Secretul ordinelor spectaculoase, de milioane de euro, la Romgaz

Prin ordinele de milioane de euro date pe tranşa de retail a ofertei publice de vânzare de acţiuni Romgaz, investitorii mari, speculativi, caută să-şi mărească şansele de a primi cât mai multe din acţiunile subscrise. Totodată, investitorii speculativi mai caută şi să evite criteriile după care vânzătorul şi-a rezervat dreptul de a refuza total sau parţial anumite ordine, potrivit prospectului de ofertă.
Adrian N. Ionescu - joi, 31 oct. 2013, 10:21
Secretul ordinelor spectaculoase, de milioane de euro, la Romgaz

Prin ordinele de milioane de euro date pe tranşa investitorilor mici, în cadrul ofertei Romgaz (SNG), investitorii mari, mai ales cei speculativi, au dorit să evite situaţia în care li se resping subscrierile, sau li se dau mai puţine acţiuni, conform  prevederilor aferente tranşei investitorilor instituţionali.

Prospectul de ofertă dă vânzătorului dreptul de a respinge ordinele de subscriere ale celor care doresc să păstreze acţiunile Romgaz mai puţin de un an. Acţiunile SNG se vor lista la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi vânzătorul caută să diminueze riscurile de depreciere ale acţiunilor ca urmare a presiunii speculative.

De asemeni, la alocarea acţiunilor pe tranşa investitorilor  mari, instituţionali, vânzătorul este îndreptăţit prin prospect să prefere anumiţi investitori şi să-i refuze pe alţii, în funcţie de „anumite criterii calitative (…) care permit existenţa unei baze de investitori de calitate şi o evoluţie pozitivă a preţului de piaţă ulterior închiderii Ofertei”.

Ieri s-au înregistrat mai multe ordine mari de subscriere, de sute de mii şi milioane de acţiuni fiecare, valorând peste 200 milioane de lei.

Joi, în ultima zi a ofertei, de asemenea s-au înregistrat alte asemenea ordine mari pe o tranşă în care majoritatea ordinelor nu au depăşit câteva zeci de mii de acţiuni.

La prânz se subscriseseră peste 85 de milioane de acţiuni SNG pe tranşa investitorilor mici, unde subscrierile se vor dubla faţă de ieri.

„Investitorii şi-au folosit dreptul de a subscrie, pentru a-şi maximiza şansele de a primi cât mai multe din acţiunile subscrise şi ca să evite restricţiile”, a declarat Nicolae Gherguş, directorul casei de brokeraj Confident Invest, pentru ECONOMICA.NET.

În procesul de alocare a acţiunilor pe tranşa investitorilor mari, instituţionali, vânzătorul îşi propune ca raportul dintre acţiunile alocate „investitorilor pe termen lung” să fie de cinci ori mai multe decât cele alocate „investitorilor pe termen scurt”. Cei din urmă sunt „investitorii care, în opinia managerilor internaţionali ai ofertei, intenţionează să pastreze valorile mobiliare pentru mai puţin de un an”, potrivit prospectului de ofertă Romgaz.

Totodată, vânzătorul îşi poate alege cumpărătorii în funcţie de criterii greu de măsurat, precum: – „politica de investiţii, cunoştintele investitorilor instituţionali despre societăţi care activează în acelaşi domeniu ca şi societatea;

– numărul valorilor mobiliare oferite subscrise şi susţinerea Ofertei;

– dacă subscrierea a fost realizată la începutul, sau timpuriu în cadrul perioadei de ofertă; preţul oferit pentru valorile mobiliare oferite;

– reacţia calitativă obţinută în perioada procesului de marketing preliminar; – orientarea către sectorul energetic şi/sau către regiunea Europei Centrale şi de Est;

– activele sub administrare; investiţii în titluri de capital în România sau Europa Centrală şi de Est”, potrivit prospectului.

Pe de altă parte, alocarea acţiunilor pe tranşa investitorilor mici se va face pro-rata, adică proporţional cu gradul de subscriere. Adică, investitorul care a subscris 100 de acţiuni va primi 20 de acţiuni, la o suprasubscriere de 5 ori mai mare.

Potrivit prospectului de ofertă, dacă gradul de subscriere pe tranşa de retail este dublu faţă de cel de pe tranşa investitorilor instituţionali, 5% din acţiunile oferite acestora vor fi transferate pe tranşa de retail.

Astfel, cu cât subscriu mai mult, cu atât investitorii îşi maximizează şansa de a primi mai multe acţiuni.

Pe tranşa investitorilor mici pot subscrie şi persoanele juridice care nu se califică drept investitori instituţionali, aceştia fiind de obicei companiile financiare.

Citeşte şi

Mega succes la Bursă pentru Romgaz. Cerere de peste 15 ori mai mare numai pe tranşa de retail

 Acţiunea Romgaz va creşte cu 20% la Bursă. Se vinde la valoarea contabilă,…

BT Securities: Preţul acţiunilor Romgaz la Bursă va fi cu 11% peste maximul ofertei. Care este preţul corect

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...