Seceta de pe bursă condamnă firmele de brokeraj la pierderi

Marea majoritate a firmelor de brokeraj ar înregistra pierderi, fără operaţiunile speculative. Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor la Bursă ar trebui să fie de minimum 10 milioane de euro,spun brokerii pentru ECONOMICA.NET. Bursa din Bucureşti suferă de „lipsa de marfă“, companiile atractive fiind prea puţine, iar listările marilor companii de stat întârziind.
Adrian N. Ionescu - lun, 30 iul. 2012, 21:00
Seceta de pe bursă condamnă firmele de brokeraj la pierderi

Valoarea medie a tranzacţiilor în primele 7 luni ale acesti an (până la 27 iulie, sau lichiditatea bursieră) este  de 7,66 milioane de euro (inclusiv tranzacţiile speciale deal).

„Fără tranzacţii de cel puţin 10 milioane de euro pe zi, firmele de brokeraj de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu au cum să-şi acopere din comisioane cheltuielile operaţionale. Veniturile financiare (operaţiunile speculative, n.r.) sunt cele ce aduc firmlee de brokeraj pe linia de pluture şi, eventual, pe profit“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Rareş Nilaş, directorul general al firmei de brokeraj BT Securities, din grupul Băncii Transilvania.

BT Securities este a şaptea cea mai mare firmă de brokeraj după valoarea tranzacţiilor intermendiate în prima jumătatte a anului, de 544 de milioane de lei. Doar 3 firme de brokeraj au avut rulaje de peste 1 miliard de lei, a patra clasată înregistrând doar 643 de milioane de lei.

„Vorbesc de tranzacţiile pe piaţa „regular“ a Bursei şi nu de tranzacţiile „deal“, care sunt negociate între părţi“, precizează Rareş Nilaş. BT Securities are o cotă de piaţă de 4,77%. Pe piaţă sunt 59 de firme de brokeraj, dar circa 2 treimi au o cotă de piaţă de sub 1%. Acestea au reale probleme de supravieţuire.

„Nu pot să dau o cifră pentru acest an, dar anul trecut, în semestrul al II-lea, am avut un foarte mic profit operaţional cu lichiditatea de atunci“, a spus şi Nicolae Gherguş, directorul general al firmei de brokeraj Confident Invest, a 18-a în topul brokerilor din acest an (1% cotă de piaţă) şi a 16 % (1,66%), anul trecut.

În semestrul al II-lea din 2011, media zilnică a tranzacţiilor a fost de 8,2 milioane de euro, dar inclusiv tranzacţiile speciale de tip „deal“. „Nici acestea nu sunt făcute gratis. Nu-i aşa“, adaugă Nicolae Gherguş.

Brokerii sunt îngrijoraţi că tulburările şi schimbările politice vor amâna din nou, fără perspectivă marile listări ale companiilor de stat precum Romgaz sau Nuclearelectrica.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii facturilor
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii ...
Electrica Furnizare se va împrumuta de 1,5 miliarde de lei, pe termen scurt, în contextul în care compania trebuie să ...
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Trei avioane de luptă Eurofighter germane vor pleca spre România în februarie şi martie, în contextul în care ţările ...
Zelenski le cere statelor occidentale să nu mai creeze panică în privința unei invazii rusești
Zelenski le cere statelor occidentale să nu mai creeze panică în privința unei invazii rusești
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri occidentalilor să nu creeze panică în jurul tensiunilor cu ...