Se schimbă legea retailului: În România se poate construi orice magazin, oriunde

Executivul vrea să reducă din condiţiile necesare obţinerii de autorizaţii pentru construcţia de magazine de mari dimensiuni. Pentru a putea ridica un supermagazin, nu va mai fi nevoie de studii care să demonstreze că acesta este dorit de piaţă, iar concurenţa nu va mai avea niciun cuvânt de spus.
Alina Stanciu - Dum, 20 mai 2012, 21:06
Se schimbă legea retailului: În România se poate construi orice magazin, oriunde

Pe masa Guvernului se află un proiect de hotărâre de guvern  prin care se doreşte schimbarea legislaţiei cu privire la comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă (Ordonanţei Guvernului  99/2000 şi Hotărârea Guvernului nr. 1454/2004), pe motiv că nu este conformă cu normele Uniunii Europene aflate în vigoare. Dacă Executivul va aproba proiectul, condiţiile de acordare a autorizaţiilor de construcţie pentru magazinele mari vor fi mai puţin restrictive.

Astfel, conform notei de fundamentare a proiectului de act normativ, aquis-ul comunitar nu prevede  condiţionarea acordării autorizaţiilor de construcţie pentru marile magazine de prezentarea unei evaluări a efectelor economice potenţiale sau curente a activităţii, sau unei evaluări a adecvării  activităţii în raport cu obiectivele planificării economice stabilite de autorităţile competente.

De asemenea, Ministerul Economiei, care a iniţiat acest proiect, apreciază că este neconform cu Normele Europene ca operatorii concurenţi să intervină direct sau indirect, inclusiv în cadrul organismelor consultative, în acordarea autorizaţiilor. Aceasta, în condiţiile în care actuala legislaţie în vigoare (Hotărârea Guvernului nr. 1454/2004 ) prevede că pentru avizarea construcţiei de magazine de mari dimensiuni , trebuie să se constituie în cadrul consiliilor o  comisie socio-economică de examinare şi avizare. Din aceasta trebuie să facă parte, printre alţii, şi un reprezentant al agenţilor economici din imediata vecinătate a structurii de vânzare cu amănuntul cu suprafata mare.

„Prin prezenta ordonanţă de urgenţă se creează premisele pentru eliminarea barierelor existente pe piaţa internă a serviciilor, care afectează atât prestatorii de servicii ce doresc să se stabilească în România, cât şi pe cei care au în vedere prestarea transfrontalieră a serviciilor, astfel încât prestatorii de servicii să poată opta între  exercitarea uneia dintre cele două libertăţi în funcţie de strategia de dezvoltare”, se expplică în nota de fundamentare. 

Proiectul de act normativ prevede aprogarea Hotărârea Guvernului nr. 1454/2004 şi modificarea unor articole din OG  99/2000 republicată, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 650/2002.

Amintim că,în primăvara anului trecut, la presiunea Comisiei Europene (CE) şi a Fondului Monetar International (FMI), Guvernul s-a obligat  să înlăture până în septembrie 2011 restricţiile privind deschiderea marilor magazine de retail, prin eliminarea cerinţelor legate de acordul centrelor comerciale concurente la emiterea autorizaţiei şi de prezentarea unui studiu de impact de către investitori. 

Executivul  nu şi-a făcut treaba astfel că FMI şi CE au acordat un nou termen, impunand autorităţilor să rezolve problema până la sfarsitul lunii ianuarie 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe......
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se ...