1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Companii

Se schimbă legea pieţelor: PFA-urile vor avea acces în spaţiul destinat producătorilor agricoli

Producătorii agricoli organizaţi ca PFA, întreprindere familială sau întreprindere individuală ar putea avea acces în spaţiile special amenajate din pieţe, alături de producătorii agricoli persoane fizice. De asemenea, modul de obţinere a actelor necesare comercializării produselor din propriile gospodării ar putea fi simplificat. Schimbările sunt stipulate într-un proiect de act normativ.

16 mar, 2016 | | ECONOMICA.net

Mai multe categorii de producători agricoli români ar putea avea acces la spaţiile special amenajate din pieţe agroalimentare, târguri, pieţe ambulante, potrivit unui proiect de act normativ de modificare a Legii 145/2014 votat în Comisiile pentru Agricultură şi  Industrie din cadrul Camerei Deputaţilor şi care va intra în dezbatere în plenul Camerei.

Astfel, potrivit variantei votate de cele două Comisii, pot ocupa spaţiile de vânzare care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deţinătoare a unui atestat de producător şi a unui carnet de
comercializare şi producătorii agricoli organizaţi în baza OUG nr. 44/2008, adică persone fizice autorizate, întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale sau membri ai unei întreprinderi familiale. Aceştia din urmă trebuie să comercializeze însă doar producţia obţinută în propria fermă sau gospodărie şi să deţină Cod de înregistrare fiscală cu activitate principală cultivare/producţie. De asemenea, pentru a avea acces la spaţiul respectiv, aceşti producători sunt obligaţi să prezinte administratorului pieţei extrasul din Registrul agricol emis de către primăria în a cărei rază administrativ teritorială se află ferma sau gospodăria proprie, din care să rezulte suprafaţa de teren agricol şi/sau efectivele de animale, pe care le deţine/exploatează.

În situaţia în care producătorii agricoli menţionaţi anterior fac comerţ cu alte produse decât cele obţinute din propria fermă/gospodărie, aceştia îşi pierd dreptul de a folosi spaţiul special amenajat pentru producători.

În momentul de faţă, singurii care au acces la spaţiile special amenajate din pieţele agroalimentare şi târguri, reprezentând cel puţin 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente, sunt producătorii agricoli persoane fizice. 

Ce se mai schimbă

Proiectul de modificare a legii pieţeilor a fost introdus în circuitul legislativ în aprilie 2015 de mai mulţi deputaţi PSD şi PC-PLR cu scopul de a simplifica procedura astfel încât producătorii agricoli să poată efectiv să îşi comercializeze produsele direct în pieţe. În primul rând, parlamentarii au dorit să introducă pe lista celor care pot primi carnet de comercializare (fără de care nu se poate vinde în pieţe) şi rudele de grad II şi III ale persoanei fizice care deţine atestat de producător. Aceştia trebuie însă să locuiască şi să se gospodărească împreună cu producătorul, după caz, pentru exercitarea actului de comerţ cu ridicata sau comerţ cu amănuntul a produselor agricole obţinute în fermă/gospodărie proprie.

De asemenea, potrivit proiectului votat, valabilitatea atestatului de producător va fi de un an de la data emiterii, iar formularele tipărite şi aflate în stoc îşi menţin valabilitatea până la epuizarea stocului.

Acum, valabilitatea atestatului de producător este de un an calendaristic de la data emiterii şi se vizează semestrial, prin aplicarea ştampilei şi a semnăturii primarului comunei, oraşului, municipiului, sectorului municipiului Bucureşti, după caz.

Forma iniţială a proiectului a fost respinsă de către Senat în calitate de primă Cameră sesizată în şedinţa din septembrie 2015. Camera Deputaţilor este Cameră decizională.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO