Şedinţă de Guvern: va fi aprobat un proiect de lege privind finanţarea autostrăzii Ploieşti – Paşcani

Guvernul va aproba în şedinţa de joi, printr-un proiect de lege, contractul de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii în valoare de 600 milioane de euro pentru susţinerea proiectului Autostrăzii A7 Ploieşti - Paşcani.
AGERPRES - joi, 03 aug. 2023, 08:39
Şedinţă de Guvern: va fi aprobat un proiect de lege privind finanţarea autostrăzii Ploieşti - Paşcani

Este vorba despre o cofinanţare aferentă Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Contractul a fost semnat la Bucureşti la 12 iunie 2023 şi la Luxemburg la 14 iunie 2023 şi se estimează că proiectul se va finaliza în 2025.

Data finală de disponibilizare a împrumutului este de până la 48 de luni de la data semnării contractului de finanţare.

„Obiectivul principal al proiectului este reprezentat de construcţia unei autostrăzi cu o lungime de 319 km, profil 2×2 benzi de circulaţie, între Ploieşti şi Paşcani. Pentru facilitarea implementării, proiectul a fost divizat în 4 secţiuni, după cum urmează: Ploieşti – Buzău, cu o lungime de 63,25 km; Buzău – Focşani, cu o lungime de 82,44 km; Focşani – Bacău, cu o lungime de 95,9 km; Bacău – Paşcani, cu o lungime de 77,39 km”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

În şedinţa Cabinetului Ciolacu de joi urmează să fie aprobat şi un proiect de ordonanţă pentru completarea Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, astfel încât să se permită organizarea de expoziţii în străinătate sau realizarea de proiecte culturale internaţionale de către instituţiile muzeale aflate în subordinea Ministerului Culturii.

Guvernul va dezbate în primă lectură şi un proiect de ordonanţă pentru stabilirea unor măsuri bugetare privind utilizarea contribuţiei de solidaritate instituită prin OUG nr. 186/2022 referitoare la unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie.

Printr-o hotărâre, Executivul va aproba Programul pentru şcoli al României în perioada 2023 – 2029 şi va stabili bugetul pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2023 – 2024.

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre privind darea în administrarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, pentru constituirea ca stoc de urgenţă medicală, a unor bunuri mobile ce fac obiectul unei donaţii făcute statului român de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Este vorba despre 228 de echipamente individuale de protecţie, 20 de tărgi transport pacienţi şi 106 defibrilatoare.

Pe agendă, se mai află un memorandum privind ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat ale căror cheltuieli vor fi prezentate în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 – 2026.

În cadrul reuniunii guvernamentale va mai fi discutat un proiect de hotărâre referitor la înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț important de la PPC (fosta Enel) în aceste zile caniculare
Anunț important de la PPC (fosta Enel) în aceste zile caniculare
Un număr de 47 de magazine ale PPC Energie și PPC Energie Muntenia din București și mai multe orașe ale țării au deschis puncte de adăpostire pe timp de caniculă, unde persoanele care......
Meta negociază preluarea a unui pachet de 5% din acțiunile producătorului de ochelari Ray-Ban
Meta negociază preluarea a unui pachet de 5% din acțiunile producătorului de ochelari Ray-Ban
Gigantul social media Meta Platforms poartă discuţii pentru preluarea unei participaţii de aproximativ 5% la EssilorLuxottica, ...
Companiile Rețele Electrice obțin credite de 1 miliard de lei de la un consorțiu de bănci condus de BERD, pentru a finanța programele de investiții
Companiile Rețele Electrice obțin credite de 1 miliard de lei de la un consorțiu de bănci condus de BERD, pentru a finanța ...
Companiile Rețele Electrice, parte a Grupului PPC, au semnat astăzi contracte de creditare în valoare de un miliard de ...
Christine Lagarde (BCE): Avem deschise toate opțiunile la următoarea reuniune de politică monetară din septembrie
Christine Lagarde (BCE): Avem deschise toate opțiunile la următoarea reuniune de politică monetară din septembrie
Următoarea reuniune de politică monetară de la Banca Centrală Europeană va fi una deschisă tuturor opţiunilor, chiar ...