Şeful Albalact: Românii consumă tot mai puţine lactate

Afacerile şi profitul companiei Albalact Alba Iulia, una dintre cele mai mari producătoare de lactate din România, au fost în scădere în primele 9 luni ale anului, potrivit raportului trimis de companie la bursă şi la redacţia ECONOMICA.NET. „Oamenii cumpără mai ieftin, iar vânzările cresc în volum, dar scad în valoare“, explică Raul Ciurtin, preşedintele companiei.
Adrian N. Ionescu - vin, 09 nov. 2012, 11:27
Şeful Albalact: Românii consumă tot mai puţine lactate

Albalact Alba Iulia (simbol bursier ALBZ) a încheiat primele nouă luni ale anului cu afaceri de 247 de milioane de lei, „aproape de nivelul cifrei înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut“, se spune în raportul trimis de companie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi la redacţia ECONOMICA.NET.

 
Profitul  net al companiei a scăzut cu 23%, până la 2,7 milioane de lei. Albalact dă vina inclusiv pe producătorii de lapte care au scumpit materia primă.

„Piaţa se contractă în continuare, iar consumul nu are perspective de redresare prea curând. Scăderea puterii de cumpărare, scumpirea dramatică a materiei prime, seceta, fluctuaţiile de curs valutar sunt probleme serioase în acest moment, care pun o presiune uriaşă pe preţuri şi pe profitabilitate“, a declarat Raul Ciurtin, preşedinte şi director general Albalact.

Obiectivul Albalact este să se menţină profitabilă „în categoriile în care suntem lideri şi să creştem în celelalte categorii“, în condiţiile în care „oamenii cumpără mai ieftin, iar vânzările cresc în volum, dar scad în valoare“, spune şeful Albalact.

„Faptul că ne menţinem afacerile este un rezultat bun în condiţiile economice actuale, ţinând cont de faptul că, anul acesta, am avut extinderi importante de portofoliu şi am lansat un brand nou. Nu suntem pesimişti, însă este evident că perioada care va urma va fi mai dificilă“, a mai adăugat Raul Ciurtin.

Petru Ciurtin, tatăl directorului general, are aproape 32% din acţiunile Albalact (ALBZ), iar fondul de investiţii RC2 Limited, înregistrat în Cipru, are peste 25%. Ciurtin Petre – Raul nu mai  este  înregistrat la Bursă cu pachetul de mai puţin de 11%, pe care l-a transferat, în 8 august, către firma Crisware Holdings Limited, înregistrată, tot în Cipru, din motive fiscale.

Acţiunile ALBZ scad azi cu 0,75% faţă de închiderea de ieri, când avea o valoare de piaţă de 86,8 milioane de lei.

Compania susţine că este al treilea cel mai mare producător de pe piaţă. Alţi lideri sunt  Friesland România, Danone Romania, Hochland, LaDorna şi Covalact.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...