Șeful AIEA Rafael Grossi: Atacurile asupta centralei nucleare de la Zaporojie reprezintă un punct de cotitură pentru războiul din Ucraina și trebuie să înceteze

Atacurile cu drone asupra centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, aflată sub controlul Rusiei, reprezintă un "punct de cotitură" în războiul din Ucraina şi trebuie să înceteze, a declarat joi Rafael Grossi, şeful organizaţiei de supraveghere nucleară a ONU, în faţa Consiliului Guvernatorilor agenţiei sale, format din 35 de naţiuni, relatează Reuters, transmite Agerpres.
AGERPRES - joi, 11 apr. 2024, 20:45
Șeful AIEA Rafael Grossi: Atacurile asupta centralei nucleare de la Zaporojie reprezintă un punct de cotitură pentru războiul din Ucraina și trebuie să înceteze

„Cele mai recente atacuri ne-au mutat într-un punct de cotitură semnificativ în acest război”, a afirmat Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în şedinţa extraordinară a Consiliului Guvernatorilor, convocată de Rusia şi Ucraina, adăugând că doreşte „să se asigure că aceste atacuri nesăbuite nu marchează începutul unui nou front grav şi periculos”.

Cu acest prilej, AIEA a avertizat din nou asupra pericolului unui accident la centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de trupele ruse, dacă vor continua atacuri precum cele de duminică şi a făcut apel la ambele ţări să se abţină de la acţiuni militare care ar pune în pericol siguranţa instalaţiei, notează EFE.

„Nimeni nu poate beneficia sau obţine vreun avantaj militar sau politic de pe urma atacurilor asupra unor instalaţii nucleare”, a ţinut să sublinieze Rafael Grossi.

Sesiunea a fost convocată la cererea Rusiei şi Ucrainei, care se acuză reciproc de atacurile de duminica trecută asupra centralei care au afectat unul dintre cele şase reactoare ale celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Aceste atacuri, primele directe asupra centralei din noiembrie 2022, reprezintă o „escaladare importantă a pericolelor de securitate nucleară în Ucraina, crescând semnificativ riscul producerii unui accident nuclear”, a declarat Grossi.

Şeful AIEA le-a cerut „responsabililor militari să se abţină de la orice acţiune” care ar putea pune în pericol centrala şi a avertizat că „nimeni nu poate beneficia sau obţine vreun avantaj militar sau politic din atacuri asupra unor instalaţii nucleare”, potrivit EFE.

Această centrală nucleară, care se află aproape de linia frontului, are şase reactoare VVER-1000 V-320 de concepţie sovietică, pe bază de uraniu 235 şi răcite cu apă. În prezent, reactoarele nr. 1, 2, 5 şi 6 sunt în oprire la rece, în timp ce reactorul nr. 3 este oprit pentru reparaţii, iar reactorul nr. 4 este în aşa-numita oprire la cald, potrivit administraţiei centralei.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de atacuri în perimetrul centralei, ceea ce provoacă îngrijorări privind posibilitatea producerii unui accident nuclear.

Te-ar mai putea interesa și
8,5 milioane de computere au fost afectate de pana informatică mondială
8,5 milioane de computere au fost afectate de pana informatică mondială
Pana informatică mondială care a perturbat vineri aeroporturi, bănci şi multe alte servicii a afectat circa 8,5 milioane de computere care au sistemul de operare Windows, a afirmat Microsoft......
A început construcția celui mai mare parc eolian offshore din lume
A început construcția celui mai mare parc eolian offshore din lume
Guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, a anunțat în această săptămână debutul construcției celui mai mare ...
Poliția spaniolă a arestat trei persoane implicate în atacuri cibernetice lansate de un grup de kackeri pro-rus
Poliția spaniolă a arestat trei persoane implicate în atacuri cibernetice lansate de un grup de kackeri pro-rus
Poliţia spaniolă a anunţat sâmbătă arestarea a trei persoane acuzate că au participat la atacuri cibernetice ale unui ...
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică a clădirilor
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică ...
Primăria Sectorului 3 intenţionează să contracteze un împrumut în valoare de 500 de milioane de lei, care ar urma să ...