Şefii Avon şi Zynga, pe o listă a celor mai neperformanţi directori în 2012

Şefa companiei de cosmetice Avon, Andrea Jung, şi cel al Zynga, furnizorul jocului Farmville, Marc Pincus, figurează pe o listă a celor mai neperformanţi directori generali din 2012, realizată anual de Sydney Finkelstein, profesor universitar american, autor a numeroase cărţi.
Economica.net - lun, 17 dec. 2012, 16:54
Şefii Avon şi Zynga, pe o listă a celor mai neperformanţi directori în 2012

Finkelstein este profesor la Tuck School of Business la Dartmouth College şi realizează această listă de trei ani, potrivit Bloomberg BusinessWeeek.

El a publicat 11 cărţi cu titluri precum Why Smart Executives Fail (De ce dau greş directorii deştepţi) şi Think Again: Why Good Leaders Make Bad Decisions (Mai gândeşte-te: De ce iau decizii proaste liderii buni).

Primul pe listă este Brian Dunn, care a demisionat în aprilie din funcţia de director general al Best Buy, în urma acuzaţiilor că are o relaţie nepotrivită cu o subordonată mult mai tânără.

Nu acesta este motivul pentru care se află pe listă, ci declinul cotaţiei acţiunilor, scăderea vânzărilor şi a cotei de piaţă şi programele de răscumpărare a titlurilor care nu au adus rezultatele aşteptate.

Pe locul al doilea se află Aubrey McClendon, CEO la Chesapeake Energy, care are se pare probleme să separe finanţele companiei de cele proprii. McClendon ar fi împrumutat până la 1,1 miliarde de dolari în trei ani, în baza unei participaţii la companie şi operează un fond de hedging specializat în petrol şi gaze, rezultând un conflict de interese evident, a arătat Finkelstein. McClendon foloseşte totodată avionul companiei, precum şi angajaţi ai acesteia în interes propriu.

Andrea Jung, următoarea pe listă, a demisionat în aprilie din funcţia de director general al Avon dar a rămas preşedinte până la sfârşitul acestui an. Jung nu a reuşit să rezolve problemele opraţionale ale companiei de vânzări directe de cosmetice şi să îşi pregătească un succesor şi a refuzat o ofertă de preluare de 10,7 miliarde de dolari din partea companiei Coty.

Din 2004, valoarea de piaţă a Avon a scăzut sub conducerea lui Jung de la 21 miliarde de dolari la 6 miliarde de dolari. Avon a înregistrat şi costuri legale de 300 de milioane de dolari, legate de acuzaţiile că a încălcat o lege din SUA care interzice mituirea unor oficiali în străinătate.

Mark Pincus, şeful Zynga, a fost inclus pe listă după ce acţiunile companiei au scăzut cu 75% în acest an, iar directori de top au decis să plece. Finkelstein consideră că Pincus, deşi a studiat la Wharton şi Harvard, a făcut unele greşeli de începător, precum dependenţa prea mare a Zynga de Facebook.

Ultimul pe listă este Rodrigo Rato, fost preşedinte ale băncii spaniole Bankia. Rato, fost ministru de Finanţe al Spaniei, este investigat pentru fraudă, fixarea preţurilor şi deturnare de fonduri, în legătură cu falimentul băncii.

A lipsit puţin ca alţi doi directori, Mark Zuckerberg de la Facebook şi Andrew Mason de la Groupon, să figureze şi ei între cei mai slabi directori. Defectul lui Zuckerberg este „mândria excesivă”, în timp ce ambii au fost criticaţi pentru imaturitate şi evoluţia negativă a acţiunilor.

„Nu există niciun motiv să credem că au calităţile necesare să conducă o companie mare listată la bursă”, a spus Finkelstein, care nu vrea să îl audă pe Zuckerberg vorbind despre hanoracul său.

Anul trecut, pe lista lui Finkelstein au figurat directorii Netflix, Research in Motion şi Hewlett-Packard.

Te-ar mai putea interesa și
Varianta Delta se răspândeşte în China. Oraşul Wuhan, din nou afectat de pandemie
Varianta Delta se răspândeşte în China. Oraşul Wuhan, din nou afectat de pandemie
Sute de mii de locuitori au fost plasaţi în carantină în China, luni, în plină recrudescenţă epidemiologică, după ce varianta Delta a noului coronavirus s-a răspândit în întreaga ţară......
Bode: Cartea electronică de identitate are funcţionalităţi multiple, care vor contribui la reducerea birocraţiei
Bode: Cartea electronică de identitate are funcţionalităţi multiple, care vor contribui la reducerea birocraţiei
Cartea electronică de identitate are funcţionalităţi multiple, care vor contribui la reducerea birocraţiei, la flexibilizarea ...
Alte două companii municipale vor fi lichidate şi se demarează insolvenţa pentru a treia
Alte două companii municipale vor fi lichidate şi se demarează insolvenţa pentru a treia
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, în şedinţa de luni, lichidarea a două companii municipale ...
Guvernul britanic intenţionează să administreze o a treia doză de vaccin anticoronavirus în septembrie pentru persoanele de peste 50 de ani
Guvernul britanic intenţionează să administreze o a treia doză de vaccin anticoronavirus în septembrie pentru persoanele ...
Guvernul britanic intenţionează să înceapă administrarea unei a treia doze de vaccin anticoronavirus în cazul persoanelor ...