1EUR = 4.8246 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Secretul ordinelor spectaculoase, de milioane de euro, la Romgaz

Prin ordinele de milioane de euro date pe tranşa de retail a ofertei publice de vânzare de acţiuni Romgaz, investitorii mari, speculativi, caută să-şi mărească şansele de a primi cât mai multe din acţiunile subscrise. Totodată, investitorii speculativi mai caută şi să evite criteriile după care vânzătorul şi-a rezervat dreptul de a refuza total sau parţial anumite ordine, potrivit prospectului de ofertă.

31 oct, 2013 | | ECONOMICA.net
(update 31 oct, 2013 16:49) Subscrierile s-au încheiat cu un mega-succes pe tranşa de retail
Doar la Bucureşti, micii investitori au pus la bătaie peste 4,1 miliarde de lei în oferta publică de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz (SNG). La trei ore şi jumătate de la închiderea ofertei, se înregistrau peste 130 de milioane de acţiuni, subscrise numai pe secţiunea investitorilor mici. Cererea este de peste 15 ori mai mare decât acţiunile oferite pe tranşa respectivă şi de peste două ori mai mare decât oferta integrală, inclusiv acţiunile rezervate investitorilor instituţionali.
(update 31 oct, 2013 15:02) Un nou ordin record, de 44 mil.euro. Oferta s-a încheiat cu un succes peste aşteptări
Un investitor a plasat un ordin de aproape 196 milioane lei (44,2 milioane euro) pe segmentul de retail al ofertei Romgaz, un nou record pe această tranşă. Oferta a fost încheiată cu un succes peste aşteptări pe acest segment (vezi „Mega succes la Bursă pentru Romgaz. Cerere de peste 14 ori mai mare“)

Prin ordinele de milioane de euro date pe tranşa investitorilor mici, în cadrul ofertei Romgaz (SNG), investitorii mari, mai ales cei speculativi, au dorit să evite situaţia în care li se resping subscrierile, sau li se dau mai puţine acţiuni, conform  prevederilor aferente tranşei investitorilor instituţionali.

Prospectul de ofertă dă vânzătorului dreptul de a respinge ordinele de subscriere ale celor care doresc să păstreze acţiunile Romgaz mai puţin de un an. Acţiunile SNG se vor lista la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi vânzătorul caută să diminueze riscurile de depreciere ale acţiunilor ca urmare a presiunii speculative.

De asemeni, la alocarea acţiunilor pe tranşa investitorilor  mari, instituţionali, vânzătorul este îndreptăţit prin prospect să prefere anumiţi investitori şi să-i refuze pe alţii, în funcţie de „anumite criterii calitative (...) care permit existenţa unei baze de investitori de calitate şi o evoluţie pozitivă a preţului de piaţă ulterior închiderii Ofertei".

Ieri s-au înregistrat mai multe ordine mari de subscriere, de sute de mii şi milioane de acţiuni fiecare, valorând peste 200 milioane de lei.

Joi, în ultima zi a ofertei, de asemenea s-au înregistrat alte asemenea ordine mari pe o tranşă în care majoritatea ordinelor nu au depăşit câteva zeci de mii de acţiuni.

La prânz se subscriseseră peste 85 de milioane de acţiuni SNG pe tranşa investitorilor mici, unde subscrierile se vor dubla faţă de ieri.

„Investitorii şi-au folosit dreptul de a subscrie, pentru a-şi maximiza şansele de a primi cât mai multe din acţiunile subscrise şi ca să evite restricţiile", a declarat Nicolae Gherguş, directorul casei de brokeraj Confident Invest, pentru ECONOMICA.NET.

În procesul de alocare a acţiunilor pe tranşa investitorilor mari, instituţionali, vânzătorul îşi propune ca raportul dintre acţiunile alocate „investitorilor pe termen lung" să fie de cinci ori mai multe decât cele alocate „investitorilor pe termen scurt". Cei din urmă sunt „investitorii care, în opinia managerilor internaţionali ai ofertei, intenţionează să pastreze valorile mobiliare pentru mai puţin de un an", potrivit prospectului de ofertă Romgaz.

Totodată, vânzătorul îşi poate alege cumpărătorii în funcţie de criterii greu de măsurat, precum: - „politica de investiţii, cunoştintele investitorilor instituţionali despre societăţi care activează în acelaşi domeniu ca şi societatea;

- numărul valorilor mobiliare oferite subscrise şi susţinerea Ofertei;

- dacă subscrierea a fost realizată la începutul, sau timpuriu în cadrul perioadei de ofertă; preţul oferit pentru valorile mobiliare oferite;

- reacţia calitativă obţinută în perioada procesului de marketing preliminar; - orientarea către sectorul energetic şi/sau către regiunea Europei Centrale şi de Est;

- activele sub administrare; investiţii în titluri de capital în România sau Europa Centrală şi de Est", potrivit prospectului.

Pe de altă parte, alocarea acţiunilor pe tranşa investitorilor mici se va face pro-rata, adică proporţional cu gradul de subscriere. Adică, investitorul care a subscris 100 de acţiuni va primi 20 de acţiuni, la o suprasubscriere de 5 ori mai mare.

Potrivit prospectului de ofertă, dacă gradul de subscriere pe tranşa de retail este dublu faţă de cel de pe tranşa investitorilor instituţionali, 5% din acţiunile oferite acestora vor fi transferate pe tranşa de retail.

Astfel, cu cât subscriu mai mult, cu atât investitorii îşi maximizează şansa de a primi mai multe acţiuni.

Pe tranşa investitorilor mici pot subscrie şi persoanele juridice care nu se califică drept investitori instituţionali, aceştia fiind de obicei companiile financiare.

Citeşte şi

Mega succes la Bursă pentru Romgaz. Cerere de peste 15 ori mai mare numai pe tranşa de retail

 Acţiunea Romgaz va creşte cu 20% la Bursă. Se vinde la valoarea contabilă,...

BT Securities: Preţul acţiunilor Romgaz la Bursă va fi cu 11% peste maximul ofertei. Care este preţul corect

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO