Sechestru asigurator pe conturile Lukoil Europe din Olanda şi UK pentru recuperarea unui prejudiciu de peste 2 miliarde euro

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au dispus sechestru asigurator pe conturile companiei Petrotel Lukoil pentru recuperarea unui prejudiciu în valoare de peste 2 miliarde de euro. Aceştia anchetează posibile infracţiunii de folosire cu rea credinţă a creditului societăţii şi o faptă de spălare de bani care ar fi dus la decapitalizarea firmei.
Economica.net - mie, 08 iul. 2015, 18:03
Sechestru asigurator pe conturile Lukoil Europe din Olanda şi UK pentru recuperarea unui prejudiciu de peste 2 miliarde euro

„Valoarea prejudiciului, estimată în acest moment, este în cuatum de 1.185.268.188,35 EURO şi 1.526.293.530,93 USD pentru infracţiuneaprev. de art. 272, alin.1, lit. b din Legea 31/1990 republicată şi în cuantum de 1.526.293.530,93 USD şi 552.977.284,35 EURO pentru infracţiunea prev. de art. 29, alin. 1, lit. a din Legea 656/2002 „, se arată într-un comunicat al Tribunalului Ploieşti.

Procurorii au stabilit că Petrotel Lukoil SA Ploiesti, a rambursat în baza unor contracte, cu titlu de împrumut, acţionarului majoritar Lukoil Europe Holdings BV Olanda suma de 1.511.904.038 dolari şi 552.977.284 euro.

Totodată, Petrotel Lukoil SA Ploiesti, a primit în baza unor contracte cu titlu de investiţii, de la acţionarul majoritar suma de 32.476.926 euro şi 304.186.078,78 dolari, deşi conform bilanţurilor, balanţelor şi raportărilor către ANAF, activul societăţii este de 48.522.486 euro echivalentîn lei, diferenţa de 257.995.952 euro neregăsindu-se în activul patrimonial al societăţii.

În acelaşi timp, companie mamă a livrat în conturile firmei din Ploieşti suma de 480.176.734,90 euro, echivalent în lei, cu titlu de majorare capital social, dar conform situaţiei raportate la Oficiul Registrului Comerţului pe baza documentelor financiar contabile ale societăţii, capitalul social este de 105.881.929,76 euro echivalent monedă naţională. Diferenţa de 374.294.805,14 euro neregăsindu-se în aportul de capital.

„Cu toate că suma respectivă a fost primită cu titlu respectiv, conform rulajelor de cont, aceasta a fost fracţionată şi rambursată cu titlu restituire creditare în aceeaşi zi în care a intrat în conturile bancare”, se arată în comunicat.

Astfel, s-a realizat decapitalizarea societăţii, fapt relevat şi de rapoartele administratorilor societăţii, rapoarte aferente anilor 2012 si 2013, spun procurorii.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii ploieșteni au decis luarea unor măsuri asiguratorii asupra conturilor bancare deţinute de Petrotel Lukoil la bănci comerciale din Anglia şi Olanda.

„În cauză, în urma extinderii certărilor faţă de Lukoil  Europe Holdings BVATRIUM Olanda şi faţă de S.C. Petrotel Lukoil SA Ploieşti au fost extinse şi măsurile asigurătorii. Acestea au fost aplicate asupra unor bunuri aparţinând Lukoil Europe Holdings BVATRIUM Olanda, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare deţinute de această entitate juridică la bănci comerciale situate în U.K. şi Olanda, asupra primelor de emisiune în cuantum de 1.880.931,388 lei precum şi asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni, deţinute de aceasta în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti”, precizează sursa citată.

De asemenea, au fost instituite noi măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare ale S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, la bănci comerciale din Olanda, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro.

Totodată, procurorii ploioeșteni au demarat urmărirea penală pe numele altor cinci persoane, dintre care doi cetățeni ruși care dețin funcții importante în cadrul rafinăriei. Acestea sunt cercetate sub control judiciar.

Măsurile instituite au avut un caracter strict procedural în conformitate cu legile speciale şi normele de procedură penală, singurele care guvernează procesul penal.

„Cercetările urmează a fi continuate pentru strângerea şi a altor probe necesare pentru stabilirea situaţiei de fapt în integralitatea ei, pentru identificarea altor persoane ce au săvârşit infracţiuni şi în vederea stabilirii răspunderii penale a acestora”, au mai spus procurorii.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi al altor autorităţi competente.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Reacția lui Orban. Cîţu: Voi cere Parlamentului doar validarea noilor miniștri, nu a întregului Guvern
Update: Reacția lui Orban. Cîţu: Voi cere Parlamentului doar validarea noilor miniștri, nu a întregului Guvern
Update: Ca răspuns la intenția lui Cîțu de a merge doar cu validarea noilor miniștri în Parlament, rivalul său, preşedintele PNL Ludovic Orban, apreciază că modul în care vor fi validaţi......
PAID: Asigurarea împotriva dezastrelor naturale rămâne valabilă și permite instrumentarea daunelor, chiar și în cazul falimentului distribuitorului
PAID: Asigurarea împotriva dezastrelor naturale rămâne valabilă și permite instrumentarea daunelor, chiar și în cazul ...
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări, prin intermediul unui comunicat, cu privire ...
BAAR dă asigurări că toți clienții City Insurance vor fi despăgubiți de Fondul de Garantare
BAAR dă asigurări că toți clienții City Insurance vor fi despăgubiți de Fondul de Garantare
Industria autohtonă a asigurărilor a ajuns la maturitatea şi un nivel de reglementare prin care să poată trece cu bine ...
Cinci linii de autobuz ale STB care deservesc cartierul Drumul Taberei vor fi optimizate începând de astăzi
Cinci linii de autobuz ale STB care deservesc cartierul Drumul Taberei vor fi optimizate începând de astăzi
Alte cinci linii de transport în comun de suprafaţă, din totalul celor 21 care deservesc peste 350.000 de locuitori ai ...