Şefii Google şi Oracle s-au înfruntat în instanţă

Directorii generali ai Google şi Oracle, Larry Page şi Larry Ellison, s-au înfruntat, la San Francisco, în cea de-a doua înfăţişare la un proces în care Oracle acuză Google că sistemul Android "calcă în picioare" drepturile de proprietate intelectuală asupra limbajului de programare Java.
Economica.net - mie, 18 apr. 2012, 07:25
Şefii Google şi Oracle s-au înfruntat în instanţă

Miliardarul Larry Ellison (67 de ani), veteran al industriei IT şi cofondator al Oracle, şi cofondatorul Google Larry Page (39 de ani), acum directori generali ai companiilor respective, şi-au depus marţi mărturiile în procesul cu o miză de câteva miliarde de dolari privind dezvoltarea sistemului de operare pentru smartphone-uri Android.
Procesul a fost intentat de Oracle în august 2010, compania acuzând Google că a călcat în picioare drepturile de proprietate intelectuală asupra limbajului de programare Java atunci când a dezvoltat Android, transmite Reuters.
Google susţine că nu a încălcat niciun brevet al Oracle şi că unele porţiuni ale Java nu pot fi puse sub copyright, deoarece este un limbaj de programare „open-source”, adică cedat patrimoniului public. Procesul vizează două brevete.

„Cred că nu am făcut nimic incorect”, a spus Larry Page în timpul mărturiei în faţa juriului, care va continua miercuri.

Oracle a dobândit Java după preluarea Sun Microsystems, în 2010. Cu un an înainte, Oracle a analizat fezabilitatea unei posibile achiziţii a companiei canadiene Research In Motion, proprietarul mărcii BlackBerry, ca prim pas în industria smartphone-urilor, potrivit mărturiei lui Ellison. Totodată, compania a luat în calcul achziţionarea producătorului de PDA-uri Palm, preluat în final de Hewlett Packard.

Compania a decis în final să nu intre pe piaţa telefoanelor şi gadget-urilor mobile, a adăugat Ellison.
El a continuat arătând că Google este singura companie care nu a cumpărat una dintre cele trei tipuri de licenţe oferite de Oracle pentru Java, subliniind că alţi jucători importanţi din industrie, precum Samsung Electronics sau Amazon.com, au achiziţionat astfel de licenţe.

„Doar pentru că ceva este open-source nu înseamnă că poţi să faci ce vrei”, a spus Ellison, relaxat, răspunzând întrebărilor avocaţilor celor două companii.

Google se apără afirmând că Oracle încearcă să „se agaţe” de succesul şi popularitatea Android deoarece regretă că nu a intrat, în 2009 şi 2010, pe piaţa smartphone-urilor, devenită una dintre cele mai profitabile nişe ale industriei IT.

Avocatul Google i-a pus numeroase întrebări lui Ellison privind intenţia sa de a dezvolta un smartphone Oracle care să se bată cu produsele Apple şi Google.

Ellison a răspuns că nu a încercat niciodată să dezvolte software împreună cu Google şi că smartphone-urile au fost una dintre „ideile lui proaste”.

Miliardarul susţine că a încercat, în 2010, să-i convingă pe fostul CEO al Google Eric Schmidt şi pe actualul director general Larry Page să folosească o versiune mai nouă de Java pentru dezvoltarea Android, pentru a creşte compatibilitatea sistemului de operare cu standardele din industrie, însă discuţiile nu au dat roade.

Şeful Oracle şi-a păstrat calmul şi seriozitatea în timpul interviurilor, în timp ce Page a căutat să-i dea cât mai puţină atenţie avocatului companiei rivale, zâmbind de mai multe ori către juraţi.

Avocatul Google a admis că managementul companiei a negociat cu Sun Microsystems, înainte ca firma să fie preluată de Oracle, un parteneriat privind dezvoltarea Android, însă în final sistemul a fost creat fără sprijin „din afară”.

În 2011, Google a încercat să ajungă la o înţelegere cu Oracle, oferind despăgubiri de 2,8 milioane de dolari pentru perioada de viaţă a Android până la data acordului, plus 0,5% din veniturile generate de Android până la expirarea primului brevet, în decembrie 2011, şi 0,015% din aceleaşi încasări până la expirarea celui de-al doilea, în aprilie 2018. Oracle a refuzat oferta.

Te-ar mai putea interesa și
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România avea în 2020 un număr de 844.015 exploataţii viticole, adică echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau în întreaga Uniune Europeană, arată......
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,061 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,55%, în această săptămână, ...
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, ...
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...