Se strică trenul privatului pe şina statului? CFR spune că nimeni nu s-a plâns

Magistrala 900 de cale ferată Bucureşti – Craiova – Timişoara ar devora într-un ritm alarmant roţile vagoanelor noi de la trenul unui operator privat, potrivit România Feroviară. Reprezentanţii CFR Infrastructură spun însă că niciun operator de transport feroviar nu a semnalat uzuri anormale ale roţilor pe această magistrală şi că trebuie evitată utilizarea unui tren doar pe un singur traseu.
Anemona Andone - mie, 27 feb. 2019, 19:53
Se strică trenul privatului pe şina statului? CFR spune că nimeni nu s-a plâns

Acum doi ani de zile, un operator privat introducea în circulaţie „trenul de noapte cu cele mai bune servicii de pe căile ferate din România”, scrie România Feroviară, blog specializat în domeniul feroviar.

Conform sursei citate, la nici doi ani de zile, toate roţile monobloc ale vagoanelor au fost înlocuite cu altele noi iar niciun set de roţi nu a rezistat mai mult de 350.000 – 400.000 kilometri. „Magistrala 900 devorându-le într-un ritm alarmant, odată la două săptămâni un vagon e obligat să intre la strung”, continuă România Feroviară.

În aceste condiţii, România Feroviară întreabă dacă „mai are rost în România să vii cu material rulant nou, în condiţiile în care te costă o tonă de bani doar ca să-l menţii în circulaţie?”.

Surse CFR Călători – toţi operatorii au probleme cu uzura roţilor

Surse din cadrul CFR Călători spun la rândul lor că „aceeaşi problemă o întâmpină toţi operatorii de material rulant care circulă în România, fie ei DB, TFC, CFR Călători”.

Potrivit lor, roţile monobloc la un vagon ţineau cam doi ani ca şi normă de timp, dar în ultima perioadă se uzează mai repede. „Într-adevăr infrastructura statului, fie ea auto sau feroviară, este de slabă calitate. Gropi sunt şi în şosele şi în calea ferată”, adaugă sursele noastre.

CFR Infrastructură: niciun operator nu a semnalat probleme de uzuri anormale

Contactaţi de ECONOMICA.NET, reprezentanţii CFR SA au spus că „până în prezent niciun operator de transport feroviar, care deține parc de vagoane de călători sau marfă, nu a semnalat probleme de uzuri anormale ale roților materialului rulant pe Magistrala 900 (București Nord – Videle – Roșiori Nord – Craiova – Filiași – Caransebeș – Lugoj – Timișoara Nord).”

Administratorul reţelei feroviare adaugă că „pentru evitarea uzurii roților materialului rulant, operatorii de transport feroviar au în vedere programarea în circulație a materialului rulant pe diverse tipuri de traseu și evitarea utilizării acestuia doar pe un singur traseu”.

Magistrala 900 este o magistrală a Căilor Ferate Române, în lungime de 533 de kilometri. În trecut ea a fost denumită magistrala 100. Sectorul Timișoara – Caransebeș a fost dat în folosință la 23 octombrie 1876. Linia, care lega inițial Timișoara de Caransebeș, a fost prelungită ulterior până la Orșova, unde a avut loc interconectarea cu rețeaua de căi ferate din Regatul României (în 1879).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...