Secretul celei mai mari fuziuni de la Bursă

Societatea de brokeraj SSIF Broker Cluj  Napoca este interesată de fuziunea cu competitoarea sa directă, BT Securities, pentru a-şi completa serviciile cu cele de corporate finance ale Băncii Transilvania.  „Fuziunea dintre SSIF Broker şi BT Securities răspunde unei tendinţe de pe piaţă", a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker.
Adrian N. Ionescu - mar, 26 nov. 2013, 22:01
Secretul celei mai mari fuziuni de la Bursă

SSIF Broker Cluj  Napoca (BRK) , singura firmă de brokeraj ea însăşi listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu mai poate aştepta mult promisa dezvoltare a Bursei pentru creşterea comisioanelor de intermediere a tranzacţiilor şi caută soluţii de dezvoltare  în afara ringului.

Recent, SSIF Broker Cluj (BRK) a anunţat intenţia de a fuziona cu BT Securities, firma de brokeraj Băncii Transilvania. Astfel, BRK speră să profite de pe urma dezvoltării serviciilor complexe de finanţare corporatistă (corporate finance) de pe piaţa românească.

„Fuziunea dintre SSIF Broker şi BT Securities ar răspunde unei tendinţe care se poate distinge deja pe piaţă, aceea a creşterii importantei ofertelor complexe de corporate finance”, a declarat Grigore Chiş, directorul general al SSIF broker Cluj, pentru ECONOMICA.NET.

Oficialul clujean a invocat exemplul BCR, al cărei departament de corporate finance şi-a făcut deja simţită prezenţa pe piaţa de capital, prin ofertele Romgaz dar şi AdePlast.

„Companiile au nevoie de un nou tip de ofertă de finanţare, în care consultanţa corporate finance şi oferta de credite trebuie corect dozate cu cererea de capital de pe piaţa. SSIF Broker Cluj a ajuns deja la un grad de dezvoltare care îi impune deja intrarea într-o ligă superioară a serviciilor de investiţii”, a mai spus Grigore Chiş.

De altfel, societatea rezultată din fuziune ar putea să păstreze brandul Băncii Transilvania în denumire (ca BT Securities), dar ar rămâne, de asemnea, şi listată la Bursa de Valori Bucureşti (ca SSIF Broker).

Oficialii BT Securities nu au dorit să comenteze.

SSIF Broker Cluj a obţinut un profit net de 5,2 milioane de lei, cea mai mare parte fiind profitul financiar  (4,98 milioane lei), rezultat al operaţiunilor cu acţiuni în nume propriu.

SSIF Broker Cluj  Napoca (BRK) este a patra cea mai activă companie de brokeraj de la BVB, după valoarea tranzacţiilor intermediate, de 1,87 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului. Este urmată BCR şi de BT Securities, cu tranzacţii de 1,08 miliarde, respectiv 614 milioane de lei.

„Din analizele preliminare efectuate, societatea nou creată ar ocupa prima poziţie între societăţile de brokeraj din România, din punctul de vedere al activelor proprii şi s-ar situa între primele trei societăţi ca şi cotă de piaţă, ajungând cumulat pe primele 9 luni ale anului 2013 la o cotă de piaţă de 15,28%”, au estimat oficialii Broker Cluj.

Societatea de consultanţă Andrei & Andrei, a unuia dintre fondatorii Casei de Insolvenţă Transilvania, Andrei Cionca, are 5,47% din acţiunile BRK.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie. Cresc accizele, cu cât vei plăti în plus
Guvernul scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie. Cresc accizele, cu cât vei plăti în plus
Ministerul Finanțelor a publicat noile accize care vor fi plătite în anul 2022, iar cele la carburanți au parte de o ...
Corina Creţu: Salariul minim în România ar ajunge la 3.500 de lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu brut
Corina Creţu: Salariul minim în România ar ajunge la 3.500 de lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu ...
Corina Creţu, membru supleant în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European, ...
5 mari retaileri s-au întâlnit astăzi cu oficialii ANPC. Menținem un nivel constant al controalelor, anunță instituția
5 mari retaileri s-au întâlnit astăzi cu oficialii ANPC. Menținem un nivel constant al controalelor, anunță instituția
Cinci dintre cei mai mari retaileri alimentari, toți cu acționariat german, respectiv Kaufland, Lidl, Penny, Selgros și ...