Şefii Fondului Proprietatea sancţionează necunoaşterea legii de către ministrul Economiei şi renunţarea la listarea Salrom

Franklin Templeton Investment, administratorul Fondului Proprietatea (FP) își exprimă „dezamăgirea profundă față de recentele declarații ale domnului Mihai Tudose, Ministrul Economiei”, referitoare la renunţarea la listarea Salrom S.A. De asemeni, FP sancţionează necunoaşterea legislaţiei de către ministru, care aşteaptă o ofertă de vânzare de către FP a pachetuluicare îl deţine la Salrom, deşi statul nu poate cumpăra acţiuni la compăaniile statului, potrivit unui comunicat al FP, trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mar, 15 sept. 2015, 07:41
Şefii Fondului Proprietatea sancţionează necunoaşterea legii de către ministrul Economiei şi renunţarea la listarea Salrom

Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucureşti, în calitate de Administrator Unic şi Societate de Administrare („Administratorul Fondului”) a Fondului Proprietatea SA (FP), „dorește să își exprime dezamăgirea profundă față de recentele declarații ale domnului Mihai Tudose, Ministrul Economiei, cu privirea la lisrtarea Salrom S.A.”.  

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a invocat recent, într-o declaraţie citată de ZF.ro, decizia de a numai lista compania de exploatare a resurselor cunoscute de sare din România, Salrom, S.A., care se află şi în portofoliul FP. De asemeni, aşteaptă o ofertă de vânzare de către FP a pachetuluicare îl deţine la Salrom, deşi statul nu poate cumpăra acţiuni la compăaniile statului, potrivit unui comunicat al FP, trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

„O oferă de vânzare făcută de către Fondul Proprietatea (FP) către Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului ar fi inutilă”, pentru că Ministerului „îi este interzis să achiziționeze acțiuni la companiile de stat, inclusiv la Salrom”, se spune în comunicatul FP.  

O ofertă ar avea sens „în cazul în care Guvernul intenționează să modifice legislația actuală pentru a permite Ministerului să achiziționeze acțiuni. Nu avem informații conform cărora Guvernul ar intenționa să modifice legislația actuală referitoare la privatizări (Ordonanța de Guvern nr. 88/1997 referitoare la privatizarea companiilor comerciale), pentru a permite Ministerului Economiei să cumpere acțiunile deținute de Fond la Salrom”, mai spun reprezentanţii FP.  

Decizia ministrului Mihai Tudose pare să contravină poziţiei Guvernului României. În cel mai recent comunicat pe această temă (29 aprilie 2015) Guvernul își exprima intenția de a continua programul de listări al altor companii deținute de stat, inclusiv Salrom: „Analiza portofoliului actual al statului a relevat existența a trei categorii de societăți naționale care pot contribui la creșterea lichidității și a volumelor de tranzacționare de pe Bursa de Valori București (BVB): — Societăți deținute majoritar de stat și neprivatizate (ex. Hidroelectrica, Portul Constanța, Aeroporturi București, Salrom)”.

„Declarațiile domnului Mihai Tudose, Ministru al Economiei, ne-au surprins, deoarece acestea contrazic în mod direct comunicatul de presă de mai sus al Guvernului”, se spune în replica FP.  

Administratorii FP îl contrazic pe ministru şi în ceea ce privește declarația referitoare la natura strategică a companiei, conform căreia aceasta trebuie să rămână sub controlul statului.

„Credem că acesta nu este un argument valid împotriva listării Salrom. În primul rând, prin această listare, în forma propusă de Fondul Proprietatea (FP), Guvernul nu ar pierde controlul asupra companiei, deoarece Fondul ar fi singurul vânzător în cadrul ofertei publice inițiale; în urma acestei tranzacţii, Ministerul Economiei își va păstra poziția de acționar majoritar al companiei cu o cotă de 51% din acțiunile companiei, aceeași poziție în care se află acum, având aceleași drepturi de vot în cadrul adunărilor generale ale acționarilor. Mai mult, credem că listarea va întări poziția strategică a companiei pe piața din România, așa cum a s-a întâmplat și în cazul altor companii de stat așa-zis ”strategice” precum Transelectrica, Transgaz sau Romgaz, care au fost listate cu succes pe Bursa de Valori București. Listarea va aduce numeroase beneficii companiei, cum ar fi creșterea transparenței și a vizibilității, precum și oportunitatea finanțării planurilor de investii ale companiei prin intermediul bursei de valori, ca o alternativă la împrumuturile bancare. De asemenea, prin intermediul listării, conducerea companiei este stimulată să aibă performanțe mai bune și să crească valoarea companiei, în beneficiul tuturor acționarilor săi”.

FP mai reproşează Guvernului României resatnţele privind îndeplinirea  angajamentul ”menționat în Legea nr. 247/2005 cu privire la reforma proprietății și a justiției, precum și măsuri suplimentare, cu amendamente și completările ulterioare, de a lista toate întreprinderile de stat din portofoliul Fondului Proprietatea, inclusiv Salrom, până la data de 31 decembrie 2014”.

”Dorim să ne reiterăm convingerea că Salrom este un candidat puternic pentru o listare de succes pe Bursa de Valori București (BVB). Mai mult, dorim să subliniem faptul că Fondul Proprietatea ar fi dispus să acopere toate costurile legate de listarea Salrom și ne exprimăm disponibilitatea de a avea discuții constructive cu Ministerul Economiei pentru a finaliza această tranzacție spre beneficiul companiei și al tuturor acționarilor săi”, a declarat Greg Konieczny, Administrator de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Sursele regenerabile de energie au depăşit în 2020, pentru prima dată, combustibilii fosili ca sursă principală de energie în UE
Sursele regenerabile de energie au depăşit în 2020, pentru prima dată, combustibilii fosili ca sursă principală de ...
Comisia Europeană a adoptat, marţi, rapoartele privind starea uniunii energetice în 2021, care evaluează progresele înregistrate ...
Comisia Europeană aprobă schema de 358 milioane euro pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de pandemie
Comisia Europeană aprobă schema de 358 milioane euro pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de pandemie
Comisia Europeană a aprobat miercuri o schemă de ajutor, în valoare de 358 milioane de euro (1,772 miliarde de lei), lansată ...
Legea de reducere a facturilor la electricitate și gaz în această iarnă a fost votată. Cele mai importante prevederi
Legea de reducere a facturilor la electricitate și gaz în această iarnă a fost votată. Cele mai importante prevederi
Parlamentul a aprobat legea referitoare la protejarea consiumatorilor casnici și comerciali în fața creșterilor de preț ...