Se schimbă legea. Pe cutia de lapte va scrie originea laptelui crud, procentul de lapte praf şi cum a fost procesat

Procesatorii din industria lactatelor vor fi obligaţi să scrie pe eticheta laptelui proaspăt de consum locul exact de unde au luat laptele crud, cum l-au procesat  şi ce ingrediente conţine. De asemenea, pe etichetă va apărea şi numele ambalatorului, dar şi care este procentul de lapte praf pe care îl conţine.
Alina Stanciu - mie, 23 mart. 2016, 11:26
Se schimbă legea. Pe cutia de lapte va scrie originea laptelui crud, procentul de lapte praf şi cum a fost procesat

Consumatorii români vor putea afla mai multe informaţii despre laptele proaspăt de consum pe care urmează să îl cumpere, printre care ţara de origine a laptelui materie primă dar şi locul de provenienţă al laptelui crud, potrivit unui proiect de act normativ care va intra în curînd în plenul Camerei Deputaţilor cu mai multe avize pozitive.

Astfel, pe toată suprafaţa ambalajului care poate fi citită dintr-un singur unghi, producătorii vor fi obligaţi să inscripţioneze: denumirea produsului alimentar; lista ingredientelor folosite; cantitatea netă a produsului alimentar; data durabilităţii minimale sau data limită de consum; condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare; ţara de origine şi locul de provenienţă a laptelui crud materie primă pentru consum; denumirea ambalatorului şi marca de identificare; numele, denumirea comercială şi adresa procesatorului din sectorul laptelui pentru consum, declaraţia nutriţională, conţinut de grăsime exprimat în procente, procesul de tratament termic utilizat, pasteurizat, sterilizat, ultrapasteurizat.

Mai mult, produsele lactate trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând
sintagma „Conţine lapte praf în proporţie de __%”.

De asemenea, pentru laptele şi produsele lactate care provin de la alte specii de animale decât de la vaci de lapte, se specifică specia de la care provine. Totodată, modificările de compoziţie precum îmbogăţirea laptelui în proteine lactice, săruri minerale sau vitamine, reducerea conţinutului de lactoză prin conversia în glucoză şi galactoză se vor specifica pe etichetă.

Vom şti care este produs natural şi produs românesc

Modificări vor fi şi în ceea ce priveşte menţiunile pe care producătorii le vor putea folosi în strategiile lor de marketing şi comunicare. Astfel, sintagma „Produs românesc” va putea fi folosit doar dacă  producătorul a folosit în proporţie de 100% lapte materie primă provenit din fermele din România.

De asemenea,  „Produs natural” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf.

Amenzile pe care le riscă procesatorii care nu respectă legea variază de la 15.000 de lei până la 25.000 de lei. Mai multt, se poare retrage pe timp de 6 luni a autorizaţiei de funcţionare a producătorilor sau comercianţilor, după caz.

Proiectul de Lege privind etichetarea laptelui proaspăt pentru consum va fi supusă la vot în plenul Camerei Deputaţilor, au decis membrii Comisiei pentru Agricultură care au votat în unanumitate proiectul cu amendamente. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

Te-ar mai putea interesa și
Președintele Camerei de Comerț: Cred că deficitul balanței comerciale va depăși 30 de miliarde de euro
Președintele Camerei de Comerț: Cred că deficitul balanței comerciale va depăși 30 de miliarde de euro
Deficitul balanței comerciale a României ar putea sări anul acesta de pragul de 30 de miliarde de euro, față de 23,6 miliarde de euro anul trecut, potrivit estimărilor președintelui Camerei de......
Populaţia şi firmele din Italia sunt afectate de dificultăţile economice. Redresarea – la finalul lui 2023, spune şeful UniCredit
Populaţia şi firmele din Italia sunt afectate de dificultăţile economice. Redresarea – la finalul lui 2023, spune ...
Gospodăriile şi companiile din Italia se ajustează la actualele dificultăţi economice iar aceste evoluţii vor sprijini ...
Avarie la rafinăria Petrobrazi. Pulberi de catalizator au fost eliberate în atmosferă
Avarie la rafinăria Petrobrazi. Pulberi de catalizator au fost eliberate în atmosferă
O avarie s-a produs, miercuri, la instalaţia de cracare catalitică a rafinăriei OMV Petrobrazi, incidentul fiind anunţat ...
Secetă 2022 – Suprafaţa agricolă afectată  a depăşit 700.000 de hectare
Secetă 2022 – Suprafaţa agricolă afectată a depăşit 700.000 de hectare
Suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns, miercuri, la 715.802 hectare, în 38 de judeţe şi în Capitală, potrivit ...