Șefa Comisiei Europene susține că UE este pregătită să ajute România să își ecologizeze parcul auto

Într-un interviu acordat publicației Calea Europeană, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că „România va beneficia în mod semnificativ de Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice”.
Robert Stan - mar, 10 aug. 2021, 15:21
Șefa Comisiei Europene susține că UE este pregătită să ajute România să își ecologizeze parcul auto

Șefa executivului european, Ursula von der Leyen, a declarat într-un interviu acordat publicației Calea Europeană că „UE este pregătită să ajute România să își ecologizeze parcul auto. În primul rând, România va beneficia în mod semnificativ de Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice, în valoare de 72 de miliarde de euro, pe care îl vom institui. Fondul este menit să sprijine persoanele cu venituri mici și să faciliteze investițiile în tehnologii curate. De exemplu, poate ajuta cetățenii români să cumpere autoturisme electrice mai puțin poluante”.

De asemenea, Ursula von der Leyen, a menționat că „în ansamblu, bugetul UE va sprijini tranziția către o economie mai ecologică și mai durabilă în Europa, cu aproximativ 500 de miliarde de euro în următorii ani. Vom sprijini industria autovehiculelor – importantă pentru România – în tranziția către mobilitatea cu emisii zero. Vom ajuta producătorii europeni de autoturisme să fie lideri pe piața mondială a vehiculelor nepoluante”.

Programul NextGenerationEU prevede, de asemenea, investiții masive în puncte de încărcare private și publice și în noi stații de alimentare cu combustibili ecologici. „Această investiție se regăsește în planurile naționale de redresare ale tuturor statelor membre. Am convingerea că România va gestiona tranziția către autoturisme mai ecologice – cu sprijinul UE. Acest lucru este foarte important pentru îndeplinirea obiectivelor Pactului verde european. Și, după cum se constată analizând problemele legate de calitatea aerului, acest lucru este esențial pentru sănătatea oamenilor”, a explicat șefa Comisiei Europene în interviul care a tratat tematica Pactului Verde European și obiectivele Uniunii Europene în materie neutralitate climatică.

Declarațiile președintelui Comisiei Europene sunt în aceeași linie cu cele ale ministrului Mediului din România, Barna Tanczos, care explica la jumătatea lunii iulie că în privința ecologizării parcului auto „trebuie o măsură în balans, adică să avem şi un sprijin pentru cei care renunţă (n.n. – la mașinile vechi) şi, în paralel, să avem o altă abordare pe taxe locale, de exemplu. Să vedem care va fi soluţia care va fi propusă până la urmă de Guvern”.

Ministrul a susținut, de asemenea, că „nu putem deveni depozitul de maşini vechi al Uniunii Europene şi, dacă acest lucru înseamnă modificarea legislaţiei, voi susţine aceste modificări. Trebuie să abordăm problema în mod raţional, sunt foarte mulţi cetăţeni care nu aduc de bună voie maşini vechi şi nu umblă cu maşini mai vechi de 15 ani în România, sunt situaţii de ordin social, unde trebuie să avem o soluţie pentru acele persoane care încearcă să facă pasul de la o maşină de 15-20 de ani la una nouă”.

Pentru a fi mai clar, Barna Tanczos a explicat atunci că „nu e tot timpul o problemă de abordare personală. Pentru aceste abordări personale incorecte, soluţia este impozitarea. Dacă cineva merge cu o maşină de 20.000 de euro, veche de 15 ani, şi şi-ar permite o maşină mai puţin poluantă, dar de altă clasă şi de alt nivel, acolo soluţia este impozitarea, descurajarea. Dar pe partea socială, acolo unde cineva şi-ar dori foarte mult o maşină nouă, dar nu îşi permite şi bugetul familiei nu îi permite să îşi asigure propria mobilitate la care are dreptul ca cetăţean şi nu are veniturile respective, statul trebuie să vină în sprijinul lor”.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...