Secretul din spatele profiturilor Mega Image. Au renegociat contractele cu furnizorii

Ultima raportare financiară a grupului Delhaize, compania belgiană care operează magazinele Mega Image şi Shop&Go în România, relevă modul în care retailerul performează în ţara noastră. Un factor important de creştere a profitabilităţii a fost semnarea unor contracte mai avantajoase cu furnizorii.
Alina Stanciu - Dum, 02 aug. 2015, 20:54
Secretul din spatele profiturilor Mega Image. Au renegociat contractele cu furnizorii

Al doilea trimestru al acestui an a adus rezultate bune grupului de retail belgian Delhaize, cel care operează la nivel local cel mai mare lanţ de supermarketuri, Mega Image, dar şi magazinele de proximitate Shop&Go. Iar România a fost, ca şi în trimestrele şi anii anterior, un important factor de creştere pentru companie.

Potrivit datelor oficiale ale companiei, veniturile grupului Delhaize au înregistrat o creştere de 3,2% faţă de perioada similară a anului trecut (la rate de schimb identice), până la 6,1 miliarde de euro, iar marja operaţională (raportul dintre profitul operational şi cifra de afaceri) a fost de 3,1%. În Europa de Sud-Est, veniturile au crescut cu 7,9% până la 828 de milioane de euro (plus 9% la rate de schimb identice), ca urmare a unei creşteri de 1,6% a vânzărilor magazinelor din Grecia și România, dar și a extinderii rețelei de magazine.”Performanţele magazinelor noastre din Sud-Estul Europei au fost robuste, fiind susţinute de o continuă creştere importantă în România, dar şi de vânzări mai mari şi un număr mai mare de magazine în Grecia”, se arată în raportul financiar al grupului.

Cum au crescut în România

Oficialii companiei au arătat şi cum managementul din România a avut rezultate atât de bune în ultimul timp. Una dintre explicaţii se referă la modul în care se negociază contractele cu furnizorii. „În cel de-al doilea trimestru al anului, profitul operaţional s-a majorat cu 25,4% până la 37 de milioane de euro ( la rate de schimb identice), în timp ce marja operațională a avansat de la 3,9% la 4,5%, mulţumită unui efect pozitiv de levier operational şi a unor condiţii mai bune în relaţia cu furnizorii, în Grecia şi România”, se arată în raport.

Delhaize Group opera în România, la momentul elaborării raportului financiar,  425 de magazine.

Retailer mare în relaţie cu furnizori mici

Unul dintre principalele puncte forte ale Mega Image îl constituie „Gusturi Româneşti”, marca proprie pe care o dezvoltă susţinut de mai bine de şase ani în parteneriat cu mici fermieri locali. Este un brand care le-a adus notorietate, distincţie pe o piaţă extrem de concurenţială, le-a fidelizat clienţii şi i-a ajutat la crearea unei imagini corporate pozitive, având în vedere că programul poate fi privit şi ca o mână întinsă pentru fermierii locali.

Dincolo de exploatarea unei nevoi a clienţilor, aceea de a consuma alimentele sănătoase şi gustoase de odionioară, programul Gusturi Româneşti, extins recent cu  “Gusturi Romanesti de la gospodari”, înseamnă preţuri bune. Or acestea se pot obţine relativ uşor prin tratative cu un partener care nu are nici pe departe puterea de negociere a unui gigant internaţional. De aici şi diferenţele de preţ dintre marfa la poarta fermei şi cea de la raft de care se plâng neoficial mai mulţi fermieri care lucreză marcă proprie consultaţi de-a lungul timpului de ECONOMICA.NET

În momentul de faţă, aproximativ 23% din vânzările Mega Image sunt generate de marca proprie „Gusturi Româneşti”.

Delhaize Group operează în prezent în șapte țări: SUA, Indonezia, Belgia, Luxemburg, Serbia, Grecia și România, având o rețea de circa 3.500 de magazine. Pe plan local, Mega Image operează o reţea care cuprinde în prezent 427 de magazine, majoritatea amplasate în Bucureşti, sub brandurile Mega Image (201), Shop&Go (223) şi AB Cool Food (1),Gusturi Româneşti (1), Mega Drive (1).

Compania a semnat recent fuziunea cu grupul olandez Ahold. Compania rezultată în urma fuziunii se va numi Ahold Delhaize şi va avea o reţea de 6.500 de magazine care va deservi peste 50 de milioane de clienţi pe săptămână în Statele Unite şi Europa.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere a numărului de cazuri de COVID 19 și în România, iar în scenariul......
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac ...
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...