Decizie definitivă: Se schimbă pachetele de ţigări. Cum vor arăta – FOTO

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a validat miercuri directiva UE cu privire la tutun, respingând recursuri formulate de Polonia, susţinută de România, şi producătorul american de ţigarete Philip Morris împotriva interzicerii unor arome, ca mentolul, şi uniformizării pachetelor, relatează AFP.
Economica.net - mie, 04 mai 2016, 11:38
Decizie definitivă: Se schimbă pachetele de ţigări. Cum vor arăta - FOTO

Curtea, cu sediul la Luxemburg, confirmă astfel noile dispoziţii adoptate de către legiuitorul european cu privire la ambalare, şi anume ca avertismentul sanitar să rămână lizibil după deschiderea pachetului.

Avertismentul, care constă într-un mesaj şi o fotografie color, trebuie să acopere 65% din suprafaţa exterioară pe faţa şi pe dosul ambalajului, potrivit unei reglementări UE.

Citeşte şi: Pericol de blocaj pe piaţa ţigaretelor. Companiile spun că este nevoie de şase luni pentru adaptarea la noile reglementări


Cea mai înaltă instanţă europeană consideră, de asemenea, că interdicţia de a impune pe etichetaj sau ambalajul exterior orice fel de mesaj care să contribuie la promovarea şi la îndemnul la consum a tutunului este proporţionată şi „de natură să protejeze consumatorii”.

În statele membre, mai precizează Curtea, este păstrată posibilitatea menţinerii sau introducerii unor noi exigenţe numai în ceea ce priveşte aspectele ambalării produselor de tutun „care nu sunt armonizate prin directivă”.

Curtea reafirmă în hotărâre interdicţia ţigaretelor mentolate care, prin „aroma agreabilă” pe care o au, vizează să facă produsele din tutun „mai atrăgătoare pentru consumator”, ceea ce intră în contradicţie cu lupta împotriva tabagismului şi dependenţei. Polonia contesta această interdicţie.

Legiuitorul era în drept să impună asemenea reglementări, deoarece legislaţia poloneză în domeniu nu este suficient de constrângătoare, apreciază Curtea, în pofida creşterii limitei de vârstă a consumatorilor ţigaretelor mentolate şi a avertismentelor sanitare de pe pachete.

Curtea validează totodată regimul special aplicabil ţigaretelor electronice în privinţa concentrării limită de nicotină, de 20 de grame pe mililitru, dar şi o serie de obligaţii şi interdicţii în ceea ce priveşte informarea şi promovarea.

„Supunând aceste ţigarete unui regim juridic distinct şi mai puţin strict decât cel aplicabil produselor din tutun, Legislativul Uniunii nu a încălcat principiul egalităţii de tratament”, stabileşte Curtea.

Pe o piaţă în plină expansiune, reglementarea ţigărilor electronice participă la armonizarea pieţei interne, subliniază Curtea în această hotărâre.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Transportatorul aerian Blue Air anunță un nou zbor direct de la București la Bordeaux, Franța, in cadrul Orarului de ...
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Hotel Staff, parte a companiei Premier Hospitality, jucător de top de pe piaţa de outsourcing și resurse umane, anunţă ...
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lanțul de retail Lidl a anunțat vineri că își continuă investițiile în România prin inaugurarea unui nou magazin ...