Se schimbă paleta de culori preferată de cumpărătorii de automobile – raport BASF

În cercetarea tendințelor lansată în toamna anului trecut, BASF a constatat că paleta tradițională de culori pentru automobile trece printr-o transformare.
Robert Stan - lun, 22 ian. 2024, 22:15
Se schimbă paleta de culori preferată de cumpărătorii de automobile - raport BASF

Raportul de culoare BASF 2023 pentru acoperiri OEM pentru automobile, lansat recent, oferă date solide pentru a susține ideea că paleta tradițională de culori pentru automobile trece printr-o transformare.

Conform oficialilor BASF, nuanțele acromatice, care au format întotdeauna fundamentul culorilor auto, se confruntă cu o schimbare semnificativă. În timp ce albul continuă să-și mențină poziția de cea mai populară alegere pentru vehiculele ușoare de pasageri, a înregistrat, totuși, o scădere notabilă a cotei de piață. În schimb, negrul a crescut în popularitate, în detrimentul albului.

Preferințele consumatorilor variază, de asemenea, în funcție de regiuni. De exemplu, în America de Nord, există o preferință din ce în ce mai ridicată pentru nuanțele mai deschise de argintiu în detrimentul celor de gri închis, în timp ce în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), balanța înclină spre nuanțele mai închise.

Între timp, culorile cromatice au rămas stabile, fără modificări semnificative în cota lor totală de piață (19%). Această categorie include o gamă de culori precum albastru, roșu, maro și bej, care continuă să-și mențină popularitatea în rândul clienților.

În Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), culorile acromatice – alb, negru, gri și argintiu – au câștigat două puncte procentuale. Cumpărătorii de mașini au trecut de la culorile mai deschise de alb și argintiu, la nuanțe mai închise de negru și gri. Mașinile premium au prezentat mai mulți pigmenți pentru efecte, care să evidențieze profunzimea și creativitatea culorii, față de cele din clase de preț scăzut și mediu.

Când consumatorii europeni optează pentru culori, există preferințe specifice fiecărei țări. Germania iubește albastrul (11%), Spania și Marea Britanie preferă roșul și portocaliul (aproximativ 9%), Franța optează pentru verde (6%), în timp ce Italia își arată preferința pentru toate culorile, ponderea sa de culori cromatice fiind cea mai mare dintre toate cele cinci țări (30%).

„În timp ce culorile acromatice sunt încă cele mai populare, fiecare țară pare să aibă locul ei favorit în sfera cromatică. Poate fi observată o distribuție diferită a culorilor în fiecare dintre principalele țări EMEA și în general. Clienții noștri, producătorii de automobile, au lăsat, în prezent, mai mult loc pentru individualitate și creativitate dealerilor de mașini, iar cumpărătorii profită de acest avantaj”, a declarat Mark Gutjahr, liderul global al paletei de culori pentru automobile a BASF.

La fel ca în cazul EMEA, culorile acromatice din America de Nord – alb, negru, argintiu și gri – au câștigat, în general, două puncte procentuale. Consumatorii s-au reorientat către nuanțele mai luminoase după ce producătorii de automobile au retras câteva culori de gri. Acestea au fost preponderent înlocuite cu nuanțe de argintiu. America de Nord a avut, de asemenea, cea mai mare pondere de mașini roșii în comparație cu alte regiuni, în 2023. Cu toate acestea, roșul nu a reușit să depășească albastrul ca cea mai populară culoare cromatică din America de Nord.

Menținându-și poziția de lider în noua paletă de culori auto, ponderea culorilor cromatice în Asia Pacific s-a aflat ușor în creștere față de 2022. Popularitatea nuanțelor naturale a crescut, în special în cazul culorii verde. Culorile mai deschise au devenit mai populare, în special gri deschis și argintiu.

America de Sud are, din punct de vedere istoric, o abordare conservatoare a culorilor, cu o pondere uriașă a culorilor acromatice în 2023, cea mai mare dintre toate regiunile. Un total de 86% dintre vehiculele noi asamblate în America de Sud au avut caroserie albă, neagră, argintie sau gri. Proporția de argintiu este, de asemenea, cea mai ridicată în America de Sud. Cu acest tip de piață, din ce în ce mai mulți producători auto aleg pigmenți cu efecte pentru a scoate în evidență culorile acromatice. Comparativ cu 20202, au fost livrate mai multe mașini cu pigmenți pentru efecte, indiferent de dimensiunile caroseriei.

Raportul de culoare BASF pentru acoperiri OEM pentru automobile reprezintă o analiză a datelor provenite de la divizia Tehnologii de acoperiri a BASF, bazată pe producția globală de automobile și aplicarea vopselei pe vehicule în 2023.

BASF are peste 111.000 de angajați, portofoliul companiei fiind organizat în șase segmente: produse chimice, materiale, soluții industriale, tehnologii de suprafață, nutriție și îngrijire și soluții agricole. BASF a generat vânzări de 87,3 miliarde de euro în 2022. Acțiunile BASF sunt tranzacționate la bursa din Frankfurt (BAS) și sub formă de certificat de depozit american (BASFY) în SUA.

Divizia de Tehnologii de acoperire BASF asigură dezvoltarea, realizarea și comercializarea produselor de acoperire originale și de retuș, pentru industria auto. Portofoliul este completat de programul „Beyond Paint Solutions” care permite noi aplicații, pe suprafețe inovatoare. În 2022, Divizia de Tehnologii de Acoperire a realizat vânzări globale de aproximativ 4,2 miliarde de euro.

Citește și:
– Tranzacție între giganți: Americanii de la Cheniere au semnat contract de livrare de LNG pe termen lung cu nemții de la BASF
– BASF: 80% din suprafața cu viță de vie este cultivată în mod tradițional. 66% dintre plantații au peste 30 de ani

 

Te-ar mai putea interesa și
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România au fost certificate drept „Green Homes" sau au obținut o precertificare (fiind încă în etapa de construcție), în perioada 2014-2024, iar valoarea lor......
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) nu poate lua vacanţă, iar activitatea HoReCa trebuie să aibă prioritate maximă, a ...
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto ...
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Grupul Premier Energy a achiziţionat parcul eolian "Mihai Viteazu" din judeţul Constanţa, o regiune renumită pentru condiţiile ...