Secretele companiilor de asigurare. Cum se face evaluarea daunelor din accidente

În doar două țări din Europa specialiștii în evaluarea daunelor sunt certificați de un organism dedicat. În nicio țară, însă, externalizarea serviciilor de evaluare a daunelor din accidente auto nu este obligatorie, așa cum propun reprezentanții service-urilor să fie în România.
Şerban Buşcu - mie, 01 apr. 2015, 21:01
Secretele companiilor de asigurare. Cum se face evaluarea daunelor din accidente

Înființarea unui corp separat de specialiști care să dețină monopol pe evaluarea daunelor din accidente auto ar încălca două dintre cele mai importante acte normative care guvernează piața europeană a serviciilor fnanciare, relevă un studiu al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România. Concret, standardele Solvency II, care vor intra în vigoare și în România de la începutul anului viitor, prevăd în mod expres că asigurătorul este cel care are dreptul de a alege să exercite anumite servicii cu personal intern sau cu ajutorul unei entități extyerne.

Cu alte cuvinte, potrivit legislației europene, firma de asigurare este cea care decide dacă externalizează sau nu evaluarea daunelor. În opinia UNSAR, Directiva este contrazisă însă de o propunere legislativă aflată pe masa deputaților care prevede înființarea unui Corp al Experților și Evaluatorilor Tehnici din România al cărui membri ar urma să preia în totalitate activitatea de evaluare a daunelor. Potrivit studiul UNSAR, adoptarea unei asemenea legi ar face din România singura țară europeană unde evaluarea daunelor va fi monopol. Mai mult, în doar două țări din Europa, evaluatorii sunt obligați să fie certificați de o entitate independentă așa cum se dorește CEETAR.

Sisteme diferite, dar peste tot există opțiune

În Germania, firmele de asigurare sau chiar păgubitul au posibilitatea de a apela la serviciile unor specialiști indepedenți în evaluarea daunelor, nu există însă o obligație în acest sens. „În cazul unui litigiu, păgubitul este obligat să demonstreze natură şi dimensiunea daunei conform Codului de Procedura Civilă din Germania – păgubitul ar putea opta pentru un expert independent. De asemenea, instanţa poate desemna un expert independent, în funcţie de caz, care nu aparţine însă unui organism specializat, reglementat printr-o legislaţie specifică.”, arată studiul citat.

Belgia este una dintre cele două țări unde experții în evaluare trebuie certificați de un organism de sine stătător(Institutul Experților Auto). Firmele de asigurarea nu sunt obligate să lucreze cu experți externi însă aceștia din urmă pot fi contractați de către păgubit. Asigurătoruii au proprii experți care au inclusiv rolul de a verifica activitatea evaluatorilor independenți. În Marea Britanie nu există o reglemntare certă în acest sens însă uneori firmele de asigurarea apelează la experți externi. În Polonia, firmele de asigurarea au propriii experți care nu trebuie certificați de organisme independente. În fine, în Turcia, firmele de asigurarea lucrează inclusiv cu experți independenți ioar aceștia din urmă trebuie să fie autorizați de Camera de Comerț.

Service-urile vor monopol în România

Proiectul de lege privind înființarea CEETAR, aflat deocamdată în dezbatere la Comisia pentru Transporturi din Camera Deputaților, a generat discuții în spațiul public iar firmele de asigurare, brokerii și Autoritatea de Supraveghere Financiară s-au opus propunerii de act normativ . Principalii susținători ai legii sunt proprietarii de service-uri care spun că în prezent evaluatorii firmelor de asigurare se află în conflict de interese din moment ce ei funcționează ca angajați ai companiilor de specialitate care, susține Cristian Muntean, șeful ASSAI, organizația repreentantivă a service-urilor nu au nici un interes să achite daunele la valoarea reală.
Firmele de asigurare, la rândul lor, amintesc că un organism similar CEETAR nu există nicăieri în Europa, că înființarea acestuia i-ar forța să crească prețul asigurării și că eventualele fraude în evaluarea daunelor sunt sesizate și reglementate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Mai mult, reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări, spun că pe piață există deja mai multe firme independente care se ocupă cu evaluarea daunelor pentru clienții propriii sau pentru firmele de asigurare, așa că înființarea CEETAR nu ar face decât să adauge costuri pentru asigurători și să interzică practic activitatea unor brokeri.

De altfel, firmele de asigurare apelează și în prezent, cel puțin în ceea ce privește daunele provocate în afara României și daunele pe polițe CASCO, la specialiști independenți. Odată cu înființarea CEETAR această piață va dispărea.
Potrivit propunerii legislative, cei care vor aspira la calitatea de evaluator vor trebui să îndeplinească anumite condiții printre care aceea de a fi absolvenți de studii de specialitate(cum ar fi cursururile universităților politehnice) sau deținerea permisului de conducere pentru cel puțin două categorii de autovehicule. Dacă îndeplinesc criteriile primare, viitori evaluatori independenți ar trebui să urmeze o serie de cursuri organizate de o altă instituție ce urmează a fi înființată dar și să efectueze stagii de pregătire alături de evaluatori deja certificați și în unități service autorizate.

Există însă și excepții. Dacă solicitantul a absolvit cursuri de specialitate, are carnet de conducere pentru cel puțin trei categorii de autovehicule și a lucrat într-un service, el poate accede direct la meserie. Cu alte cuvinte, primii membrii ai CEETAR urmează să fie selectați dintre cei care lucrează în service-urile auto.

Te-ar mai putea interesa și
Htss lansează platformă de e-learning mindclass, care generează conținut video cu ajutorul inteligenței artificiale
Htss lansează platformă de e-learning mindclass, care generează conținut video cu ajutorul inteligenței artificiale
Htss, companie specializată în furnizarea de soluții software de business, cu peste 1000 de clienți în 11 țări, anunță că lansează, în urma unei investiții de 200.000 de euro, platforma......
Vânzările diviziei grupului Bosch din România s-au majorat cu 10%, până la 494 mil. euro
Vânzările diviziei grupului Bosch din România s-au majorat cu 10%, până la 494 mil. euro
Divizia din România a grupului Bosch a anunțat o majorare a vânzărilor consolidate cu 10% față de anul anterior, până ...
DNA a trimis în judecată doi foști directori ai RAAN Drobeta. Aceștia sunt acuzați că au aprobat plata ilegală a 55 de milioane de lei către o firmă privată
DNA a trimis în judecată doi foști directori ai RAAN Drobeta. Aceștia sunt acuzați că au aprobat plata ilegală a 55 ...
Gheorghe Dulcea şi Gheorghe-Silviu Constantin, foşti directori în cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare ...
Accor va deschide peste doi ani noul Mercure Alba Iulia Cetate, primul hotel din oraș afiliat unui lanț internațional
Accor va deschide peste doi ani noul Mercure Alba Iulia Cetate, primul hotel din oraș afiliat unui lanț internațional
Liderul global în industria ospitalității Accor anunță că va deschide încă un hotel în România, noul Mercure Alba ...