Şeful Alro Slatina: Factura la energie ar putea creşte cu 7%, în cazul închiderii companiei

Valoarea facturilor la energie electrică pe care consumatorii din România ar urma să le plătească ar putea creşte cu 7%, dacă Alro Slatina s-ar închide, reiese din estimările companiei, prezentate, marţi, de directorul general al Alro, Gheorghe Dobra, într-o dezbatere despre situaţia industriei de profil pe plan local şi la nivel european.
Economica.net - mar, 11 mart. 2014, 13:51
Şeful Alro Slatina: Factura la energie ar putea creşte cu 7%, în cazul închiderii companiei

Potrivit datelor, Comisia Europeană permite statelor membre să ofere exceptări de la plata eco-taxelor de 80 – 85%, iar implementarea unei astfel de scheme în România ar putea reduce factura la toţi consumatorii cu aproximativ 46%.

‘Scăderea consumului de energie electrică a României cu 3 TWh (prin închiderea Alro Slatina – n. r.) va avea un impact direct de creştere a cotei de achiziţie de certificate verzi cu 7% şi, implicit, o majorare a costului energiei electrice. În România, numai închiderea Alro, fără să luăm în calcul alte companii industriale, ar majora factura pentru restul consumatorilor cu 7%’, a afirmat Dobra.

În ceea ce priveşte soluţiile propuse de Comisia Europeană pe tema ajutoarelor pentru mediu şi energie, acestea prevăd pentru intervalul 2014 – 2020 exceptări de la plata eco-taxelor de 85% până la data de 31 decembrie 2017, respectiv de 80% după acest termen.

‘Decizie luată, deşi costul mediu cu electricitatea în industria aluminiului este de 37,5 dolari/MWh. Alro a avut, anul trecut, un cost de 81 de dolari/MWh. În ultimii nouă ani, Alro a implementat un program de investiţii de circa 100 de milioane de dolari pentru creşterea eficienţei operaţionale. Investiţiile realizate au vizat atât sectorul de aluminiu primar, cât şi pe cel de aluminiu prelucrat. Alro a reuşit să diminueze consumul de electricitate pe tona de aluminiu cu peste 75% pentru produsele procesate. Consumul de gaz s-a redus cu peste 90% în perioada respectivă’, conform oficialului companiei.

Un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers arată că intensitatea sprijinului pentru eoliene în România este cea mai mare din Europa, anul trecut situându-se la 224% faţă de media Uniunii Europene /UE/, de 100%.

În acelaşi timp, pentru fotovoltaice, sprijinul a fost de 657%, de 2,5 ori mai mare decât media UE (269%).

Săptămâna trecută, compania Alro Slatina anunţa că va elabora un plan de închidere pentru o parte importantă a capacităţilor-cheie în care produce aluminiul primar, ceea ce ar putea duce la o scădere semnificativă a numărului de angajaţi ai companiei.

”Consiliul de Administraţie al combinatului nu mai susţine bugetul de venituri şi cheltuieli propus pentru 2014, din cauza noii cote majorate pentru certificatele verzi, care ar presupune cheltuieli suplimentare de cel puţin 80 milioane lei’, conform unui comunicat remis, în 5 martie, Bursei de Valori Bucureşti /BVB/.

Compania menţionează că noua cotă pentru certificate verzi, mai mare cu 17% faţă de estimarea anterioară, va avea un impact negativ asupra rezultatelor financiare aferente acestui an, Alro urmând să plătească în plus pentru eco-taxe 20 de milioane de lei doar pentru cheltuielile de regularizare din 2013. Astfel, impactul asupra bugetului pentru 2014 este de aşteptat să fie mai mare cu cel puţin 80 de milioane de lei faţă de actuala estimare a companiei.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală.

Combinatul din Slatina este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt în Uniunea Europeană, respectiv în Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România. Compania are exporturi în SUA şi Asia.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...