Sediile ONU şi AIEA sunt ţinte-cheie ale spionajului desfăşurat de NSA

Economica.net
25 08. 2013
edward_snowden_charged_under_the_espionage_act_87901700

În aprilie anul curent, angajaţii NSA au elaborat un tabel de priorităţi, de la cea mai mare – gradul 1 – până la cea mai mică – gradul 5 – şi le-a ataşat anumitor state şi instituţii internaţionale. Rusia, alături de Iran, Coreea de Nord şi China au fost clasate ca priorităţi de gradul 1, UE – de gradul III, potrivit documentelor dezvăluite de Snowden. În cazul UE, NSA era interesată în primul rând de stabilitatea financiară, relaţiile comerciale şi politica externă.

Ca prioritate de gradul II a fost clasată informaţia de politică externă din ONU. Potrivit Der Spiegel, NSA are colaboratori proprii la ONU, care lucrează acolo ca diplomaţi. În afară de aceasta, specialişti în tehnologie ai NSA au reuşit, în 2012, să obţină acces şa reţeaua organizaţiei, fapt pe care l-au şi comentat, în mod entuziast, într-un raport al lor: ‘Fluxul de date ne deschide accesul la conferinţele interne ale ONU, ura’.

Pentru obţinerea de informaţii legate de UE, NSA a plasat microfoane la misiunea UE pe lângă sediul ONU de la New York, precum şi la reprezentanţa organizaţiei de la Washington, informează Spiegel. În acelaşi timp, NSA a reuşit să se conecteze la reţeaua internă de computere a reprezentanţei ONU din capitala SUA – să obţină acces la purtătorii de informaţii digitali, lucru atestat de documente secrete ce datează din septembrie 2010.

De prioritate maximă beneficiază de asemenea informaţiile de la sediul central al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), din capitala austriacă. Cu gradul I sunt marcate informaţiile privind controlul asupra armelor.

Der Spiegel relatează de asemenea despre programele secrete Blarney şi Rampart-T. Primul datează din 1978 şi reuneşte asemenea ţinte precum ‘vârfurile diplomatice, antiterorismul, guvernele străine şi economia’. Informaţiile din acest program ajung zilnic pe masa de lucru a preşedintelui SUA, Barack Obama, subliniază publicaţia germană.

Al doilea program datează din 1991 şi urmăreşte ‘conducerile supreme şi persoane apropiate acestora’. Ţinte ale Rampart-T sunt, potrivit Der Spiegel, 20 de state, între care Rusia şi China.