Un Crăciun mai scump pentru români. Cu excepţia cărnii de pui, totul costă mai mult

Sărbătorile din acest an vin cu prețuri mai mari față de anul trecut la majoritatea produselor de bază. Totul pornește de prețul de producător influențat de fluctuațiile pieței europene. Singurul produs pe un trend descendent este carnea de pui.
Economica.net - lun, 16 dec. 2019, 19:22
Un Crăciun mai scump pentru români. Cu excepţia cărnii de pui, totul costă mai mult

În materie de prețuri, Crăciunul din acest an se anunță unul mult mai scump, având în vedere că principalul produs cumpărat în această perioadă-carnea de porc- este mult mai scump la poarta fermei. Din cauza pestei porcine africane care afectează atât România, dar mai ales statele din Asia care sunt mari producătoare, deficitul din piață este extrem de mare, iar prețurile sunt cu peste 40% mai mari față de perioada similară a anului trecut. Preţul mediu al cărnii de porc la poarta fermei a depăşit, pentru prima dată în ultimii patru ani, pragul de 2 de euro kilogramul.

Detalii AICI

Preț mai mare la ouă

Mai mult costă și ouăle al căror preț a crescut constant de la începutul acestui an și accelerat în ultima lună. Conform ultimelor date disponibile ce datează din 2.02.2012, prețul de la poarta fermei pentru 100 de kilograme de ouă a ajuns la 125,14 euro, cu 8% mai mult decât în perioada similară a anului trecut și ccu 7,3% peste ultima lună.

Majorarea de preț din România este mult peste creșterea medie din UE, unde costul mediu pentru 100 de kilograme de ouă este de 140,39 de euro, cu 3,3% mai mult decât în perioada simailaraă a lui 2018. Cu toate acestea, fermierii români au printre cele mai mici prețuri dintre statele membre, cel mai ieftin fiind în Estonia (107,8 euro).

Și laptele este mai scump

Ianuarie 2018 a marcat atingerea unui preț maxim ai ultimilor cinci ani la laptele livrat de ferme, indică datele Comisiei Europene. Suta de kilograme ajunsese atunci la 32,1 euro, prag care nu a mai fost atins anul acesta. În luna ianuarie când în mod tradițional prețul laptelui este mai mare, costul mediu a fost de 31,46 euro suta de kilograme, după care prețurile au înregistrat un trend descendent până în octombrie când livrările s-au făcut la o medie de 31,6 euro suta de kilograme. Conform ultimelor date disponibile, prețul a ajuns la 31,7 euro, cu 4% mai mult decât în 2018 și 6,3% peste nivelul înregistrat cu o lună în urmă. Avem astfel a patra cea mai mare creștere de preț anual din UE, media între statele membre fiind de 35 de euro, cu 3% mai puțin decât în perioada similară a lui 2018.

În ceea ce privește prețurile la unt, acesta este pe un trend descendent la nivelul UE. raportându-se un minus de 18% față de perioada similară a anului trecut, până la 368 de euro suta de kilograme. 

Carnea de vită este cu aproximativ 6% mai scumpă

Prețul de producător al carcasei de carne de vită ( vită tânără, între 8 și 12 luni) a depășit în luna noiembrie, conform ultimelor date disponibile, pragul de 290 de euro suta de kilograme, fiind cu 5,8% mai scumpă decât în urmă cu un an. Nu este însă un maxim al acestui an, în condițiie în care, în luna februarie, crescătorii vindeau carcasa, în medie, cu 338,7 suta de kilograme.

Puiul se ieftinește 

Conform ultimelor date disponibile ale Comisiei Europene (2 decembrie 2019) carnea de pui la poarta fermei s-a ieftinit însă cu 0,6% față de perioada similară a anului trecut, până la 143,9 euro suta de kilograme. În medie, la nivelul UE, prețul cărnii de pui la poarta fermei a fost de 181,3 euro suta de kilograme, cu 0,6% peste nivelul raportat în anul anterior.

Din datele Comisiei, carnea de pui începe să câștige cotă de piață, consumatorii de porc trecând la pui urmare a prețurilor tot mai mari la acest tip de carne.

 

Te-ar mai putea interesa și
Șeful Erste Bank, patronul austriac al BCR: „Regretăm votul de azi”. Willi Cernko cere politicienilor responsabilitate pentru a găsi „o soluție”
Șeful Erste Bank, patronul austriac al BCR: „Regretăm votul de azi”. Willi Cernko cere politicienilor responsabilitate ...
Grupul financiar austriac Erste Group, care deține Banca Comercială Română, a reacționat astăzi la decizia Guvernului Austriac la Consiliul European JAI de a împiedica accederea României și......
Statele Unite l-au eliberat pe ”Negustorul morţii” Viktor Bout în schimbul baschetbalistei Brittney Griner, condamnată în Rusia pentru posesie de droguri
Statele Unite l-au eliberat pe ”Negustorul morţii” Viktor Bout în schimbul baschetbalistei Brittney Griner, ...
Statele Unite şi Rusia au efectuat un schimb de deţinuţi, în cadrul căruia baschetbalista americană Brittney Griner, ...
Mărcile auto chinezești și-au crescut cota de piață în Rusia, ca urmare a exodului brandurilor occidentale
Mărcile auto chinezești și-au crescut cota de piață în Rusia, ca urmare a exodului brandurilor occidentale
Brandurile de autoturisme chineze au fost responsabile pentru aproape o treime din vânzările de pe piaţa auto din Rusia, ...
Încălzire electrică sau pe gaz: care este cea mai bună?
Încălzire electrică sau pe gaz: care este cea mai bună?
Când vremea este mizerabilă, nimic nu se compară cu o casă caldă și confortabilă. Dar o casă călduroasă are un ...