Şefii bursei ispitesc pe acţionari cu 10% din capitalul social, ca să voteze noua politică de tarife

Conducerea companiei Bursa de Valori Bucureşti S.A., care administrează piaţa omonimă,  propune acţionarilor distribuirea din profit a unui dividend brut de 1,1198 lei / actiune, la care s-ar putea adăuga 1 leu / acţiune, rezultat din reducerea capitalului social. Conducerea Bursei apelează la o veche obsesie a unora dintre acţionari, care nu sunt neapărat interesaţi de dezvoltarea companiei, în încercarea de a-i convinge să voteze în favoarea noii politici de tarifare.
Adrian N. Ionescu - mie, 20 mart. 2013, 11:46
Şefii bursei ispitesc pe acţionari cu 10% din capitalul social, ca să voteze noua politică de tarife

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti S.A. (BVB) a surprins cu propunerea distribuirii unui dividend suplimentar de 1 leu / acţiune, rezultat din reducerea capitalului social cu 10%, sau aproape 7,7 milioane de lei.

„Astfel, managementul speră că va atrage un numar suficient de acţionari pentru votarea noilor politici tarifare“, constată analiştii firmei de brokeraj Tradeville.

Propunerea este făcută în convocatorul unei AGA extraordinare, pentru aceeaşi zi cu cea ordinară (24 aprilie), în care acţionarii urmează să aprobe dividendul rezultat din profit.

Acum abia o săptămână, acţionarii bursei au respins propunerea de introducere a unei noi politici tarifare, care ar putea să scoată de pe piaţă multe firme mici de brokeraj. Propunerea a fost respinsă prin neprezentarea la adunarea generală care o avea ca punct pe ordinea de zi.

Noua politică de tarifare presupune un tarif fix lunar, indiferent de volumul de activitate şi unul variabil, cu atât mai mic cu cât volumul intermediat este mai mare, ceea ce convine marilor brokeri.

De data aceasta, acţionarii, mai ales brokerii mici ar putea fi tentaţi să accepte târgul: o parte din capitalul social, contra aprobarea politicii de tarifare.

Este noua abordare a problemei pe care Lucian Anghel, preşedintele BVB, o anunţa printr-o declaraţie dată ECONOMICA.NET, în ziua în care propunerea a fost respinsă. 

Va trebui să regândim modernizarea bursei în alţi paşi şi primii paşi vor fi anunţaţi cu ocazia adunării generale anuale a acţionarilor din 24 aprilie“, a spus atunci preşedintele bursei.

Companiile recurg de obicei la reducerile de capital pentru a acoperi pierderile, ceea ce nu este cazul BVB.

Randamentul achiziţiei de acţiuni ale Bursei de Valori Bucureşti S.A. (BVB) era de 5,3% la preţul de închidere de ieri şi este în uşoară scădere azi la prânz, datorită creşterii preţului BVB cu 3,77%.

Randamentul brut total ar fi de peste 9,6 % din preţul actual de pe piaţă, respectiv 5,09% provenind din dividendul distribuit din profit şi încă 4,54% din cel suplimenar rezultat din reducerea capitalului social.

Randamentul dividendului este raportul dintre suma încasată ca dividend pentru fiecare acţiune şipreţul la care a fost cumpărată acţiunea.

La cele 7,7 milioane de lei, rezultate din reducerea capitalului social, se adaugă dividendele de aproape 8,6 milioane de lei, reprezintă 95% din profitul realizat în 2012.
articol în completare

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde de dolari
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde ...
Statele Unite au repetat vineri Mexicului că planul său de reformare a pieţei energetice le-a provocat "preocupări reale", ...
A treia zi de grevă a angajaților STB. La ora 08:00 erau pe traseu 15 vehicule
A treia zi de grevă a angajaților STB. La ora 08:00 erau pe traseu 15 vehicule
Greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) continuă şi sâmbătă, deşi Tribunalul Bucureşti ...
Armata americană și ONU confirmă prezența în Mali a mercenarilor ruși ai companiei Wagner
Armata americană și ONU confirmă prezența în Mali a mercenarilor ruși ai companiei Wagner
Armata americană a confirmat vineri prezenţa grupării paramilitare ruse Wagner în Mali, ONU făcând, pe de altă parte, ...