Şefii Fondului Proprietatea vor putea fi schimbaţi uşor, sub presiunea „diplomatică“ a Elliott & Co.

Cei mai mari doi acţionari ai Fondului Proprietatea vor putea revoca oricând pe administratorul Franklin Templeton, al Fondului Proprietatea (FP). AGA de ierii a Fondului Proprietatea a aprobat o modalitate mai simplă de schimbare a administratorului, potrivit relatărilor acţionarilor. Modalitatea a fost aprobată la propunerea fondurilor de investiţii de risc americane şi britanice, care fac jocurile la fostul vehicul de despăgubire  a proprietarilor.
Adrian N. Ionescu - joi, 25 apr. 2013, 10:48
Şefii Fondului Proprietatea vor putea fi schimbaţi uşor, sub presiunea „diplomatică“ a Elliott & Co.

Compania americană de investiţii Elliott Associates, prin Manchester Securities Corporation, şi cea britanică City of  London (Citlon) controlează circa 27% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Aşa, şi cu sprijinul celorlalte fonduri de invcestiţii acţionare (inclusiv româneşti), au reuşit să impună şi alegerea fostului ambasador american la Bucureşti Mark Gitenstein în Consiliului Reprezentanţilor acţionarilor.

Revocarea administratorului Fondului Proprietatea (FP) se va putea face cu cel puţin o pătrime din voturi, faţă de două treimi cum prevedea forma veche a actului constitutiv. Comitetul Reprezentanţilor acţionarilor va putea alege candidatul de administrator pe baza rezultatelor unei licitaţii internaţionale, care va fi propus AGA.

Mai mult, mandatul Franklin Templeton Investment Management, care expiră în septembrie anul viitor, nu va putea fi reînnoit automat, potrivit unei alte propuneri a Manchester Securities, aprobată de acţionarii FP.

Cu cel puţin o jumătate de an înainte de expirarea mandatului se va putea convoca o AGA  în care acţionarii ar urma să decidă dacă vor sau nu un nou administrator.

Consecinţe

„Franklin Templeton este sub presiunea marilor acţionari ai Fondului, dar nu cred că iniţiativa acestora vizează neapărat schimbarea iminentă a actualului administrator. Atitudinea  Elliot şi Citlon este, în definitiv una firească. Şi ei, ca şi alţi acţionari, doresc performanţă din partea administratorului, oricare ar fi acesta”, a declarat Horia Gustă, preşedintele comitetului director al companiei de administrare a investiţiilor Certinvest, pentru ECONOMICA.NET.

Certinvest este cea mai mare firmă de investiţii independentă (de un grup bancar) şi are plasamente de aproape un milion de euro în acţiunile FP, prin fondurile de investiţii pe care le administrează.

Fondurile de investiţii ale Elliott şi Citlon, susţinute  de celelate fonduri de investiţii şi acţionari instituţionali ai FP, au impus administratorului Franklin Templeton o strategie de portofoliu concentrată pe distribuţia de divindede cât mai mari.

Acţionarii instituţionali străini au aproape 59% din drepturile de vot la Fondului Proprietatea (FP). Fondurile de investiţii româneşti au aproape 10%, în vreme ce persoanele fizice române mai au puţin peste 25% din forţa de vot.  

Cea mai bună oportunitate de investiţie a Fondului Proprietatea este în prezent să cumpere propriile acţiuni„, a declarat, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, desemnat de Franklin Templeton, într-un interviu pentru ECONOMICA.NET.

În acelaşi sens, fondurile de investiţii acţionare ale FP, concentrate în jurul  Elliott şi Citlon, au obţinut, anul trecut, aprobarea acţionarilor pentru vânzarea de către administrator a 20% din activele FP anual, fără  alte consultări.

Decizia, neaplicată, deocamdată, a declanşat suspiciunea că Fondul Proprietatea ar putea fi vândut „cu bucata”şi, mai devreme sau mai târziu, desfiinţat.

Te-ar mai putea interesa și
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,......
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...