Şeful ANRE îi sfătuieşte pe români să-şi schimbe contractele la gaz şi curent. El a făcut asta

Consumatorii trebuie să negocieze cu furnizorii de utilităţi, în special cu cei care oferă mai multe servicii la pachet, pentru a obţine preţuri mai bune la energie electrică şi gaze naturale, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), într-o discuţie cu jurnaliştii pe tema scumpirii energiei de la 1 iulie cu 8% în medie, la nivel naţional.
Economica.net - mar, 27 iun. 2017, 11:02
Şeful ANRE îi sfătuieşte pe români să-şi schimbe contractele la gaz şi curent. El a făcut asta

Şeful ANRE: Am negociat cu un singur furnizor să-mi livreze şi energie, şi gaze. Preţul este mult mai mic

Havrileţ a oferit propriul exemplu, precizând că a economisit foarte mult după ce purtat negocieri cu un singur furnizor care îi livrează atât energie electrică, cât şi gaze naturale.

‘Eu, de exemplu, la mine acasă am acelaşi furnizor şi de energie, şi de gaze. Oferta pe energie electrică este negociată şi este mult mai mică decât oferta furnizorului de ultimă instanţă din zona în care locuiesc. Plus că este mult mai simplu, pentru că am relaţie cu o singură firmă de furnizare, şi de gaze, şi de energie’, a explicat oficialul ANRE.

Havrileţ a precizat că, de la 1 iulie, va creşte preţul doar pentru consumatorii casnici care sunt alimentaţi de furnizorii de ultimă instanţă, adică cei tradiţionali: Enel, E.ON, CEZ şi Electrica, în funcţie de zona în care locuiesc.

‘Pentru consumatorii care au încheiat contracte cu furnizorii pe piaţa liberă, preţul nu creşte, ci rămâne cel din contractul aflat în vigoare’, a arătat el.

Citeşte şi Care e cea mai bună ofertă de electricitate şi gaz. Comparator de preţuri la nivel naţional

Cea mai bună ofertă de energie electrică pentru locuitorii din Bucureşti

Preşedintele ANRE a explicat că furnizorii tradiţionali, care oferă energie în regim de ultimă instanţă, au cel mai mare preţ de pe piaţă, pentru că aceşti furnizori trebuie să poată oferi energie în orice moment, chiar şi consumatorilor care rămân fără furnizor.

‘Dar, dacă vă uitaţi în comparatorul de preţuri, în toate zonele unde sunt furnizori de ultimă instanţă, sunt 14-15 oferte la preţuri mai mici decât cele ale furnizorilor de ultimă instanţă. Furnizorul de ultimă instanţă este pragul cel mai scump, de acolo se negociază la preţuri mai mici. Inclusiv furnizorii de ultimă instanţă au oferte cu preţuri mai mici pe piaţa concurenţială. Preţul cerut de Enel, spre exemplu, pe contracte negociate, este sub valoarea de referinţă (stabilită de ANRE – n.r.). Aceasta este o valoare de referinţă pentru că este pentru furnizarea de ultimă instanţă, care nu se negociază’, a mai arătat Havrileţ.

Totodată, el a admis că sunt foarte puţini consumatori casnici care au încheiat contracte în regim concurenţial, în principal din lipsa informaţiilor, şi a arătat că ANRE va obliga furnizorii de ultimă instanţă să-şi anunţe toţi consumatorii că au posibilitatea de a face acest lucru.

‘Am venit cu un program prin care vom obliga furnizorii de ultimă instanţă să îi anunţe pe consumatori că de la 1 ianuarie nu mai există piaţă reglementată, nu mai există acea porţiune de energie electrică care vine la preţ reglementat de la producători, care la ora actuală este de 10% din coşul total’, a mai spus Havrileţ.

Potrivit acestuia, atunci când semnează un contract negociat, consumatorii trebuie să fie atenţi în primul rând la preţ, apoi la condiţiile contractuale, în ce situaţii pot fi deconectaţi şi în ce condiţii se face plata.

Şeful ANRE a arătat că, în prezent, preţul energiei pe piaţa spot (PZU) a bursei de energie este mult mai mare decât anul trecut. Spre exemplu, potrivit datelor bursei OPCOM, consultate de AGERPRES, preţul pentru ziua de 27 iunie 2017 (marţi) este 257 de lei pe MWh, în creştere cu 55% faţă de ziua de 27 iunie 2016, care a fost o zi de luni, când preţul pe aceeaşi platformă bursieră era 165 de lei pe MWh.

‘Această scumpire este propagată din perioada ianuarie-februarie, pe fondul unei lipse de energie ieftină din surse hidro şi eoliene. Însă şi în regiune se constată acest fenomen. România este cuplată cu pieţele din Ungaria, Cehia şi Slovacia şi, pe toate aceste pieţe, preţul pe PZU este aproximativ acelaşi, cu unul sau doi euro mai mic în România. În Serbia şi Bulgaria preţurile sunt şi mai mari’, a susţinut oficialul ANRE.

El a adăugat că preţul pe bursă poate reveni odată cu apariţia unor condiţii climatice propice pentru a creşte producţia de energie eoliană şi hidro, adică vânt şi ploi. ‘Ne aşteptăm ca, până la toamnă, aportul de energie regenerabilă să nu crească’, a mai spus Havrileţ.

Preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creşte cu până la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), au declarat, vineri, pentru AGERPRES reprezentanţii instituţiei.

De la 1 iulie, preţul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din preţul total, şi dintr-o componentă care reflectă preţul din piaţa liberă, care are o pondere de 90%. De la 1 ianuarie 2018, piaţa va fi complet liberalizată şi toată energia pentru consumatorii casnici va proveni din piaţa liberă.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...