1EUR = 4.8415 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Şeful Alstom România, despre contractul naţional pentru autostrăzi şi căi ferate: Disputele se vor lungi de la patru la zece ani

Gabriel Stanciu, şeful Alstom România, consideră că nu este necesar modelul de contract pentru lucrări de infrastructură, elaborat de către Ministerul Dezvoltării. Mai mult, prin implementarea sa, durata disputelor dintre antreprenori şi companiile statului român se va lungi de la patru la 10 ani, anticipează reprezentantului firmei specializate în proiecte feroviare.

19 dec, 2017 | ECONOMICA.net

Modelele naţionale de contract elaborate de către Ministerul Dezvoltării şi care ar urma să se aplice inclusiv pentru marile proiecte de infrastructură îi nemulţumesc pe reprezentanţii unor firme private.

Şeful Alstom România, companie care derulează proiecte de reabilitare şi modernizare feroviară, apreciază că prin noul tip de contract firmele private sunt dezavantajate.

„Vrem noi să inventăm contractul naţional! Nu văd de ce e necesar. Dacă condiţiile contractuale nu sunt echilibrate între antreprenor şi beneficiar, lucrurile nu vor merge bine", spune Gabriel Stanciu.

Acesta face referire la mai multe prevederi din noile modele de contract, inclusiv la cea privind souţionarea disputelor.

„Vom merge în curţile de arbitraj, după care vom merge în instanţe şi, în loc de patru ani, o să dureze 10", explică Gabriel Stanciu.

O altă nemulţumire ar fi că, prin noul tip de contract, antreprenorii trebuie să lucreze mai mult de nouă luni chiar dacă nu sunt plătiţi, potrivit şefului Alstom România.

Acesta susţine menţinerea contractelor de tip FIDIC, care se aplică şi în alte ţări.

Pe de altă parte, iniţiatorii noului tip de contract consideră că acesta scurtează durata disputelor.

Conform proiectului elaborat de Ministerul Dezvoltării, disputele vor fi soluționate prin arbitraj la Curtea de arbitraj comercial internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României. Iar acest sistem de soluționare permite obținerea în timp util a soluției necesare pentru a permite continuarea implementării contractului, susţin iniţiatorii.

Iar dacă după arbitraj nu se convine asupră efectuării plăţilor, acestea vor putea fi făcute după o sentință finală și irevocabilă.

Cum reprezentanţii companiilor de stat nu efectuează însă nicio plată până nu sunt parcurşi toţi paşii legali, rezultă că firmele private trebuie să se adreseze şi instanţelor judecătoreşti pentru validarea soluţiilor de la arbitraj.

Contractele pentru marile proiecte de infrastructură aflate acum la licitaţie prevăd soluţionarea litigiilor direct în instanţele judecătoreşti.  

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO