Şef ANAF: Fiscul va prezenta un Program de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale, la sfârşitul acestei săptămâni

AGERPRES - mar, 02 mart. 2021, 15:12
Şef ANAF: Fiscul va prezenta un Program de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale, la sfârşitul acestei săptămâni

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va publica, la sfârşitul acestei săptămâni, un Program de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale, a anunţat, marţi, preşedintele instituţiei, Mirela Călugăreanu, la o conferinţă de specialitate.

„La sfârşitul acestei săptămâni vor fi publice strategia ANAF pentru perioada 2021 – 2024, Strategia de digitalizare, Strategia de comunicare, Planul de ocupare al resurselor umane, un Program de reducere a arieratelor fiscale şi, foarte important, un Program de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale. Vor fi documente publice şi aşteptăm reacţiile mediului public”, a spus Mirela Călugăreanu, la dezbaterea „Digitalizarea României, prioritate zero”, organizată de DC News Media Group.

De asemenea, ea a menţionat că „marea ambiţie a managementului ANAF este ca, în cursul acestui an, să se simtă progrese semnificative prin perspectiva implementării SAF-T (Standard Audit File for Tax)”. Implementarea acestuia ar urma să aibă loc în iulie sub forma unui proiect pilot. Tot anul acesta ar urma să aibă loc şi interconectarea caselor de marcat şi implementarea e-facturii.

Ce vor presupune reformele ANAF

În cadrul dezbaterii, Mirela Călugăreanu a declarat că reformele ANAF vizează două mari aspecte, respectiv relaţia cu cetăţeanul şi simplificarea conformării, şi, pe de altă parte, eficientizarea colectării veniturilor bugetului general consolidat şi alinierea la media europeană din această perspectivă.

„Din punct de vedere al eficienţei colectării, apreciem că acest lucru se poate realiza numai prin sprijinirea conformării pe de o parte, dar pe de altă parte şi prin prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Efectele aşteptate desigur sunt reprezentate de reducerea decalajului fiscal, mai ales în zona taxei pe valoarea adăugată, de reducere a arieratelor fiscale şi cum spuneam de creştere a veniturilor colectate de ANAF ca şi pondere în Produsul Intern Brut”, a declarat Mirela Călugăreanu.

Ea a afirmat că Agenţia are nevoie de digitalizare, dar şi de implementarea unei strategii şi a unui management modern al resurselor umane pe care ANAF le are, pentru dezvoltarea competenţelor şi întinerirea aparatului fiscal. Mirela Călugăreanu a precizat că Agenţia are la acest moment 2600 de posturi vacante, iar în perspectiva următorilor 3 – 5 ani din Agenţie vor ieşi în mod natural, prin pensionare sau alte modalităţi, peste 3.000 de angajaţi. ANAF are 22.000 de angajaţi. Timpul minim de formare a unui angajat în sistem este de 2 ani.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR contractează servicii de pază pe autostrăzi, de 115 milioane de lei
CNAIR contractează servicii de pază pe autostrăzi, de 115 milioane de lei
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat de la începutul anului patru licitații pentru contractarea de servicii de pază pe autostrăzi, cu o valoare estimată de......
Ministerul Transporturilor propune exproprieri suplimentare pentru A0 Sud și Drum Expres Brăila – Galați
Ministerul Transporturilor propune exproprieri suplimentare pentru A0 Sud și Drum Expres Brăila – Galați
Ministerul Transporturilor a inițiat două proiecte pentru exproprieri suplimentare pe lotul 2 din Autostrada de Centură ...
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, ...
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...