Industria alimentară europeană, în criză. UE vrea să mai ia din puterea retailerilor în faţa furnizorilor

La începutul acestei săptămâni, miniştrii Agriculturii din statele membre, inclusiv Achim Irimescu, s-au întâlnit la Bratislava la o întâlnire informală organizată cu scopul de a clarifica ce se întâmplă în relaţiile dintre fermieri şi marile lanţuri de magazine. Se aduce tot mai des în discuţie varianta adoptării unei legislaţii comunitare prin care să se ţină în frâu puterea de negociere a retailerilor în raport cu furnizorii lor.
Alina Stanciu - mie, 14 sept. 2016, 21:00
Industria alimentară europeană, în criză. UE vrea să mai ia din puterea retailerilor în faţa furnizorilor

Aflată în plină criză a preţurilor, industria alimentară europeană aşteaptă mai mult ca oricând o decizie din partea ComisieI Europene ale cărei măsuri s-au dovedit ineficiente până acum. După ce au alocat în mai multe rânduri ajutoare financiare celor mai afectate sectoare (lapte, carne, fructe, legume), privirea Comisiei se întreaptă tot mai mult către relaţia dintre retaileri şi producătorii alimentari considerând că dezechilibrul dintre cele două forţe este unul dintre factorii care menţin preţurile jos. De fapt, aceasta a fost şi principala temă de discuţie a miniştrilor Agriculturii din statele membre întruniţi în perioada 11-13 septembrie la Bratislava pentru o întâlnire informală. Mai mult, la începutul acestui an, DG Agri a creat un grup de lucru creat din 12 experţi (The Task Force) – profesori universitari, manageri  din cadrul unor mari companii de retail, fermieri etc- care se întâlnesc periodic pentru a găsi acele soluţii necesre pentru a creşte puterea fermierilor în cadrul lanţului alimentar. Acest grup de lucru are misiunea de a elabora, până la sfârşitul acestei toamne, un raport final cu privire la situaţia din piaţă care să includă şi recomandări concrete de politici şi iniţiative legislative pe acesată temă.

Poziţia României

„Întâlnirea a avut loc în contextul în care Jean-Claude Juncker (Preşedintele Comisiei Europene n.red) a anunţat că va încerca să reglementeze lanţul alimentar. De asemenea, Slovacia, care are preşedinţia a Consiliului vrea să reglementeze acestă chestiune, iar noi am susţinut ideea că trebuie să găsim soluţii pentru a echilibra relaţiile pe lanţul alimentar”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii. 

Ajutoarele au venit târziu. Micii fermieri sunt în pragul falimentului

Potrivit acestuia, micii fermierii români, în special cei din industria cărnii de porc, sunt în pragul falimentului, în ciuda faptului că s-au acordat ajutoare financiare de la UE atât anul trecut cât şi anul acesta. „Ajutoarele financiare pentru carnea de porc au venit tardiv pentru România şi nu au fost suficiente  şi de aceea mulţi dintre micii producători sunt în pragul falimentului. de aceea consider că trebuie să întroducem în Politica Agricolă Comună acele instrumente pentru a putea interveni la nivelul UE în caz de criză. Actualele mecanisme nu permit rezolvarea acestor probleme”, a explicat Irimescu.

Citeşte şi Europa vrea să reglementeze relaţiile dintre magazine şi producători

Amintim că în luna septembrie a anului trecut, UE a alocat 500 de milioane de euro pentru a sprijini producătorii din industria lactatelor şi a cărnii de porc, din care  11.1 milioane de euro au ajuns în România. Situaţia s-a repetat şi în iulie anul acesta, suma alocată din fonduri UE fiind tot de 500 de milioane de euro.

Soluţiile discutate de miniştrii UE : producătorii să vândă direct consumatorilor

Referitor la soluţiile ce se prefigurează, Irimescu susţine că s-a discutat despre metode precum încurajarea producătorilor de a se asocia pentru a avea o putere de negociere crescută în faţa retailerilor, dar şi despre varianta de a încuraja producătorii să vândă direct consumatorilor. Totodată, miniştrii au discutat despre practicile comerciale neloiale. „Problema este însă şi că ar trebui să asigurăm transparenţa: cine ce câştigă pe lanţul alimentar. În România, spre exemplu, micul producător de lapte vinde cu 40-50 de bani litrul, iar în magazine preţul a rămas neschibat în ultimul an- de 1 euro litrul”, a mai declarat ministrul Agriculturii care consideră că Monitorul Preţurilor la Lapte- instrument creat de Comisia Europeană pentru a transparentiza modul de formare a preţurilor- nu şi-a făcut simţit efectul. 

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul italian Enel a inaugurat astăzi o nouă firmă, Gridspertise fiind o filială ce are ca scop sprijinirea DSO (distribuitorilor n.r.) în trecerea la o noua eră de rețele inteligente......
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță ...
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Guvernul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata ...
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă, în linie cu estimările analiştilor, ...