Secretarul General al ONU consideră că inechitatea vaccinală este imorală şi stupidă

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a considerat imorală şi stupidă acapararea vaccinurilor anti-COVID-19 de către ţările bogate şi a spus că această situaţie favorizează apariţia unor noi variante virale potenţial periculoase, informează AFP.
AGERPRES - vin, 08 oct. 2021, 11:07
Secretarul General al ONU consideră că inechitatea vaccinală este imorală şi stupidă

Inegalitatea în privinţa accesului la vaccinuri „este cel mai bun aliat al pandemiei de COVID-19”, a declarat Antonio Guterres într-o conferinţă de presă la care a participat şi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Ea permite variantelor să se dezvolte liber, condamnând omenirea la milioane de decese suplimentare şi prelungind încetinirea economică”, a adăugat Secretarul General al ONU.

„A nu avea o distribuţie echitabilă a vaccinurilor nu reprezintă doar o chestiune imorală, ci şi una stupidă”, a continuat el.

La începutul acestui an, OMS a cerut ca fiecare ţară a lumii să vaccineze cel puţin 10% din populaţia sa până la sfârşitul lunii septembrie. „56 de ţări nu au reuşit acest lucru, dar nu din vina lor”, ci din cauza lipsei de vaccinuri, a completat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS doreşte de acum înainte ca 40% din populaţia fiecărei ţări să fie vaccinată până la sfârşitul acestui an şi 70% până la jumătatea anului 2022.

„Pentru a atinge aceste obiective, vom avea nevoie de cel puţin 11 miliarde de doze de vaccinuri. Nu este vorba despre o problemă de aprovizionare, ci de repartizare”, a explicat directorul general al OMS.

„Până la sfârşitul lunii septembrie, aproximativ 6,5 miliarde de doze au fost deja administrate la nivel global. Producţia mondială de vaccinuri a ajuns de acum la aproape 1,5 miliarde de doze pe lună, oferta este suficientă pentru atingerea obiectivelor noastre, cu condiţia ca dozele să fie distribuite echitabil”, a adăugat el.

„Putem să atingem pragul de 40% de persoane vaccinate în toate ţările până la sfârşitul anului – dacă vom putea să mobilizăm aproximativ 8 miliarde de dolari pentru a garanta o distribuire echitabilă”, a declarat Antonio Guterres, fără să precizeze modalităţile în care aceste fonduri vor fi utilizate.

Pentru a obţine cele 11 miliarde de doze necesare, OMS a cerut producătorilor să opereze transferuri de tehnologie şi să favorizeze dispozitivul internaţional COVAX şi Fondul African pentru Achiziţionarea de Vaccinuri (AVAT), creat de Uniunea Africană.

De asemenea, OMS a cerut ţărilor lumii să împartă dozele între ele şi să vaccineze mai întâi angajaţii din sănătate şi persoanele vulnerabile şi vârstnice, înainte de a-i vaccina pe rezidenţii adulţi în ansamblul lor, apoi pe rezidenţii adolescenţi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunţat totodată că OMS a stabilit o definiţie oficială a afecţiunii denumite în limbaj comun „COVID lung”, ale cărei simptome frecvente sunt oboseala, dificultăţile respiratorii şi disfuncţionalităţile cognitive. Conform acestei definiţii, simptomele trebuie să dureze cel puţin două luni şi să nu poată fi explicate prin alte cauze medicale, a precizat directorul general al OMS.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană recomandă României înăsprirea politicii fiscale
Comisia Europeană recomandă României înăsprirea politicii fiscale
Comisia Europeană recomandă României să prezinte un plan structural-fiscal pe termen mediu în timp util şi să adopte o înăsprire a politicii fiscale pentru a realiza o ajustare pe ansamblul......
ASF propune prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024
ASF propune prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024 ...
Nouă scumpire a carburanților, azi
Nouă scumpire a carburanților, azi
În această dimineață, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit benzina și motorina vândută ...
Ungaria şi România, cel mai mare avans din UE al lucrărilor de construcţii, mult peste media Uniunii Europene. Zona Euro a avut scădere – date Eurostat
Ungaria şi România, cel mai mare avans din UE al lucrărilor de construcţii, mult peste media Uniunii Europene. Zona Euro ...
Lucrările de construcţii au crescut cu 0,2% în Uniunea Europeană (UE) şi au scăzut cu 0,2% în zona euro, în aprilie, ...