Sectorul cărbunelui va ocupa un loc important în strategia energetică a României – secretar de stat

Sectorul de cărbune va ocupa un loc important în strategia energetică a României, în condiţiile în care asigură în prezent circa 30% din producţia de energie electrică, a declarat, joi, Karoly Borbely, secretar de stat în Departamentul pentru Energie, în cadrul unei conferinţe pe tema costurilor din industria cărbunelui.
Economica.net - joi, 15 mai 2014, 11:46
Sectorul cărbunelui va ocupa un loc important în strategia energetică a României - secretar de stat

‘Sectorul de cărbune va ocupa un loc important în strategia energetică a României. Trebuie găsite soluţii ca acele companii care produc din cărbune să funcţioneze eficient. Minele care se vor închide primesc subvenţii pentru care Comisia Europeană şi-a dat acordul. Este un subiect delicat, extrem de greu, dar vom găsi soluţii’, a spus Borbely.

Potrivit acestuia, investiţiile în acest sector trebuie să continue, altfel vor exista probleme de ordin social.

‘Trebuie să avem în vedere că 30% din mixul energetic este format din cărbune. Trebuie să găsim investiţii şi pentru cei care lucrează în acest sector, altfel vor fi probleme sociale. Nu trebuie să privim strategia energetică doar din punct de vedere economic, ci şi social, în condiţiile în care Guvernul are o strategie foarte clară de păstrare a locurilor de muncă’, a completat el.

Borbely a mai spus că proiectul strategiei energetice a ţării va fi lansat în dezbatere publică până la finele lunii septembrie.

‘În ultimul timp au fost la noi foarte multe companii şi investitori care vor să participe la strategia energetică, vor să investească în acest sector. România trebuie să profite de această situaţie. Criza din Ucraina nu ne afectează negativ absolut deloc, suntem o ţară aproape în totalitate independentă energetic. La nivelul UE, România este a treia ţară independentă energetic, după Danemarca şi Estonia, ceea ce ne conferă un cadru extrem de privilegiat. Avem 20.000-21.000 de MW de capacitate instalată şi consumăm 7.000 de MW, astfel că provocarea cea mai mare este interconectarea cu ţările vecine’, a adăugat secretarul de stat.

El a participat la conferinţa de lansare a unui raport realizat de compania de consultanţă Condole Partners pentru organizaţia non-guvernamentală de mediu Greenpeace, potrivit căruia sectorul cărbunelui a primit subvenţii în valoare de 3,76 miliarde de lei în perioada 2005-2013, de aproape patru ori mai mari decât producătorii de energie regenerabilă.

‘Considerăm că producţia de energie din cărbune în condiţiile actuale din România nu este viabilă economic, întrucât preţurile de piaţă ale energiei depăşesc costul marginal al lignitului şi al huilei ale CE Oltenia şi Hunedoara doar câteva ore pe an. Drept urmare, aceşti producători ţin în funcţiune maximum o treime din capacitatea nominală şi au nevoie de subvenţii operaţionale pentru a rămâne în piaţă’, a arătat Valentina Ivan, una dintre autorii studiului.

La capitolul recomandări, autorii studiului au analizat trei scenarii pentru dezvoltarea sectorului energetic în România.

‘Ne-am gândit ce am putea face de acum până în 2020. Deducem că cel mai economic scenariu este unul în care sprijinul pentru cărbune şi dependenţa de surse nucleare scade, în timp ce creşte ponderea regenerabilelor. Acest scenariu nu numai că minimizează factura la energie a economiei României, ci şi diminuează externalităţile asupra sistemului de sănătate şi asupra mediului, şi stimulează investiţia într-un sector modern şi productiv al energiei’, a spus, la rândul său, Otilia Nuţu, expert în energie în cadrul Condole Parners, de asemenea unul dintre autorii studiului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Comisia Europeană transmite că sunt șanse foarte mici să aprobe în acest an PNRR-urile Poloniei și Ungariei
Comisia Europeană transmite că sunt șanse foarte mici să aprobe în acest an PNRR-urile Poloniei și Ungariei
Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei, îngheţate de Bruxelles pe motivul ...
Fauci: Este aproape sigur că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât varianta Delta
Fauci: Este aproape sigur că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât varianta Delta
Este aproape sigur că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave de COVID-19 decât Delta, a declarat marţi pentru ...
Electrica a cumpărat un nou proiect de parc fotovoltaic de 77 MW, lângă Oradea, de la Monsson
Electrica a cumpărat un nou proiect de parc fotovoltaic de 77 MW, lângă Oradea, de la Monsson
Electrica SA a semnat astăzi cu Monsson un contract de vânzare-cumpărare de părți sociale într-o companie de proiect ...