Şef ANRM: Avem interesul să facem explorarea gazelor de şist pentru a cunoaşte arhitectura solului

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu, consideră că statul român are interesul de a face explorarea gazelor de şist pentru a afla resursele subsolului, companiile petroliere fiind obligate să pună la dispoziţie autorităţilor române toate informaţiile în acest sens.
Economica.net - lun, 20 ian. 2014, 19:21
Şef ANRM: Avem interesul să facem explorarea gazelor de şist pentru a cunoaşte arhitectura solului

Prezent, luni, la Vaslui, la o dezbatere publică pe tema explorării şi exploatării gazelor de şist, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu, a afirmat că România nu-şi permite să abandoneze operaţiunile de explorare a gazelor de şist, indiferent de disputele existente în prezent pe acest subiect.

Preşedintele Duţu susţine că aceste activităţi de explorare a gazelor de şist se fac strict în limitele legale, sub atenta supraveghere a inspectorilor ANRM şi a celorlalte autorităţi ale statului.

„România nu-şi permite să abandoneze problematica explorării gazelor de şist, ci trebuie să ia în calcul această resursă. Actualele resurse de gaze sunt în declin şi, de aceea, trebuie să punem ceva în loc. Prin potenţialul pe care-l avem offshore, perspectiva este bună şi, în 5-6 ani, putem deveni independenţi de această resursă şi, în câţiva ani, am putea şi exporta. Însă, acest lucru trebuie făcut cu respectarea normelor de mediu. Niciun operator (n.r.- companie petrolieră) nu-şi permite să nu respecte programul care i se impune. ANRM aprobă tehnologiile cu care se lucrează şi sunt urmăriţi cu stricteţe de către inspectorii instituţiei şi alte autorităţile ale statului toţi paşii din normele de mediu”, a declarat, luni, preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu.

Potrivit acestuia, România are interesul de a face explorarea gazelor de şist pentru a putea astfel evalua potenţialul resurselor din subsol.

„Avem interesul să facem explorarea gazelor de şist pentru a cunoaşte arhitectura subsolului. Companiile care fac aceste operaţiuni au obligaţia de a ne pune la dispoziţie informaţiile obţinute. Astfel, statul român poate beneficia de informaţii mai târziu pentru a-şi exploata aceste resurse”, a adăugat Gheorghe Duţu.

Potrivit sursei citate, extracţia gazelor de şist pe teritoriul României de către companiile petroliere care au luat sau vor lua în concesiune diverse suprafeţe de teren pentru astfel de operaţiuni va aduce o redevenţă statului român cuprinsă între 3,5 şi 13,5 la sută din cantitatea de gaze extrasă trimestrial.

„Aceste limite sunt stipulate în lege, pe orice acord. Însă, trebuie ţinut cont de întregul pachet fiscal. Companiile petroliere plătesc taxe, impozite, care înseamnă enorm, aşa că trebuie privit per ansamblu ce sume imense revin statului român. Sunt state care percep redevenţă zero. Costurile mari de extracţie vor aduce o redevenţă minimă, iar zăcămintele mari sunt taxate cu maximum de redevenţă”, a declarat, luni, preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu.

Conducerea ANRM a fost prezentă, luni, la Vaslui, pentru a purta discuţii cu activiştii de mediu şi populaţia din zonele unde compania Chevorn va desfăşura activităţi, deocamdată, de explorare a gazelor de şist.

Campania de informare a decurs fără incidente, în condiţiile în care în sala unde a avut loc dezbaterea, în poligonul Delea din municipiul Vaslui, s-a permis accesul persoanelor care şi-au anunţat în prealabil intenţia de a adresa întrebări specialiştilor de la ANRM, în urma legitimărilor făcute de către jandarmi.

De asemenea, printre cele 150 de persoane prezente la acţiune au fost şi foarte mulţi localnici din comuna Băceşti, acolo unde Chevron deţine un acord mediu pentru explorarea gazelor de şist, alături de locaţiile din comunele Pungeşti şi Găgeşti.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...