Şefii SIF Banat-Crişana estimează un profit net va creşte cu 28% în acest an

Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana (SIF1) estimează că profitul net al societăţii va creşte cu 28% în acest an, la 80,6 milioane lei (18,4 milioane euro), pe fondul scăderii mai accelerate a cheltuielilor decât a veniturilor.
Economica.net - Dum, 25 mart. 2012, 16:56
Şefii SIF Banat-Crişana estimează un profit net va creşte cu 28% în acest an

Societatea de investiţii financiare a înregistrat anul trecut un profit net de 63 milioane lei (14,8 milioane euro), similar celui din 2010.

Veniturile din acest an ar urma să scadă cu 4%, la 136 milioane lei (31,1 milioane euro), iar cheltuielile estimate, de 39,3 milioane lei (9 milioane euro), sunt cu 40% mai reduse decât în 2011, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli care va fi propus aprobării acţionarilor în AGA.

SIF Banat-Crişana ar urma să încaseze 122,3 milioane lei (28 milioane euro) din tranzacţii cu acţiuni, cu 30% mai mult decât anul trecut, însă alte venituri din activitatea curentă ar urma să coboare de la 13 milioane lei la doar 132.000 de lei.

Totodată, valoarea dividendelor pe care ar urma să le primească societatea este estimată să scadă de peste două ori, de la 12,5 milioane lei la 5,1 milioane lei (1,1 milioane euro).

„Veniturile din tranzacții cu acțiuni includ veniturile din tranzacțiile cu titlurile imobilizate și câștigurile din vânzarea acțiunilor speculative (pe piețe interne și externe) și reprezintă componenta cea mai importantă în totalul veniturilor propuse pentru anul 2012, cu o pondere de 89,9%. Estimarea unui volum mai ridicat de venituri față de cel din anul precedent se datorează propunerii de realizare a etapei a doua din tranzacția cu acțiuni BCR (…) Diminuarea (veniturilor din dividende -n.r.) comparativ cu anul precedent se datorează estimării unui volum mai redus de venituri de la societățile financiar-bancare (…) alte venituri din activitatea curentă includ venituri din chirii și alte venituri din activitatea curentă și nu dețin o pondere însemnată în totalul veniturilor”, se arată în proiectul de buget al SIF.

În cadrul tranzacţiilor prin care SIF Banat-Crişana vinde către Erste pachetul de acţiuni deţinut la BCR, societatea a încasat anul trecut de la Erste Group 50,7 milioane lei (11,6 milioane euro) şi a primit un pachet de aproximativ 0,45% din acţiunile băncii austriece. În februarie, societatea a mai cedat un pachet de acţiuni BCR, pentru care a primit 0,59% din acţiunile Erste şi mai are de primit 72,8 milioane de lei cash pentru ultimele titluri BCR pe care le mai are.

Cheltuielile cu acțiunile cedate de SIF ar urma să coboare în acest an cu peste 19%, de la 24,6 milioane lei la 19,8 milioane lei (4,5 milioane euro). Aceste costuri reprezintă peste 50% din cheltuielile totale estimate şi reprezintă valoarea titlurilor imobilizate estimate a fi vândute și a pierderilor din investiții financiare pe termen scurt estimate a fi cedate în acest an, potrivit bugetului.

Societatea a programat cheltuieli cu stimulente pentru realizarea profitului, de 2,5 milioane lei (591.000 de euro), uşor peste cele de anul trecut, de 2,4 milioane lei.

„Aceste cheltuieli nu influențează rezultatul financiar fiind echilibrate de reluarea la venituri a provizionului constituit la 31 decembrie 2011 la nivelul aceleași sume”, se arată în buget.

Administratorii SIF Banat-Crişana vizează pentru acest an continuarea restructurării portofoliului, prin creşterea ponderii companiilor listate din total activ la cel puțin 80%. Alte obiective sunt orientarea spre oportunitățile investiționale în companii din sectorul energetic, petrol, gaze, industria farmaceutică și utilități şi spre companii cu un randament al dividendelor peste medie.

Acţiunile SIF Banat-Crişana au încheiat şedinţa bursieră de vineri în creştere cu 1,9%, la 1,07 lei. La această cotaţie, capitalizarea societăţii este de 587,2 milioane lei (134,3 milioane euro).

(Pentru conversia în euro a sumelor prevăzute în bugetul pentru acest an a fost utilizat cursul leu/euro publicat vineri de BNR, de 4,3712 lei/euro, iar pentru rezultatele financiare de anul trecut a fost utilizat cursul de schimb mediu pentru 2011, de 4,2379 lei/euro)

Te-ar mai putea interesa și
Ghid de amenajare eficientă pentru un apartament cu două camere
Ghid de amenajare eficientă pentru un apartament cu două camere
Atunci când ne cumpărăm un apartament cu siguranță visăm fiecare dintre noi ca acesta să arate ca din reviste. Deși pentru un apartament cu două camere, spațiul poate fi maxim în jur de 60......
Dan Barna estimează că PNRR ar putea fi aprobat în septembrie
Dan Barna estimează că PNRR ar putea fi aprobat în septembrie
 Vicepremierul Dan Barna estimează că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă propus de România ar putea fi aprobat ...
Drulă: Peste 1000 pasageri pe zi, în medie, la trenul Gara de Nord-Otopeni, în ultima săptămână
Drulă: Peste 1000 pasageri pe zi, în medie, la trenul Gara de Nord-Otopeni, în ultima săptămână
Peste 1.000 de pasageri pe zi au circulat, în ultima săptămână, cu trenul între Gara de Nord şi Aeroportul Internaţional ...
Fiul lui Cristi Borcea intră în imobiliare. Firma Geometrik Build, din care Patrick Borcea deține 50%, investește 20 de milioane de euro la Constanța
Fiul lui Cristi Borcea intră în imobiliare. Firma Geometrik Build, din care Patrick Borcea deține 50%, investește 20 ...
Geometrik Build, o firmă din care Patrick Borcea, fiul lui Cristi Brocea, deține jumătate, anunță investiții de 20 ...