Sebastian Burduja: Românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor în această iarnă

Românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor în această iarnă, iar stocul de gaze este de aproape 103%, un supra-plin la care se adaugă ceea ce reuşim să producem şi în timpul sezonului rece, cu care vom trece peste acest sezon doar cu gaz românesc, a declarat, marţi, la o conferinţă de specialitate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
AGERPRES - mar, 14 nov. 2023, 12:32
Sebastian Burduja: Românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor în această iarnă

„Cred cu tărie că în România piaţa ideilor este săracă şi cei care au curajul să organizeze dezbateri, să pună lumea în jurul unei mese rotunde sau, în fine, în orice altă formulă, fac un lucru mare. Suntem mai pregătiţi ca niciodată pentru această iarnă şi vă spun că schema de compensare plafonare va rămâne în vigoare şi în iarna aceasta, şi în iarna viitoare. Conform legislaţiei, este valabilă până în martie 2025. Cunoaştem impactul şi importanţa protejării consumatorilor finali, ne străduim să recuperăm şi să plătim rapid restanţele către furnizori, pentru că, în acest moment, aşa cum ştie toată lumea, furnizorii sunt cei care acoperă diferenţa dintre preţul de pe factură pe care îl primesc românii în fiecare lună şi preţul din piaţă sau preţul la care un furnizor cumpără energia electrică şi gazele. Românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor. La 1 noiembrie a început, practic, sezonul rece, conform legislaţiei”, a menţionat Burduja.

Potrivit ministrului Energiei, în cazul unor solicitări speciale din partea Republicii Moldova sau a altor state din regiune, România poate activa opţiunea securizată din Azerbaidjan sau cea a importului de gaz lichefiat prin două rute.

„Noi am adoptat în Guvern actele normative necesare pentru această pregătire şi chiar pe 1 noiembrie a avut loc şi prima şedinţă a Comandamentului energetic de iarnă la sediul Dispeceratului Energetic Naţional, unde am trecut în revistă toate la aspectele necesare pentru pregătirea iernii. Avem un stoc de gaze de aproape 103%, deci s-a făcut supra-plinul şi cu acest stoc de gaze, plus ceea ce reuşim să producem şi în timpul sezonului rece. Într-o iarnă normală vom trece peste acest sezon doar cu gaz românesc din ceea ce avem înmagazinat şi ceea ce se produce. Ce înseamnă iarnă normală? Ne spun meteorologii, că înseamnă unul, maxim două episoade de ger, viscol într-o lună, un episod putând dura între 3-4 până la 7 zile. Deci, în condiţii normale vom depăşi acest sezon rece doar cu gazul pe care îl avem deja şi pe care urmează să-l producem în lunile următoare, dacă va fi o iarnă deosebit de grea. Dacă vom avea solicitări speciale din partea Republicii Moldova sau a altor state din regiune suntem pregătiţi să activăm o opţiune cu Azerbaidjan, securizată de România din primăvara trecută, prin care avem acces la un miliard de metri cubi. Dacă nici acea cantitate nu va fi suficientă, avem opţiunea importului de gaz natural lichefiat pe ruta Grecia – Bulgaria – România sau Turcia – Bulgaria – România”, a afirmat Sebastian Burduja.

Oficialul a punctat, totodată, că, la momentul actual, lacurile de acumulare din România sunt la un nivel de umplere de 74,7%.

„Este un nivel optim, iar, nu în ultimul rând, stocurile de cărbune sunt conform calendarului asumat la nivelul Complexului Energetic Oltenia, inclusiv pentru alimentarea termoficării din Craiova, un sistem care depinde în continuare de cărbune. Avem o investiţie în curs, care se va finaliza, sper, în 2026, cel târziu în 2027, şi care vizează un grup modern pe gaz, o centrală în cogenerare”, a spus ministrul de resort.

Reprezentanţi ai autorităţii centrale şi ai unor companii din domeniul energiei participă, marţi, la „Energy Forum Ediţia a X-a – Strategia pentru iarna 2023 – 2024 în actualul context politico-economic”, eveniment organizat de DC Media Group.

Te-ar mai putea interesa și
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de anul 2022, potrivit raportului al companiei de securitate cibernetică......
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din ...
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Compania Naţională ,,Poşta Română" (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor ...