Sebastian Burduja a depus o lege pentru declararea Zilei Naționale a Lecturii

Sebastian Burduja, deputat al Partidului Național Liberal, a depus ieri un proiect de lege pentru instituirea Zilei Naționale a Lecturii în România, care ar urma să fie celebrată pe 15 februarie în fiecare an, se arată într-un comunicat de presă.
Ion Dobreanu - joi, 18 mart. 2021, 09:52
Sebastian Burduja a depus o lege pentru declararea Zilei Naționale a Lecturii

„Un român citește mai puțin de cinci minute pe zi și circa o carte pe an, în medie. În comparație, un neamț citește 16 cărți pe an, în medie. Există, în mod clar, o legătură strânsă între preocuparea pentru lectură și dezvoltarea economică și socială a unei țări. Un studiu al Băncii Mondiale arată că ratele mari de alfabetizare sunt asociate cu populații mai sănătoase, mai puține infracțiuni, o creștere economică mai mare. Și ONU consideră educația drept cheia pentru a stopa sărăcia, a proteja planeta și a ne asigura că toți oamenii se bucură de pace și prosperitate. Cercetările au arătat că cititul este o abilitate vitală pentru a putea avea succes în societate și pentru a putea accede la un loc de muncă bun”, spune Sebastian Burduja. 

Politicianul spune că nu a ales data de 15 februarie la întâmplare, ci că atunci s-au născut doi dintre cei mai mari cărturari, ctitori ai școlii si culturii românești: Titu Maiorescu și Spiru Haret.

Legea a fost semnată de 22 de deputați PNL, 1 deputat USR-PLUS și doi senatori PNL. În expunerea de motive, Sebastian Burduja, inițiatorul legii, subliniază atât situația dramatică din România, cât și motivele pentru care era necesară această propunere de încurajare a cititului. Proiectul de lege poate fi consultat AICI. 

Date privind lectura în România:

Românii citesc mai puțin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre români declară că nu au citit niciodată o carte, deși toate studiile de specialitate indică beneficii clare ale lecturii pentru dezvoltarea armonioasă și reducerea stresului, la nivel individual, respectiv pentru progresul economic și social, la nivel colectiv.

Șase minute de lectură pe zi pot reduce nivelul stresului cu până la 68%, arată un studiu al Universității Sussex, alături de creșterea nivelului de empatie, dezvoltarea vocabularului și creativității.

România se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de consum de carte. Conform unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie în 2018, doar 16% dintre români susțin că citesc cărți lunar, în timp ce 35% declară că nu au citit niciodată o carte. De asemenea, un alt studiu Eurostat arată că românii dedică numai 5 minute pe zi cititului și că doar 6,2% dintre români se raportează la lectură ca la o modalitate de a-și petrece timpul.

Doar 20% dintre români citesc o dată pe lună și 8% citesc zilnic. 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu înțeleg ceea ce citesc. România se află pe penultima poziție dintre cele 28 de state membre UE la indicatorul „citire”.

România se clasează printre ultimele țări la testele PISA. Rezultatele testelor din 2018 indică o rată a analfabetismului funcțional care ajunge la 41% la evaluarea de citire. Acest procent reprezintă elevii care nu pot identifica ideea principală dintr-un text de lungime medie, nu pot găsi informații pe baza unor criterii explicite și nu pot reflecta asupra scopului unui text. Toate acestea sunt abilități care se pot dezvolta prin lectură.

Te-ar mai putea interesa și
ASUS ExpertBook B1 B1400: un laptop croit pentru afaceri ambiţioase
ASUS ExpertBook B1 B1400: un laptop croit pentru afaceri ambiţioase
O afacere bună este acea afacere care poate răspunde rapid și eficient provocărilor care apar la tot pasul. ASUS consideră că laptopul este ultimul lucru despre care trebuie să îți faci......
Preţurile gazelor pe plan global „sunt la un nivel extrem” din cauza stocurilor scăzute şi a cererii solide din Europa şi China – şeful Vitol
Preţurile gazelor pe plan global „sunt la un nivel extrem” din cauza stocurilor scăzute şi a cererii solide ...
Preţurile gazelor pe plan global "sunt la un nivel extrem" din cauza stocurilor scăzute şi a cererii solide din Europa ...
China cere firmelor din sectorul energetic majorarea producţiei pentru încălzirea locuinţelor în perioada iernii
China cere firmelor din sectorul energetic majorarea producţiei pentru încălzirea locuinţelor în perioada iernii
Administraţia naţională chineză a energiei (NEA) a anunţat că le-a cerut companiilor care livrează gaze şi cărbune ...
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 27.09.2021
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 27.09.2021
Euro a scăzut uşor în această dimineaţă (ora 4.00 a.m., 27 septembrie 2021) la 4,9460 lei - 4,9470 lei, faţă de ...