Prețurile carburanților continuă să crească accelerat. 14 bani pe litru în plus în ultima săptămână

Creșterea prețurilor la carburanți, vizibilă de la începutul anului, continuă. Prețurile au crescut cu 13-14 bani pe litru doar în ultima săptămână. De la începutul anului scumpirea este de 41 de bani pe litru.
Mihai Nicuţ - vin, 21 ian. 2022, 22:09
Prețurile carburanților continuă să crească accelerat. 14 bani pe litru în plus în ultima săptămână

În data de 14 ianuarie, benzinăria Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi, afișa un preț al benzinei standard de 6,38 de lei/litrul și un preț al motorinei standard de 6,34 lei/litrul.

După o săptămână, la data de 21 ianuarie, la aceeași stație prețurile erau de 6,51 lei/litrul pentru benzina standard și de 6,48 lei litrul pentru motorina standard.

Așadar, în doar o săptămână, prețul benzinei standard vândute în această stație a crescut cu 13 bani pe litru, iar prețul motorinei standard cu 14 bani. Prețul GPL a rămas neschimbat.

Dacă ne raportăm la prețurile din ultima zi a anului trecut, de la aceeași stație, pentru a vedea cu cât s-au scumpit carburanții în puținul timp scurs din anul 2021, avem o creștere de 41 de bani, și pentru benzină și pentru motorină, sortimentele standard. Prețul GPL a rămas neschimbat, de la finalul anului trecut.

O parte din scumpirea de la începutul anului a fost generată de creșterea accizei, care se ajustează anual de către Ministerul de Finanțe cu inflația, dar aceasta a generat o scumpire de 7-8 bani pe litru. Restul scumpirii este generat, preponderent, de scumpirea țițeiului, care a condus la scumpirea produselor petroliere.

Prețul petrolului a atins un maxim al ultimilor șapte ani în această săptămână, a doua zi după ce rebelii Houthi au atacat cu drone ținte din Emiratele Arabe Unite (EAU), ceea ce a pus o și mai mare presiune pe cotații, în contextul unei oferte foarte strânse comparativă cu cererea în creștere.

Prețul de referință pentru Europa, cel al țițiului Brent, a depășit 87 de dolari pe baril, în timp ce pentru sortimentul WTI, de referință pentru piața americană, s-a depășit nivelul de 85 de dolari pe baril, potrivit datelor OilPrice.com.

Pentru ambele tipuri de petrol, cotațiile sunt cele mai ridicate din octombrie 2014

Scumpiri previzibile și în viitor

Preţurile ţiţeiului au crescut cu 50% anul trecut, pe fondul deficitului de cărbune şi gaze, iar tendinţa va continua şi anul acesta, conform aprecierilor analiştilor, iar lipsa capacităţilor de producţie şi investiţiile limitate din sector ar putea duce cotaţia barilului de ţiţei Brent peste nivelul de 100 de dolari. OPEC se aşteaptă în 2022 la o creştere a cererii globale de petrol cu 4,15 milioane de barili pe zi, până la 100,8 milioane bpd, peste nivelul din anul pre-pandemic 2019.

Deşi varianta Omicron a coronavirusului a dus la creşterea semnificativă a umărului de cazuri de COVID-19, analiştii susţin că preţurile petrolului vor fi sprijinite de reticenţa multor guverne de a impune restricţii severe, de tipul celor care au afectat economia mondială în 2020.

Comparația cu Europa

Ultimele date ale Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al pieței carburanților al Comisiei Euroepe, valabile pentru data de 17 ianuarie, arată că România este a treia cea mai ieftină piață din Europa. Astfel, la benzină, cu un preț mediu de 1,28 euro/litru, suntem mai scumpi doar decât Bulgaria (1,19 euro) și Polonia (1,26 euro), cu mențiunea că aici au fost luate măsuri administrative de către Guvern. La motorină, prețul de la noi, de 1,27 euro/litrul, este mai mare doar decât cel din Bulgaria (1,22 euro) și egal cu cel din Polonia.

Mediile europene sunt sensibil mai mari decât la noi. Prețul mediu ponderat calculat pentru cele 27 de state membre este de 1,62 euro/litru pentru benzină și 1,52 euro/litru pentru motorină.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...