Spania: Sistemul bancar s-ar putea reduce la doar 10 bănci în acest an

Sectorul bancar din Spania s-ar putea reduce în acest an la circa 10 bănci, de la peste 40 existente înainte de criza economică, în condiţiile în care guvernul obligă instituţiile de credit să recunoască pierderile generate de prăbuşirea pieţei imobiliare.
Economica.net - joi, 23 feb. 2012, 17:18
Spania: Sistemul bancar s-ar putea reduce la doar 10 bănci în acest an

Băncile mici şi mijlocii se vor lupta să îşi unească forţele pentru a putea respecta cerinţele privind nivelul capitalului prevăzute într-o nouă lege, care cere instituţiilor de credit să reevalueze în scădere cu până la 80% activele imobiliare din balanţele contabile.

O atenţie specială va fi dată Bankia, a patra mare bancă din Spania în funcţie de capitalizarea de piaţă, existând temeri legate de capacitatea acesteia de a suporta pierderile legate de expunerea la sectorul imobiliar.

Numai un număr mic de bănci, Santander şi BBVA, CaixaBank şi banca de economii Kutxa din Ţara Bascilor, sunt considerate suficient de puternice pentru a-şi păstra independenţa şi a acoperi deficitele de capital din profituri.

Bankia a negat că ar intenţiona să fuzioneze cu CaixaBank, dar surse din piaţă au afirmat că ar fi dificil pentru bancă să rămână pe cont propriu.

Băncile spaniole, inclusiv instituţiile de credit regionale (caja), nelistate la bursă, care se concentrează în mod tradiţional pe atragerea de depozite şi acordarea de împrumuturi mici, au dat finanţări substanţiale constructorilor, în timpul unui deceniu de boom imobiliar, iar acum au rămas cu terenuri nedezvoltate, blocuri de apartamente nefinalizate şi credite neperformante de ordinul miliardelor de euro.

Principala preocupare a guvernului este acoperirea deficitului uriaş de capital din sectorul bancar, provocat de pierderile generale de investiţiile imobiliare, fără acumularea unor noi datorii publice.

Spania are printre cele mai multe bănci din UE, raportat la numărul de locuitori. În timpul guvernării socialiste anterioare, a avut loc o rundă de fuziuni şi recapitalizări care a dus la scăderea numărului de bănci la circa 20.

Guvernul conservator actual, retincent să înfiinţeze o „bancă rea” de stat după model irlandez într-o perioadă de sensibilitate acută legată de datoriile suverane din zona euro, speră că fuziunile vor genera economii care să reducă deficitul de capital din sectorul bancar.

Potrivit Băncii Spaniei, companiile de construcţii datorează băncilor circa 300 de miliarde de euro, care au o expunere la credite neperformante de aproximativ 176 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...