Se scumpesc produsele IT&C. Când este bine să cumpăraţi

Aprecierea masivă a dolarului în raport cu leul schimbă preţurile produselor electroIT din marile lanţuri de magazine româneşti. Cel puţin declarativ, cei mai mari jucători din industrie tratează însă diferit această problemă. 
Economica.net - Dum, 26 apr. 2015, 21:03
Se scumpesc produsele IT&C. Când este bine să cumpăraţi

Aprecierea dolarului în raport cu moneda europeană şi cea românească scumpeşte produsele electroIT asamblate, în marea lor majoritate, cu piese cumpărate în dolari de pe piaţa asiatică. Situaţia îi afectează pe toţi retailerii care activează pe plan local, însă politicile lor de preţ vor fi diferite. În timp ce unii vor opera schimbări la raft de îndată ce vor epuiza stocurile, alţii au decis să suporte ei pierderile până în toamnă, pentru a nu pierde şi mai mult din vânzări într-o perioadă în care , în mod tradiţional, piaţa scade.

Liderul pieţei aşteaptă până în toamnă

„Aprecierea dolarului se va resimţi în mod clar în preţul final dacă cursul va rămâne la actualul nivel, şi cel mai probabil aşa va fi. O influenţă de preţ la raft s-ar putea produce începând cu luna septembrie. Deocamdată nu se reflectă în preţurile de raft”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dan Ostahie, patronul Altex, liderul pieţei electroIT din România. Potrivit acestuia, politica Altex în raport cu această situaţie de piaţă este aceea de a încuraja consumatorul în contextul în care, în perioada verii, vânzările scad în mod tradiţional. „Este vorba şi despre atitudinea pe care comercianţii o au faţă de client. Chiar dacă preţul de achiziţie este uşor mai mare, nu este elegant să creştem preţurile. Vara vânzările sunt oricum în scădere, aşa că este mai cuminte să păstrăm preţurile la acelaşi nivel. Faptul că nu vom majora preţurile la raft acum are legătură atât cu politica noastră de preţ cât şi cu sezonalitatea”, a mai explicat Ostahie.

Flanco merge pe promoţii

„Aşa cum am prevăzut încă de luna trecută, preţurile produselor electro-IT au început să crească treptat la nivelul întregii pieţe de electro-retail, pe fondul aprecierii dolarului american faţă de moneda naţională. Nu putem vorbi despre o scumpire bruscă, ci despre nişte creşteri graduale, pe măsură ce stocurile mai vechi încep să se epuizeze, iar altele noi sunt achiziţionate la costuri mai ridicate”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dragoş Sârbu, CEO Flanco Retail.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă, modificările de preţ au inceput să fie vizibile în special în cazul categoriei IT, unde cumpărătorii pot deja să găsească la raft produse din stocurile noi. „Încercăm, pe cât posibil, să atenuăm impactul pe care aceste scumpiri îl au asupra bugetului clienţilor noştri, continuând să organizăm campanii promoţionale extinse pentru aceştia, dar şi campanii de promovare a ofertelor financiare, care faciliteaza plăţile în rate, în lei, fără dobanda.”, mai spune managerul.

Flanco a anunţat în urmă cu aproximativ o lună că preţurile din zona electroIT ar putea creşte cu 10-15% ca urmare a aprecierii dolarului.

Domo, numărul trei pe piaţa de retail, nu a răspuns solicitării ECONOMICA.NET pe această temă. 

eMag, cel mai mare magazin online din România a majorat preţurile cu până la 5%, potrivit oficialilor companiei. „Evoluţia dolarului a dus la creşterea preţurilor electronicelor şi produselor IT care provin din Asia şi SUA. Desigur, un retailer poate influenţa până la un punct impactul fluctuaţiei cursului de schimb prin negocieri cu producătorii, astfel încât să ofere clienţilor săi cele mai avantajoase condiţii de cumpărare. În funcţie de politica de stocuri, de condiţiile negociate, fluctuaţiile de curs se regăsesc în preţurile de vânzare. În cazul eMAG, fluctuaţia cursului de schimb generează un impactul estimat între 3 şi maxim 5% la acest moment”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Violeta Luca, vicepreşedinte şi director executiv eMAG.

Dolarul american a avut unul din cele mai bune trimestre din istorie, cu o apreciere de peste 10%.

Menţionăm că ECONOMICA.NET nu a realizat o monitorizare exhaustivă a preţurilor practicate de principalii retaileri electroIT, astfel că nu ne asumăm eroarea în cazul în care pe piaţă au avut loc majorări de preţuri peste cele anunţate de oficialii companiilor citate. 

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: PMB, datorie de 300 de milioane de lei către Termoenergetica – 200 de milioane, achitate în 45 de zile
Nicuşor Dan: PMB, datorie de 300 de milioane de lei către Termoenergetica – 200 de milioane, achitate în 45 de zile
 Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, precizează că datoria Municipalităţii către Termoenergetica este în acest moment de 300 de milioane de lei, dar că 200 de milioane urmează să......
Mugur Isărescu: Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate
Mugur Isărescu: Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate
Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale ...
Euro creşte uşor şi se apropie de maximul istoric în faţa leului – curs BNR vineri, 24.09.2021
Euro creşte uşor şi se apropie de maximul istoric în faţa leului – curs BNR vineri, 24.09.2021
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,9491 lei/euro, 4,2167 lei/dolar, 5,7803 lei/liră ...
Numărul focarelor active de pestă porcină africană a urcat la 620
Numărul focarelor active de pestă porcină africană a urcat la 620
 Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620 în această săptămână, de la 611 săptămâna ...