1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 28 º

Companii

Şeful Alstom România: Preţul normal pentru un tramvai porneşte de la 2 milioane de euro. Cel de 1,6 milioane de euro nu va merge 30 de ani

Gabriel Stanciu, CEO-ul Alstom România, a explicat pentru ECONOMICA.NET că nu a depus oferte la licitaţiile pentru tramvaie din România din cauza bugetelor prea mici, de circa 1,6 milioane de euro/bucata. În opinia acestuia, preţul normal pentru un tramvai porneşte de la două milioane de euro.

30 sep, 2018 | | ECONOMICA.net

Foto: Tramvai Citadis produs de Alstom

Prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine. Cam acesta este mesajul pe care îl transmite autorităţilor locale şeful subsidiarei din România a unuia dintre cei mai mari producători de material rulant din lume.

"Bugetul normal pentru un tramvai este între 2 - 2,4 milioane de euro", spune Gabriel Stanciu, CEO-ul Alstom România & Republica Moldova.

Acesta explică lipsa companiei sale de la licitaţiile pentru tramvaie din România din cauza bugetului mic alocat de autorităţile locale, de circa 1,6 milioane de euro/bucata.

"De 1,6 milioane de euro cumperi o versiune bazică, ceva ce seamănă a tramvai. Nu va merge 30 de ani", apreciază şeful Alstom România.

La licitaţiile pentru achiziţia de tramvaie noi în oraşele Cluj – Napoca, Oradea şi Galaţi a depus ofertă doar producătorul român de material rulant Astra Vagoane Călători.

Întrebat cum comentează afirmaţiile că un tramvai de 1,6 milioane de euro este prea ieftin şi nu va merge 30 de ani, directorul general al Astra Vagoane Călători a replicat că tramvaiul produs la Arad va costa cât cele produse în Occident atunci când şi salariile din România vor fi la nivelul celor din Vestul Europei.

"În Alstom sunt salariile care sunt. Doar pentru partea de inginerie pusă sunt sute de mii de euro. Noi facem tramvaie cu ingineri plătiţi la nivelul din România. Când vom avea salariile din Germania, preţul tramvaielor noastre va creşte", a explicat Gheorghe Sîrbu, directorul general al producătorului din Arad.

În plus, acesta spune că preţul mai mic al tramvaielor oferite de Astra se datorează şi componentelor ce provin în mare parte din România. "La noi e integrare 80%. Şi tabla e făcută în România", explică reprezentantul Astra Vagoane Călători.

Astra Vagoane Arad a depus singura ofertă în trei licitaţii pentru furnizarea de tramvaie noi, la Cluj - NapocaOradea şi Galaţi.

Şi Primăria Bucureşti urmează să cumpere 100 de tramvaie noi, valoarea achiziţiei fiind estimată la 220 de milioane de euro, din care s-a solicitat asistenţă financiară nerambursabilă de aproximativ 176 milioane euro. Având în vedere bugetul mai mare, de 2,2 milioane de euro/bucata, este posibil ca la licitaţia pentru tramvaie din Capitală să participe mai mulţi ofertanţi.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO