Şedinţa Parlamentului, amânată până la ora 16.00. PSD şi PNL boicotează şedinţa de plen

Şedinţa Parlamentului pentru citirea deciziei Curţii Constituţionale privind rezultatul referendumului, programată pentru ora 15.00, a fost amânată, la ora 15.30, până la ora 16.00, potrivit unui anunţ făcut în plen de preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.
Economica.net - lun, 27 aug. 2012, 12:49
Şedinţa Parlamentului, amânată până la ora 16.00. PSD şi PNL boicotează şedinţa de plen

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că PSD a decis să fie solidar cu cei 7,4 milioane de români care au votat la referendum, iar parlamentarii partidului nu vor participa la şedinţa de plen.

„Am decis să fim solidari cu cei 7,4 milioane de români care au votat”, a spus Zgonea, după şedinţa grupurilor social-democrate.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că PSD nu va participa la şedinţă, el a spus: „Aceasta este decizia colegilor mei”.

Mihai Voicu: Foarte mulţi parlamentari PNL, dacă nu toţi, vor să boicoteze şedinţa de plen de luni

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat luni că sunt foarte mulţi parlamentari ai PNL care nu doresc să participe la şedinţa de plen reunit, luând o decizie „individuală de boicot”, iar aceştia nu pot fi obligaţi să ia parte la citirea unei decizii a CC pe care o consideră incorectă.

Voicu a fost întrebat dacă se are în vedere un boicot al parlamentarilor PNL pentru şedinţa de luni a plenului reunit în care se va citi hotărârea Curţii Constituţionale privind referendumul de demitere a preşedintelui.

„Momentan sunt decizii individuale, pot să vă confirm faptul că foarte mulţi colegi, dacă nu cumva toţi, au spus că nu doresc să participe la şedinţa de astăzi şi o să vedem în funcţie şi de decizia pe care o vom lua împreună cu colegii de la PSD şi de şedinţa de grup. (…) Momentan e o formă de boicot individual şi nu putem obliga pe cineva să asiste la citirea unei decizii pe care o considerăm incorectă, chiar nu-i putem obliga”, a declarat Voicu, înainte de o şedinţă a social-democraţilor şi liberalilor pe această temă, care se desfăşoară în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Întrebat cum vede propunerea senatorului PNL Ioan Ghişe privind constatarea de către Parlament a demiterii lui Traian Băsescu, Ghişe a răspuns: „Reprezintă o propunere de decizie foarte complexă din punct de vedere juridic şi eu, personal, simt nevoia să mă mai consult cu jurişti pe acest subiect”.

În ceea ce priveşte o posibilă sesizare a Comisiei de la Veneţia pe subiectul referendumului din 29 iulie, el a precizat că acest for s-a pronunţat deja în privinţa referendumurilor.

„Comisia are mai degrabă un rol consultativ, însă opinia acestui organism extrem de prestigios noi de fapt o cunoaştem şi este formulată de foarte multă vreme, în sensul în care nu se recomandă introducerea unui prag. Deci, noi am funcţionat cu un referendum în contradicţie cu recomandările Comisiei de la Veneţia”, a răspuns purtătorul de cuvânt al PNL.

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată în 21 august, că procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi a menţionat că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...