Se scumpesc chinezăriile

Importatorii români care aduc marfă din China au început să resimtă efectele aprecierii dolarului în raport cu euro. Pentru că plăţile se fac în dolari, dar şi din cauza scumpirii transportului, marfa chinezească ajunge la preţuri mai mari în România. Analiştii apreciază că, până în toamnă, preţurile ar putea creşte cu până la 18% faţă de anul trecut.
Economica.net - mar, 03 feb. 2015, 10:20
Se scumpesc chinezăriile

Importatorii români care aduc marfă din China sunt în ultima vreme puşi în situaţia de cumpăra marfa mai scump, ca urmare a aprecierii dolarului, moneda în care aceştia fac plăţile, faţă de euro. Mai mult, costul transportului este pe un trend ascendent.  „Uşor, uşor efectul deprecierii euro în raport cu dolarul a început să se resimtă. Mai mult,  costurile transportului naval este în creştere. Noi consiliem foarte mulţi importatori şi am primit semnale de la ei că au probleme”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Romulus Rădulescu, reprezentant al Bizz2China, companie care oferă consultanţă de business pentru importatorii din China.

Marfă cu 5% mai scumpă până la toamnă

Potrivit analiştilor, până în toamnă, luând în calcul numai diferenţele de curs, marfa chinezească s-ar putea scumpi la importator cu până la 5%. Aceasta în contextul în care, începând din iulie şi până în prezent, s-a produs deja o scumpire estimată la 13%. 

De ce cresc preţurile

Moneda în care se fac importurile de produse din Asia este dolarul, care devine tot mai puternic faţă de euro. Altfel spus, chiar dacă cu un dolar mai puternic se pot achiziţiona mai multe produse din Asia, cu un euro slab se vor putea cumpăra tot mai puţini dolari sau mărfuri în dolari. „Produsele importate din China și alte economii asiatice vor deveni mai scumpe pe fondul aprecierii dolarului în raport cu euro. Deşi un dolar puternic înseamnă că mai multe mărfuri chinezești pot fi cumpărare cu aceeaşi cantitate de bani, aceasta nu se va resimţi în Europa din cauza ieftinirii euro Importurile locale în dolari americani, inclusiv cele din China și alte economii asiatice, vor deveni tot mai scumpe, în condițiile în care aprecierea globală a dolarului este abia la debut, iar deprecierea euro față de dolar va rămâne mai puternică decât cea a monedelor asiatice”, a explicat Mihai Nichişoiu, Global Macro Strategist în cadrul casei de brokeraj Tradeville. 

Ce se întâmplă cu China

În ultimul an, yuanul s-a depreciat în fața dolarului pentru prima dată în cinci ani, dar ajustarea a fost de puțin peste două procente, în timp ce euro a pierdut 15% față de dolar în doar câteva luni. „Este foarte probabil ca deprecierea yuanului în raport cu dolarul să continue și în 2015, dar aceasta nu se va traduce într-o ieftinire a produselor chinezești în Europa, întrucât autoritățile de la Beijing nu vor putea tolera o ajustare pronunțată a monedei locale față de moneda americană, de calibrul celei înregistrate de euro”, mai spune analistul Tradeville. Potrivit acestuia, China va continua să piardă în termeni de competitivitate în Zona Euro, cea mai importantă piață de desfacere pentru exporturile sale.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...