Seceta din toamna aceasta produce deja pierderi pentru anul viitor. Producția de rapiță ar putea fi la jumătate

În jur de 70% dintre culturile de rapiță însămânțate în toamna acestui an nu au răsărit, însă fermierii seamănă în continuare.
Alina Stanciu - Dum, 29 oct. 2023, 21:38
Seceta din toamna aceasta produce deja pierderi pentru anul viitor. Producția de rapiță ar putea fi la jumătate

Din cauza deficitului mare de apă din sol, rapița cultivată la începutul toamnei nu a răsărit, ceea ce îi face pe fermieri să estimeze pierderi importante la recoltare, de până la 50%. În plus, suprafețele cultivate sunt mici față de anul anterior din cauza faptului că mulți fermieri au rămas decapitalizați după anul agricol 2022-2023. Situația este similară și la grâu.

„Sunt zone unde nu au căzut nici 100 de litri de apă în 200 de zile. Mai mult de 70% din culturile de rapiță nu au răsărit, 20% au un anumit grad de răsărire și doar 10% au o răsărire uniformă. Însă se seamănă în continuare rapiță și grâu, dar pe suprafețe mici. Fermierii sunt decapitalizați pentru că producțiile și așa mici obținute anul trecut nu pot fi valorificate din cauza importurilor din Ucraina. Este o concurență neloială foarte mare și ne confruntăm cu numeroase constrângeri economice”, a explicat pentru Economica Nicu Vasile, Președintele LAPAR.

De asemenea, Gheorghe Vlad, președintele Organizației Interprofesională Prodcom estimează că 50% din cultura de rapiță este compromisă.

De altfel, și ultimele estimpri ale Comisiei Europene ridică semne de întrebare cu privire la producția de rapiță din România.

„Condițiile foarte secetoase din regiunile sud-estice din România și sudul Ucrainei pot afecta grav germinația, răsărirea și dezvoltarea timpurie a plantelor, în așa fel încât poate fi necesară o resemănare”, se arată în ultima prognoză a Comisiei.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, la data de 30 august anul curent, fermierii recoltaseră 641,8 mii de hectare cu rapiță pentru ulei, cu 38,8% mai mult decât anul anterior în timp ce producția s-a cifrat la 1,9 milioane de tone, fiind cu 70% mai mare față de anul anterior.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Un nou terminal de LNG în Germania, aproape de a deveni operațional
Un nou terminal de LNG în Germania, aproape de a deveni operațional
Operatorul german de stat al terminalelor de LNG Deutsche Energy Terminal (DET), a anunțat finalizarea structurii operaționale a unității sale plutitoare de stocare și regazeificare (FSRU)......
Din ce ţări au provenit cei mai mulţi turişti străini veniţi în România, în primele trei luni din 2024 şi unde s-au cazat – date turism INS
Din ce ţări au provenit cei mai mulţi turişti străini veniţi în România, în primele trei luni din 2024 şi unde ...
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, inclusiv apartamente şi camere de închiriat, au însumat ...
Eviden deschide primul centru de cloud și securitate cibernetică din România
Eviden deschide primul centru de cloud și securitate cibernetică din România
Eviden, parte a grupului francez Atos, aflat în dificultate financiară și care de curând a ajuns la un acord cu creditorii ...
Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, în creştere în primele trei luni din 2024
Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, în creştere în primele trei luni din 2024
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut ...