilor cu mai multe avize pozitive.

Astfel, pe toată suprafaţa ambalajului care poate fi citită dintr-un singur unghi, producătorii vor fi obligaţi să inscripţioneze: denumirea produsului alimentar; lista ingredientelor folosite; cantitatea netă a produsului alimentar; data durabilităţii minimale sau data limită de consum; condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare; ţara de origine şi locul de provenienţă a laptelui crud materie primă pentru consum; denumirea ambalatorului şi marca de identificare; numele, denumirea comercială şi adresa procesatorului din sectorul laptelui pentru consum, declaraţia nutriţională, conţinut de grăsime exprimat în procente, procesul de tratament termic utilizat, pasteurizat, sterilizat, ultrapasteurizat.

Mai mult, produsele lactate trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând
sintagma „Conţine lapte praf în proporţie de __%”.

De asemenea, pentru laptele şi produsele lactate care provin de la alte specii de animale decât de la vaci de lapte, se specifică specia de la care provine. Totodată, modificările de compoziţie precum îmbogăţirea laptelui în proteine lactice, săruri minerale sau vitamine, reducerea conţinutului de lactoză prin conversia în glucoză şi galactoză se vor specifica pe etichetă.

Vom şti care este produs natural şi produs românesc

Modificări vor fi şi în ceea ce priveşte menţiunile pe care producătorii le vor putea folosi în strategiile lor de marketing şi comunicare. Astfel, sintagma „Produs românesc” va putea fi folosit doar dacă  producătorul a folosit în proporţie de 100% lapte materie primă provenit din fermele din România.

De asemenea,  „Produs natural” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf.

Amenzile pe care le riscă procesatorii care nu respectă legea variază de la 15.000 de lei până la 25.000 de lei. Mai multt, se poare retrage pe timp de 6 luni a autorizaţiei de funcţionare a producătorilor sau comercianţilor, după caz.

Proiectul de Lege privind etichetarea laptelui proaspăt pentru consum va fi supusă la vot în plenul Camerei Deputaţilor, au decis membrii Comisiei pentru Agricultură care au votat în unanumitate proiectul cu amendamente. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

Te-ar mai putea interesa și
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă de a reduce rata sărăciei energetice la nivel național. Astfel,......
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, ...
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul contractului pentru construcția ...
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare ...